nedjelja, 15.01.2006.
Mmmm.... čokolada
Svi ljudi vole čokoladu... Mi pogotovo. Zato smo u čast toj božanskoj poslastici posvetile današnji post.
Čokolada ima dugu povijest, koja seže čak do drevnih Maya. Oni su prvi koristili plodove drveta Theobroma cacao (u prijevodu: hrana bogova), koje raste u kišnim šumama Amazone, za prvoklasan, ukusni napitak - kakao.
Bila je to gusta tekućina bogata okusa, a radili su je tako što bi kuhali i mljeli plodove kakaa i nakon toga tu smjesu u vodi miješali sa sojom, vanilijom i čilijem. Bila je dostupna samo odabranima i smatrala se hranom bogova.
Posredstvom trgovaca, čokolada je dospjela i u Meksiko, gdje su je Azteci s oduševljenjem prihvatili. U 15 st., otkrivanjem Amerike, otkriven je i slastan napitak. U Europu je vijest donio slavni pomorac Christophor Columbo. No, tek je Don Cortes donio sirovine, kao i opremu potrebnu za izradu čokolade, u Španjolsku. Europa je otkrila božanstveni napitak u kojem su više klase američkih indijanaca uživale stoljećima! Španjolci su odlučili stvoriti svoju verziju napitka, izbacili su ljuti čili i dodali cimet i šećer. Međutim, zbog slabe opskrbe kakaom, izrada čokolade nije se proširila.
Prekretnicu u proizvodnji čokolade dogodila se kad je nizozemski kemičar Coenraad Van Houten, osmislio hidrauličnu prešu pomoću koje je uspio ekstrahirati čak 50% kakaovog maslaca, koji je dotad plivao po površini čokolade. Tako je dobio masu koju je mogao mljeti u prah. Prah je tretirao alkalnim solima da bi se lakše miješao s vodom.
Kasnije su počeli kakao maslac topiti i vraćati u kakao prah – na taj je način dobivena glatka pasta kojoj se mogao dodavati šećer bez opasnosti da masa postane zrnasta. I čokolada je postala mnogo ukusnija. Zahvaljujući kakao maslacu čokolade se onako slasno tope u ustima.
Uz nju se odavnina ispredaju mirisne, slatke priče o moći i ljubavi. Na dvorovima Asteka i Maja mahuna kakaovca imala je vrijednost novca, a ljubavni napitak dobiven od kakaoa obvezno se posluživao navečer kako bi se poboljšale noćne aktivnosti.
I danas, erotske figurice od čokolade trebaju pomoći da se pokaže ljubav ili omogući zainteresiranima da se lakše zbliže. Zbog toga je čokolada najčešći poklon za Valentinovo, dan kada se darivaju voljeni.
No, na tome ne završava njezina uloga. Kada se sprema ekspedicija na Sjeverni pol ili osvajanje Mount Everest, članovi sa sobom nose čokoladu, kada specijalci idu na zadatak uzimaju čokoladu, djecu nagrađujemo čokoladom...
Mnogi vjeruju da je čokolada afrodizijak, a pažljivim promatranjem može se vidjeti da je muškarci uzimaju prije upuštanja u ljubavnu igru. To nije novo ponašanje, već je čuveni zavodnik Giacomo Casanova konzumirao čokoladu prije osvajanja žena. Ne zna se kakve su doista bile njegove ljubavne performanse, ali može se pretpostaviti da je trebao snažnu psihološku podršku, a našao ju je upravo u čokoladi.
Tako se reputacija čokolade kao snažnog afrodizijaka održala sve do današnjih dana. Kako je to moguće, razjasnili su psiholozi koji su opisali što se događa u ustima kad se tamo nađe svježa čokolada svojstvenog okusa i slatkoće.
Ona se polagano topi i nestaje, no ostaje gladak i trajan osjet pod jezikom, koji bradavicama na njegovim rubovima pruža osjećaj ugode. A, sve što je ugodno traži ponavljanje... Tako jedan komadić traži drugi, a jedna čokolada drugu!
