21. kolovoza - 10. dan (iiiihaaaa!:-)))) x 2 :)

Evo malo istog dana no malo iz drugacije perspektive :)

Jutro je zapocelo s molitvom. Imali smo nakon toga priliku odgovoriti na upitnik:
1. Sto mislimo da su jakosti skupstine?
2. Sto mislimo da su slabosti?
3. Sto mislimo o timu domacina, kakvi su bili?
4. Sto bismo predlozili ExCo-u za sljedecu skupstinu?

Za to smo imali 45 minuta, pauza za kavu i kekse te je uslijedilo glasanje.

Puno puta smo culi prozvane sve delegate, bilo je trenutaka napetosti, iscekivanja... Na pocetku bilo prisutno svih 60 glasaca (59 delegacija + 1 glas ExCo). Za biti izglasan potrebna je polovina + 1, znaci 31. Brojevi sa strane je broj izlazaka na "biraliste".

1. Prvo je bio biran predsjednik, a rezultati su:
Daniela Franc (Njemacka): 57
Christopher Micalef: 2
Rita El Remi: 1 glas

2. Za potpredsjednika su bile potrebne dvije runde glasanja:
Chris Hogan: 20
Chris Miclalef:23
Rita El Rami: 10
Lois Cambel: 2
Eder Pena: 0
Carla Burguez: 5

3. Druga runda glasanja za potpredsjednika
Chris Hogan: 26
Chris Micallef (Malta): 33
Prazni listic: 1

4. Za tajnika:
Marta de Lorenzi: 4
Franclin Ibanez: 20
Lois Cambel (USA): 28
Eder Pena: 4
Maria Lewin: 2
Ne valjali: 1
Prazni: 1

Delegacija Zambije je morala otputovati, tako da je sada ima 59 glasova i potrebno je 30 glasova kako bi kandidat bio izglasan.

5. Slijedi druga runda za tajnika:
Lois: 33
Franclin: 24
Prazno: 2

6. Glasanje za cetiri savjetnika je teklo na nacin da smo prvo glasali za samo jednog kandidata, a onda smo biraliizmedju dva kandidata s najvise glasova, te smo ponavljali proces dok nismo dobili sva cetiri savjetnika.

U prvom krugu za savjetnika izasli su kao kandidati s najvecim brojem glasova Rita El Rami i Edel Churu.

7. Izmedju njih rezultat je slijedeci:
Rita El Rami (Libanon): 21
Edel Churu (Kenija): 38

8. Novi krug izbora za drugog savjetnika, izmedju svih nominiranih savjetnika kandidati s najvecim brojem glasova su Rita El Rami i Mauricio Lopez

9. Izmadju njih rezultat je slijedeci:
Rita El Rami: 21
Mauricio Lopez (Meksiko): 37
Prazno: 1

U medjuvremenu je bila pauza od 2 sata za rucak.

10. Novi krug izbora za treceg savjetnika, izmedju svih nominaranih savjetnika, kandidati s najvecim brojem glasova su Rita El Rami i Chris Hogan.

11. Izmedju njih rezultati su:
Rita El Rami: 28
Chris Hogan (Australia): 31

12. Novi krug izbora za cetvrtog savjetnika, izmedju svih nominiranih savjetnika, kandidati s najvecim brojem glasova su pretpostavljate ;) Rita El Rami i Kim Linhui. S time da je Rita imala 29 glasova, jedan!!! manje nego je potrebno da bude odmah izabrana za savjetnika.

13. Rezultat je bio:
Rita El Rami: 38
Kim Linhui: 21

Prema tome koliko smo do sada upoznali kandidate za ExCo mislimo da je konacan izbor ispao vrlo dobar :) Ima dobar spoj iskustva i novih clanova, zastupljene su sve regije u kojima postoji ZKZ. Kao sto je Vida rekla novi ExCo je sljedeci:


Predsjednik: Danijela Frank, Njemacka, Europa (prije predsjednica ExCo-a)
Potpredsjednik: Christopher Micallef, Malta, Europa (prije savjetnik ExCo-a)
Tajnik: Lois Campbel, SAD, Sjeverna Amerika (prije savjetnik ExCo-a)
Savjetnici:
Edel Churu, Kenija, Afrika (nova clanica ExCo-a) - jako jako draga osoba, predsjednica ZKZ-a Kenije
Mauricio Lopez Oropeza, Meksiko, Juzna Amerika (nova clanica ExCo-a) - ima 31 godinu, ozenjen, vodi puno programa za formaciju
Christopher Hogan, Australija, Azija i Oceanija (novi clan ExCo-a)
Rita El Rami, Libanon, Bliski Istok (prije je bila isto savjetnica ExCo-a)

