nedjelja, 14.01.2007.

Što je na kraju s tim Sunčanim Hvarom ?

Zoran Šprajc je GAZDA !!!

Niste gledali njegov subotnji dnevnik ? E pa trebali ste, jer je majstorski obradio jedan aspekt ove priče (a sa osobiti zadovoljstvom mogu reći da mi taj njegov komentar i nije bio neko iznenađenje jer je prije nekoliko dana na svom blogu napisao nešto slično (link) long live The Internet njami)

Cijela ova priča oko Sunčanog Hvara je započela kad je cnn (cnn.blog.hr) na svom blogu prije desetak dana objavio dokumente iz kojih se vidi da se ne radi o javno-privatnom partnerstvu već klasičnoj privatizaciji.
Još jedna afera in the making (a Sanader već pali svoj posebni „mod“ za gašenje požara lud).
Srećom, pojavljuje se spasitelj u liku hvarskog gradonačelnika Pjerina Bebića koji aferu, barem privremeno rješava.
Kako ?
Jednostavnim PR-om tako da se forsiranjem Pjerina pažnja javnosti zaokupi „borbom“ građana Hvara da dobiju 25 % plus jednu dionicu. A gdje je tu javno-privatno partnerstvo ? E to se više ne spominje. Tek onako uzgred je neki analitičar (kakve inače obavezno pozivaju u takve priloge) rekao kako Orco doista MOŽE postati vlasnik Sunčanog Hvara, ali im to kao „nije u interesu jer dobro surađuju s lokalnom zajednicom“.

WTF !!!

Ajmo ponovo.
Činjenica prva – koliko sam do sada upoznat s činjenicama, originalna zamjerka cnn-a i dalje stoji – a to je da Orco može postati većinski vlasnik Sunčanog Hvara kad uskoro prođe faza dokapitalizacije i dionice se pojave na burzi. Jednom kad se to desi, Hvarani se mogu j.... sa svojih 25 % - jer zna se ko je gazda. Dakle, sve one priče o JPP kao garantoru interesa države i lokalne zajednice padaju u vodu (s time da ja ne odbacujem a priori mogućnost da će suradnja Orca i Hvara biti povoljna – jedino naglašavam da će prije ili kasnije doći do situacije kad će se njihovi interesi razići, i tad će biti onako kako odgovara Orco grupi).

Činjenica druga – hvarski gradonačelnik je lijepo iskoristio ovu gužvu kako bi Hvaranima priskrbio preko 400 milijuna kuna državnog novca. I to za trošak od 15 milijuna kuna koliko sam grad Hvar mora uložiti u dokapitalizaciju. Ovaj podatak stiže direktno od Polančeca koji je rekao da 37 % dionica Sunčanog Hvara u državnom portfelju vrijedi 497 milijuna kn (znači 25 % = 340 milijuna kn). I te dionice će postati vlasništvo grada Hvara.
Netko će reći da je to pravedno jer su Hvarani i gradili te hotele i investirali u njihov turistički kapital, a u konačnici ti privredni subjekti su vrlo važan dio njihove zajednice i nekako je logično da imaju utjecaja u tome kako će se njima upravljati.
Ipak, ostavlja malo gorak okus u ustima, pogotovo kod onih koji nisu bili te sreće da su se rodili na Hvaru i svoj radni vijek posvetili investiranju u hotele (a bitan element uspjeha je i imati gradonačelnika koji će skužiti modus operandi Sanadera i ekipe i majstorski se uklopiti u tu igru – njegove uvlako-šupačke pohvale Sanaderu „bez kojeg se ništa ne može riješiti“ se sasvim lijepo uklapaju u PR imidž koji favoriziraju premijerovi „savjetnici“).
Plus, 300 milijuna kuna je puno novaca. Baš me zanima koliko će vremena proći prije nego što će hvarski gradonačelnik početi priču kako treba „prodati malo dionica kako bi se financirali projekti od lokalnog značaja“ J.

- 21:19 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>