subota, 03.05.2008.

Kupio sam još jednu Bibliju :-)

A ova će biti najbolja od svih :-). U stvari, pardon, pardon – druga najbolja jer ovu će ipak biti teško nadmašiti!!!

Ako ste od onih koji odmah klikaju na linkove da vide o čemem se ođe radi, onda ste vjerojatno bar malo zbunjeni, a ako na linkove kliknuli niste, onda vam se vjerojatno po glavi roje pitanja:“Ma čekaj, Zvone Radikalni kupio BIBLIJU!??? Nekaj tu ne štima ...“

Relax ... ;-)

Ne pričam ja o „onoj“ (the) Bibliji! Taj miš-maš priča, bajki i kontradiktornih moralnih opservacija sam odavno „apsolvirao“ i odbacio kao osnovnu životnu moralnu nit vodilju! Istina jest da tamo piše (bar) 50 % stvari koje bih i ja odmah potpisao, ali onaj ostatak je beyond reason :-) i tu cijela stvar pada u vodu (ajde recite Vi meni kako može u istoj knjizi pisati „oko za oko, zub za zub“ i „kad dobiješ pljusku, pruži i drugi obraz“ ;-).

Stoga Zvone Radikalni ima neke druge „Biblije“. Koje se puno bolje slažu (odnosno, ja se slažem s njima!) s načinom na koji ja gledam na svijet.

Prva, koja svojom fizičkom pojavnošću (crne korice i tisuću stranica ;-) i asocira na the Bibliju je knjiga „Gravitation“ koju su napisali Wheeler, Thorne i Kip u kojoj je od A do Ž izložena Einsteinova teorija relativnosti. Nije pretjerano reći da je strahopoštovanje s kojim ja uvijek uzimam tu knjigu u ruke vjerojatno najbliže što ću ikada doći „vjerskom“ iskustvu :-). Nažalost, prerijetko je uzimam u ruke u zadnje vrijeme, što je žalosna istina koja svjedoči nedostatku vremena, ali, najvažnije je da je tu. Da joj se čovik može obratiti u trenucima potrebe :-).

Da se razumijemo, ima puno izvrsnih/briljantnih/fenomenalnih knjiga iz područja fizike koje svojom kvalitetom, uvidom koji pružaju u fizikalnu realnost i načinom izlaganja mogu konkurirati za naslov „Biblije“. Ima ih cijela gomila! Ali ja svejedno nekako najviše volim ovu. Ne zato što kužim sve što u njoj piše (stvar mogu pratiti negdje do stote stranice a onda se malo pogubim sa diferencijalnim formama ;-) već zato što ona predstavlja monument genijalnosti jednog velikog čovjeka – koji ne samo da je svojim promišljanjima došao do originalnih i dubokih uvida u način funkcioniranja svemira već je i svojim javnim djelovanjem i istupanjem dosegao jedan nivo humanizma u riječi i djelu koji će biti teško nadmašiti.

Ovih tisuću stranica je spomenik briljantnosti njegovog znanstvenog uma a na popisu mojih „Biblija“ će se sigurno naći jednom i knjiga koja će detaljno izložiti i Einsteinovu humanističku stranu. Ovih par knjižica od po stotinjak stranica koje trenutno posjedujem i u kojima su preprintani neki Einsteinovi eseji i misli jesu osnova, ali knjigu koja će sve to sklopiti u jednu „biblijsku“ cjelinu tek moram pronaći.

Ipak, mora se reći da u „humanističkom“ departmentu ima mjesta i za još ponekoga osim Alberta Einsteina. „Kandidata“ koji svojom neupitnom moralnošću i humanističkim pristupom pretendiraju da stanu uz bok velikom Einsteinu ima napretek ...

A jedan takav je nedavnim objavljivanjem knjige stekao „biblijski“ status! „Ugovor s đavlom“, zbirka kolumni Borisa Dežulovića koje je zadnjih 7-8 godina pisao za Globus će ponosno zauzeti mjesto na polici mojih „Biblija“!

Zašto ?

Pa recimo to najprije ovako - njegova kolumna koja redovito izlazi u Globusu čini barem 50 % razloga zbog kojeg kupujem taj tjednik i kad sam u pretprošlom broju vidio da je (konačno!) izdao zbirku tih kolumni kao knjigu – veselju nije bilo kraja! Ne da je ta knjiga meni nešto nužna! A, jok malac :-). Naime, sve njegove kolumne unazad četiri pet godina imam izrezuckane i smještene u posebnu fasciklu (a imam i 50-ak brojeva starih Globusa koji tek čekaju „obradu“).

Lijepo će to biti imati na jednom mjestu. A i riješio sam problem kupovanja poklona za prijetelje barem za sljedećih dvije godine :-))).

„Što ćemo kupiti kumu za rođendan?“
„Ne brini draga, ja ću to riješiti“ :-)

Jer, bilo da se osvrće na famozni „prst u anusu“, bilo da priča o zločinima počinjenima u ratu (kao pravi patriota, Dežulović se puno više bavi hrvatskim sranjima nego srpskim!), bilo da se osvrće na bedastoće koje izlaze iz Katoličke crkve (fala bogu, tu ne fali materijala ;-) iz svake njegove riječi progovara humanizam i neću puno promašiti kad kažem da Boris Dežulović predstavlja glas „hrvatske savjesti“.

I, da ne bi nešto krivo shvatili, u tome definitino nije jedini! Ali način na koji on prikazuje sve te pizdarije, kako ih razgolićuje u svoj njihovoj „pogrešnosti“, koristeći pri tome jedinstveni humoristički dikurs zbog kojeg čovjek ne zna bi li se smijao ili plakao (kod mene osobno rezultat čitanja je počesto trbobolja zbog smijeha uz određenu dozu proklinjanja i beštimanja!) ga definitivno stavlja u biblijsku kategoriju.

Da bi čovjek S PRAVOM mogao reći da voli svoju zemlju, najprije mora poznavati i PRIZNAVATI sve „kosture u ormaru“ koje krije njena povijest.

Boris Dežulović i zna i „priznaje“, i što je najvažnije, ne boji se to i kazati :-).

Zato trkom u najbližu knjižaru, iskeširajte 160 kn i onda polako ...

A ako slučajno ne uspijete doći do svog primjerka „Ugovora s đavlom“ (zanimljiva jezična konstrukcija ;-), pokušajte potražiti njegovu knjigu „Poglavnikova bakterija“. Uz cijenu od 39 kuna, to će biti jedna od boljih investicija koje ste napravili u životu :-)

Disclaimer: Zvone Radikalni ne poznaje Borisa Dežulovića, nema nikakve veze s izdavačima njegovih knjiga i sasvim sigurno nema nikakvu proviziju od prodaje istih – čisto da ne bi bilo nerazumijevanja ;-)

- 17:58 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>