četvrtak, 27.04.2006.

Pare ili ... Ili što ? Štrajkati ću glađu, samo da znaš !

Ah, ti francuski studenti su tako demode. Razbijati i paliti aute i izloge, okupirati sveučilišta, sukobljavati se s policijom ...
Bolje bi bilo da su slijedili primjer svog sunarodnjaka Jeana Lassallea, a priča ide ovako.

Negdje u dolini Aspe u Pirinejima je bila (i još je smijeh) tvornica aluminijskog pigmenta, čiji je vlasnik japansko poduzeće Toyal. Japanci su odlučili proširiti biznis i izgraditi novu tvornicu, ovaj put u mjestu Lacq, 70 kilometara sjevernije. Japanci su naglasili da se radi o proširenju a ne zatvaranju i da će tvornica u dolini Aspe ostati i dalje u pogonu (tvornica zapošljava 150 radnika u zajednici od oko 3.000 žitelja).

I sve bi to bilo posve standardno u svijetu biznisa i u biti nevrijedno ičije pažnje da tu u igru nije ušao naš „junak“ - Jean Lassalle. Nanjušio je naš majstor „paklenski plan“ Japanaca da krišom zatvore tvornicu u dolini Aspe. Lukavi su ti Japanci, kaže on:“kao idu proširivati kapacitete, i ond kad naprave novu tvornicu na drugom mjestu, ovu moju će zatvoriti“ (g.Lassallea je odatle rodom, a trenutno je na poziciji zamjenika stranke UDF za područje Pirineja).

I što će učiniti naš junak ? On će štrajkati glađu ludludlud!!!

I tako je on sjedio na sofi u sobi u Nacionalnoj Skupštini (parlament) u Parizu i gladovao njami. Ispočetka ga nitko nije primjećivao, ali kako mu se zdravlje pogoršavalo, postao je tema broj jedan. Posjetio ga premijer de Villepin, telefonirao mu predsjednik Chirac, a kad je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja prevezen u bolnicu u kolima hitne pomoći, uletio je Nicholas Sarkozy (ministar unutrašnjih poslova, i vjerojatni sljedeći predsjednik Francuske) i riješio stvar.
Dogovorio se s Japancima da oni novu tvornicu ipak izgrade u dolini Aspe a da će im francuska vlada kompenzirati sve eventualne troškove koji bi proizašli iz napuštanja Lacqa kao mjesta gradnje.

Gospodin Lassalle se polako oporavlja, a Francuzi probavljaju aferu. Neki u tome vide „plemenitu galsku pobjedu nad brutalnim snagama kapitalizma“, neki vide simptome institucionalnih problema s kojima se Francuska suočava, a nekima je to klasična ucjena.

Ali, mislim da bit priče ipak najbolje oslikava komentar japanskog ambasadora, Hiroshi Hirabayashi-a: „Japanese investors will hesitate to settle here, for fear of being held hostage“.

- 00:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>