Zrcalo Istine

utorak, 09.08.2005.

Nautički turizam..

Prirodne ljepote,znamenitosti i privlačnosti pojedinih regija uz obalu i otoke na našem Jadranu izmijenjuju se, međusobno sastavljaju i dopunjuju jedni druge,tvoreći cjeloviti i povezani kompleks obalnog i otočnog područja.
S gledišta turizma, naročito nautičkog, hrvatska jadranska obala pojavljuje se kao sjedinjeni prirodni i turistički fenomen.

Dakle nautički turizam u hrvatskoj predstavlja još jedan od mnogih resursa koji imaju veliki potencijal ali kao i većina ostalih iskorišten je vrlo malo. Potrebna je provodljiva zakonska regulativa i strateški ostvariv plan za razvoj nautičkog turizma kako bi se od njega konačno počela ostvarivati veća dobit.

Nautički turisti su prema tome, pojedini domaći ili strani turisti, ili skupine takvih turista, koji u vlastitom ili tuđem plovilu i organizaciji poduzimaju plovidbu u turističke svrhe.

U odnosu na sredstvo plovidbe, subjekti u nautičkom turizmu mogu se dijeliti na tri kategorije:
-turisti koji plove vlastitim brodovima,
-turisti koji unamljuju u svoje ime i za svoj račun tuđe plovilo i
-turisti koji poduzimaju plovidbu na tuđem plovilu bez unajmljivanja

Prvi organizirani počeci nautičkog turizma u Hrvatskoj i na istočnoj obali Jadrana javljaju se šezdesetih godina prošlog stoljeća, iako se kao pojava i oblik turističke aktivnosti već pojavljuje polovinom 19. stoljeća, a vezan je za organiziranje turističke brodske pruge Trst-istarski gradovi-Rijeka.

Stanje nautičkog turizma se promatra kroz dva aspekta, prirodni i gospodarski (materijalna osnova i izgradnja). Uz vrlo dobre prirodne resurse i uvjete za razvoj nautičkog turizma za njima jako zaostaje gospodarski razvoj koji je svake godine u laganom porastu ali zaostaje u praćenju prirodnih uvjeta. Dakle stanje je jednako kao i u svim drugim granama Hrvatskog turizma.

Dakle imamo veliki potencijal i resurs prema kojemu se moramo postaviti tako da ga što bolje iskoristimo na dugi vremenski rok u turizmu. Potreban je strateški plan za razvoj nautičkog turizma cijelog Jadrana. U stanju u kakvom sada postoji nautički turizam je za Hrvatsku štetan na duži rok ali uz neke promjene bi postao jedna od vodečih turističkih grana.

- 00:03 - Kritike (6)

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2005 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • ....što bi se dogodilo da pogledamo u zrcalo istine..



    ...za razgovore ugodne...a nemaju veze sa temom posta...




Omiljene slike









































































































  • Image hosted by TinyPic.com