Dobili smo konacni prijedlog dokumenta iz Fatime :) Vidi se razlika od jucer :)) Jucer je prevladavalo nakon iznosenja komentara nezadovoljstvo, a danas su se osjecaji skroz izmijenili. Tim za pisanje se zbilja potrudio, a i Edward (voditelj Skupstine) im je bio od pomoci (sinoc je spavao samo tri sata). Predlozene su jos neke sitne izmjene koje ce biti uklopljene u dokument. Izglasano je prihvacanje dokumenta :) ExCo se obvezao postaviti dokument na web stranice od Skupstine kroz dva dana. Time je sluzbeno zatvorena skupstina :)

Uslijedila je misa koju je ovaj put animirala europska regija. Misu je predvodio p. Alberto, crkveni asistent ZKZ-a. Kad se dodje u Sjevernu Americu tamo ako pricas engleski i francuski svi te mogu razumijeti, u Juznoj Americi ako pricas spanjolski i portugalski isto te svi mogu razumjeti no s ostalim regijama Azijom i Oceanijom, Afrikom, Bliskim istokom i Europom to bas nije slucaj. Nasu razlicitost jezika pokusali smo prikazati kroz citanjima na razlicitim jezicima takodjer citanjem molitvenih nakana na engleskom, francuskom ili spanjolskom jeziku te materinjem jeziku. Pjevane pjesme su isto bile odraz jezicnog bogatstva. Predivna pjesma na irskom :) Keltska Aleluja.... Prinos darova je bio poseban: veliki napuhani globus - lopta, torba koju je dobio svatko od delegata i koju je puno ljudi nosilo, laptop, slusalice koje smo nosili radi prijevoda, dokument iz Fatime, razliciti materijali koje smo napisali, voce koje smo jeli, kosara sa "tajnom" :) i naravno kruh, vino i voda. Prije konacnog blagoslova, pozvani su svi kandidati proslog Izvrsnog vijeca (ExCo-a), a mi svi ostali delegati smo formirali oko njih krugove. Urucena im je "tajna" - poklon kao zahvala za njihov rad i trud: knjigica sa osobnom porukom od svake delegacije (za nas je zbilja bila tajna tako da smo mi tek tada saznale za nju, no uspjeli smo naknadno umetnuti nas mali doprinos). Clanovi koji odlaze iz ExCo-a pozdravili su se s onima koji ostaju. U sredinu je stupio novi ExCo :) svaki clan je dobio jednu svijecu, svijeca koja je ostala na oltaru je svijeca za glavnog crkvenog asistenta p. Nicolasa koju ce p. Alberto ponjeti u Rim. Uslijedio je blagoslov delegata. Svi smo "polozili ruke na njih" i blagoslovili ih na engleskom, francuskom i spanjolskom :)

Vecer je bila puna pozdrava, zabave i oprostaja. Neki od izbora koji su uslijedili koje je pripremio tim domacina (oni su pripremili i kandidate i izabrali dobitnika :) su ovi:
- izbor za najbolju nacionalnu odjecu (u nedjelju je puno delegata izaslo u narodnim nosnjama, a neki su nosili specificnu odjecu kroz cijelo vrijeme; dobitnik Afrika
- izbor za najnogometasa, naime prije dva dana je u 7 ujutro na velikom parkiralistu iza Verbo Divino odigrana utakmica izmedju Spanjolske i Meksika (koji god delegati su sudjelovali svi su bili ili za momcad Spanjolske ili Meksika ;)
- izbor za najboljeg plesaca
- izbor za najbolju zensku energiju (referenca na predavanje koje smo imali treci dan skupstine ;) pobijedila je Yvonne iz Ruande koju je Vida spomenula
- izbor za najbolju musku energiju; kandidati su bili sve upecatljive osobe; pobjedio je sirijac (bit ce vam jasnije kada vidite fotografije)
- izbor za najviseg duhovnika; pobijedio je jedan drugi sirijac :) naravno visoki visoki :)

Sve je bilo popraceno smijehom i veseljem, a nagrade su bile figurice od voska koje se prodaju u svetistu: pluca, srce, ruka...

Prikazan je kratki filmic s izabranim fotografijama sa Skupstine...

I za kraj zahvalili smo se timu domacina koji je zbilja napravio odlican posao :) bili su dragi, nenametljivi, uvijek usluzni, brzi, vrijedni.. Imamo za njih samo rijeci hvale :) Svatko je dobio mali darak, kao opipljiv znak zahvale.