Naravno, misli se na pravu čokoladu koja je načinjena od kakao maslaca, a ne na brojne imitacije pripravljene od loših masnoća.
Stručnjaci procjenjuju da je oko 50 posto žena u svijetu legalno ili ilegalno ovisno o čokoladi!
No, da bi se njime izazvala prava ovisnost trebalo bi pojesti oko 12 kg čokolade, što je nemoguće! Sve slastice, a čokolada posebno, izazivaju u mozgu izlučivanje endorfina, takozvanih unutarnjih opijata, koji izazivaju osjećaj ugode i zadovoljstva.
Vrste čokolade
Razlikujemo nekoliko osnovnih vrsta čokolade:
• Gorka čokolada - sadrži minimalno 35% kakao mase. Danas se mogu naći i čokolade sa 70 pa i 80% kakao mase.
• Čokolada za kuhanje – obično je gorka i ne onako fine strukture kao čokolada za jedenje. To je zbog manje količine kakao maslaca. Njezina je svrha prvenstveno da se miješa s drugim sastojcima.
• Couverture (čokolada za prelijevanje) – Riječ je o najkvalitetnijim vrstama čokolade. Takva čokolada mora sadržavati izrazito visoku koncentraciju kakao maslaca kako bi smjesa bila glatka i kako bi je se dalo lijepo oblikovati. U jeftinijim verzijama kakao maslac se zamjenjuje biljnim uljima, ali često je samo izgled ono što podsjeća na pravu čokoladu za prelijevanje.
• Mliječna čokolada – ono što najčešće konzumiramo. Postotak kakao mase u takvoj čokoladi u većini se slučajeva kreće do 20%, iako bolje i skuplje verzije sadrže i do 40% kakao mase. Jeftine, masovne verzije sadrže i do 50% šećera, a kakao maslac u njima često je zamijenjen biljnom mašću, a tu su, naravno, i umjetne arome. I time se daleko odmiču od onoga što je zaista prava čokolada.
• Bijela čokolada - u stvari i nije čokolada. Od čokolade sadrži samo kakao maslac, kome je dodan šećer, umjetna aroma i mlijeko, a ako se on zamijeni biljnim uljem dobijamo proizvod koji s čokoladom nema nikakve veze.
I, za kraj, naša top lista...
1. mjesto osvaja... Ferrero Rocher. Znamo da nije čokolada, ali je definitivno najveće savršenstvo koje se od nje može napraviti.
2. mjesto dajemo Kraševoj čokoladi sa 60% kakaa. Što reći? Skupo-fino...
3. mjesto-Milka s lješnjacima. Nije potrebno komentirati.
4. mjesto-Milka s keksom. Savršeno uz Nescafe od vanilije.
5. mjesto...Nussknacker. Jao, kako je to fino... Nismo je vidjele u trgovinama, ali je možete nabaviti u Njemačkoj, Austriji ili Italiji. Dobila bi višu poziciju da je ima u trgovinama kod nas. Najsavršeniji lješnjaci koje možete pronaći.
6. mjesto-Dorina s punčem. Mnogi ljudi je ne vole, ali mi da... Savršena 'zimska' čokolada.
7.mjesto-Bijela Milka s kokosom. Savršenija od Raffaella.
8. mjesto-Milka s jagodama. Fino.
9. mjesto-Dorina, Jagode/Šlag. Milka je za nijansu bolja.
10. mjesto-Sladoled od čokolade. Nezaobilazan ljeti. Ako živite u Rijeci, znate gdje je najbolji. U 'Corsu', naravno.
P.S. Očekujemo nagrade od proizvođača zbog reklame... :)
P.P.S. Ako imate još neku super čokoladu, koju smo slučajno zaboravile staviti na top-listu, javite...
P.P.P.S. Sada se lijepo dignite i odite pojesti barem jednu kockicu...
- 17:45 -