Zrcalo Istine

ponedjeljak, 18.07.2005.

Tisuću mu gromova...

Kao jedan od najfascinantnijih prirodnih fenomena, grom je kroz najveći dio povijesti fascinirao i plašio čovjeka, zaokupljivao njegovu maštu, no ostao neobjašnjiva pojava sve do nedavno. Čak i danas ta pojava nije sasvim objašnjena i demistificirana, još uvijek znanstvenici imaju pune ruke posla da shvate i objasne neke pojave vezane za udar groma.

Prema svjetlosnim učincima što ih izaziva atmosfersko izbijanje udomaćilo se munji pridavati različite narodne nazive. Tako, ako je izbijanje vidljivo našem oku u obliku jedne crte koja se u blizini tla grana, onda takvo izbijanje nazivamo linijskom munjom, a ako ima više takvih crta, to je tzv. trakasta munja. Događa se da izbijanja vidimo u obliku malih svijetlih kuglica koje slijede jedna za drugom. To nazivamo perlastom munjom ili loptastom munjom ukoliko to izbijanje vidimo u obliku veće lopte dužeg repa.

Danas , kad su fizikalna svojstva munje više ili manje istražena, možemo reći da su njezini svjetlosni učinci zapravo zračenje vruće plazme od cca 3000 °C. Ti svjetlosni učinci atmosferskog izbijanja, koji su dostupni čovječjem oku, mogu navesti na pogrešne zaključke u obliku putanje munje i o njezinim pravim dimenzijama. Tek razvoj fotografije omogućio je da doznamo nešto više o tome. Snimajući munju ustanovilo se da je njezin svjetlosni promjer od 5 do 30 cm, ovisno o tome kakav smo film i ekspoziciju imali, a struja je munje koncentrirana na svega 1 mm promjera, kako je to laboratorijskim ispitivanjima utvrđeno.

U kanalu u kojem teče struja izbijanja vlada visoka temperatura i visoki tlak pod kojim se nalazi vodljiva plazma. To stanje traje dok kanalom teče struja. Čim prestane teći struja koja je silama vlastitog magnetskog polja bila sabijena na vrlo mali presjek, oslobađa se tlak plazme i širi se radijalno prema van. Taj sada zračni tlak djeluje na naše uho i mi govorimo da čujemo grmljavinu.

Eto što nakon ovoga reći nego da je grmljavina za mene i dalje fascinantna pojava, kojoj se svaki puta divim i nalazim radost u gledanju grmljavine. Priroda stvarno ima načina da oduševi ljude.




Grom nikad dvaput ne udara u isto mjesto.

- 00:03 - Kritike (20)

<< Arhiva >>

  srpanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • ....što bi se dogodilo da pogledamo u zrcalo istine..



    ...za razgovore ugodne...a nemaju veze sa temom posta...




Omiljene slike









































































































  • Image hosted by TinyPic.com