Na izlazu smo dobili malu bocicu portugalskog vina :) Slucajno smo i Vida i ja uzele svatka po dvije, jer smo mislile da ona druga nije uzela svoju :) propisno smo ih razmijenile :)

Neke jos crtice iz cijelog susreta i dana:

- Dobili smo vise poziva u kojima mozemo povezati regionalni ZKZ. Vise o tome cemo vam reci kod kuce :)

- Zimbabve organizira uskoro skupstinu, no nemaju novaca za hranu za delegate. Organizirano je prikupljanje sredstava i to na vrlo specifican nacin :) Kada je davan financijski izvjestaj Svjetskog ZKZ-a bilo je receno da imamo odredjeni deficit. Kada smo predlagali projekte na kojima bi mogli sudjelovati, jedan indijac Steven je ponudio svoj desni dzep za priloge za ExCo :) U medjuvremenu je netko od delegata koji je cuo sto kazu delegati iz Zimbabvea, iznio njihovu pricu, te je sada Stevenov desni dzep bio za priloge za Zimbabve, a lijevi dzep za priloge za ExCo. To je bila ideja koja je obiljezila na neki nacin Skupstinu, jer se svako malo spominjao Stevenov desni ili lijevi dzep, te koliko se novaca prikupilo :) Prikupljeno je za Zimbabwe sve zajedno oko tisucu eura. :) Pri preuzimanju dara, obavijestili su nas da je inflacija za ova dva tjedna koja smo ovdje u Fatimi inflacija narasla s 9.000.000 (miliona!!!!) na 12.000.000!!! Prije dva tjedna za 1$ moglo se dobiti 4 Zimbabwe dolara, a danas se za 1$ moze dobiti 13 Zimbabwe dolara.

- sutra ujutro, tj. vec danas ujutro :) 22. kolovoza 2008. u 6 sati po portugalskom vremenu (7 po hrvatskom) biti ce misa u svetisku u kapelici ukazanja kao zahvalu za cijelu skupstinu i za cijeli svjetski ZKZ.

- predavanje koje je odrzao pater Nicolas je takodjer ostavillo traga na Skupstinu :) Porucio nam je da budemo prorocka zajednica, a prorok vidi Bozjim ocima, cuje Bozjim uhom, osjeca Bozjim srcem, a tek onda progovara... Cijeli govor ce vam biti na raspolaganju kod kuce :)

- kao suvenir iz Hrvatske ponijeli smo licitarsko srce i lavandu. Kada sam predala srce Chrisu iz Australije rekao je da ce ono naci svoje mjesto iznad kamina u njegovoj kuci, naime tamo drzi sve darove koje je dobio vezane uz ZKZ. I onda mi je ispricao slijedecu pricu kako je nastalo to mjesto za darove. Kada je prije osam godina bio izabran za predsjednika Australskog ZKZ-a, njegovi prijatelji iz isusovacke skole, ne vise bas prakticni vjernici, iz stosa su mu poklonili kip Majke Bozje Fatimske i to je prva stvar koju je stavio iznad kamina :)) Stoji tamo vec osam godina i nakon toga je poceo stavljati ostale stvari. Kad je rekao prijateljima da ide u Portugal, pitali su ga, a gdje tocno, rekao je "U Fatimu" :)) Tako da Bog zbilja djeluje na zadivljujuce nacine :))

Nosimo jos puno slika, sjecanja i uspomena :)

Nadam se da vam je sve ovo barem malo uspjelo pribliziti cijelu svjetsku zajednicu i prosiriti vidike izvan prostora u kojima se obicno susrecemo.

Puno pozdrava jos uvijek iz Fatime :)

Dunja

22.08.2008. u 03:07 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

  kolovoz, 2008  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kolovoz 2008 (22)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Iskustvo sudjelovanja na Svjetskoj skupstini Zajednice krscanskog zivota u Fatimi od 12. do 21. kolovoza 2008.

Linkovi

www.zkz.hr
Zajednica krscanskog zivota

www.fatima2008.org
Sluzbene stranice Svjetske skupstine u Fatimi 2008.

www.cvx-clc.net
Sluzbene stranice Svjetskog ZKZ-a

www.clc-europe.org
Stranice eurospske ZKZ regije

sskz.blogspot.com
Dnevnik slovenskog ZKZ-a

clcpfatima08.multiply.com
Dnevnik filipnskog ZKZ-a