17. kolovoza 2008. nedjelja - 6. dan (drugi dio)

Dan je nastavljen u veselju. Sa svim posjetiteljima proslavili smo sv. misu na otvorenom. Predvodio ju je general Druzbe Isusobe p. Adolfo Nicolas, on je ujedno i crkveni asisten Zajednice krscanskog zivota. Prostor za misu je bio lijepo uredjen; sva sjedala su bila poredana u krug, a bila su napravljena od kocki slame. Takodjer su i ambon i oltar bili napravljeni od slame, i kriz koji je visio s drveta bio je od slame. Misa je bila dijelom na spanjolskom i dijelom na engleskom, a propovijed na engleskom, francuskom i spanjolskom. U molitvi vjernika bili su ukljuceni svi ZKZ-ovci, svi nacionalni ZKZ-i, Druzba Isusova... Od posjetitelja veci broj clanova nam se pridruzio iz ZKZ-a Japana, Francuske, Spanjolske, Urugvaja i naravno Portugala :)

Nakon mise uslijedio je rucak pod satorom: razne vrste pita, narezaka, salata, hrenovke, naravno cips :) (to napominjem zato sto smo vec dva puta za rucak kao glavno jelo dobili cips!!!, jednom piletinu s cipsom!!, a drugi puta ribu s cipsom!! ne topli krumpir malo deblje narezan, nego cips cips), zatim razni slatkisi, torte, kolaci, zelei, cokolada, razne vrste voca.... Poslije je uslijedio portugalski ples i pjesma. To sam propustila kako bih otisla do Aljustrela - mjesta gdje su zivjeli Franjo, Jacinta i Lucija.... Od svetista do sela ima nekih 2,5 kilograma.

U Fatimi postoje dva velika kruzna toka sjeverni i juzni. Na sjevernom kruznom toku je nas "hotel" Verbo Divino, a na juznom kruznom toku pocinje put kojim su pastiri isli od Aljustrela do mjesta ukazanja. Na toj stazi se danas nalazi krizni put, te u blizini mjesto gdje se ukazao Andjeo mira (1. i 3. ukazanje andjela).
U samom Aljustrelu jedna (Franjina i Jacintina) i druga (Lucijina) kucica su sacuvane u izvornom obliku, sa predmetima i namjestajem koji se onda koristio. Vrlo su jednostavno namjestene. Ako ste ikad vijeli stare zagorske kucice, izgledaju vrlo slicno. Blizu Lucijine kuce nalazi se bunar gdje je bilo 2. andjelovo ukazanje.

Zaboravila sam napomenuti, konacno je popodne granulo pravo kolovosko sunce :) Nebo je bilo plavo plavo, s tu i tamo kojim pahuljastim oblakom :) Prvi put da je zbilja bilo toplo toplo :)

Ako zelite vise saznati o Fatimskim ukazanjima pogledajte ovaj link.

Postoji i knjiga: "Fatima,poruka tragedije ili poruka nade?" autora Antonija Borellija. Moze se dobiti besplatno ako se na adresu: Obiteljski centar, Kaptol 10, PP 579,10 000 Zagreb, posalje ime i prezime te adresa. Postom ce vam poslati knjigu.

U 17.30 u svetistu je poceo nas sluzbeni program, pozdravili su sve ZKZ-ovce i clanove skupstine. Prvo je bila procesija s presvetim sakramentom. Napravili smo krug na velikom trgu izmedju glavne bazilike i nove crkve Presvetog Trojstva koja je posvecena u listopadu prosle godine. Zgodno je bilo vidjeti kako zbog jakog sunca svecenici hodaju s bijelim kisobranima :)

Preselili smo se zatim u Malu Kapelicu gdje se dogodilo ukazanje. Molitvu je predvodio p. Nicolas. Evandjelje koje je citano je bilo o svadbi u Kani. A sama homilija je bila sljedeca:
"Puno je znacenja to sto smo uzeli Kanu kao nas vodic za molitvu u Fatimi. Vjencanje predstavlja savez, koji je bio ugrozen zbog nedostatka vina. U tom trenu je dosla marija. Isusov cas je dosao. Odnos se mora promijeniti i Marija prihvaca tu promjenu, bez zahtjeva bez pritiska.
Kada smo gradili crkvu Sv. Ignacija u srcu Tokija postavilo se pitanje: Gdje staviti Marijin kip? Na oltar? Pored oltara? Kako je predstaviti? Nakon molitve i razmatranja odlucili smo kip postaviti na ulasku u Crkvu. Marija je ona koja vodi ljude Isusu.
To je tocno ono sto se dogodilo u Kani i u nasoj sredini. Mi imamo probleme i zbunjeni smo pred krizama. Sto radimo? Okrecemo se Mariji. I Marija ima odgovor: "Sto god vam Isus kaze da napravite, to napravite". I mi nalazimo izlaz, rjesenje slijedeci i slusajuci Isusa. To je nasa najstarija Katolicka Tradicija i srediste poboznosti Mariji. Na isti nacin je radio i Sv. Ignacije, on se moli Mariji da "ga stavi sa svojim Sinom". Mi stoga molimo, stoga, da se to dogodi ovih dana... i nastavi se dogadjati u svim nasim danima."

U molitvi vjernika na spanjolskom, engleskom, francuskom, kineskom, ponovno su ukljucene sve zajednice, Druzba Isusova, i put kojim svi zajedno hodimo sada i nakon Skupstine.

Prije vecere, nas vodic Skupstine, Edward, nas je ponovo kako kazu "ukljucio u proces". Kaze ovako: "Proteklih sest dana iznjeli smo iz nasih riznica nesto staro, nesto novo. Slusali smo, reflektirali na temelju naseg iskustva. Razgovarali smo o nasim nadama, ciljevima. Danas smo slavili s posjetiteljima. Sada je vecer i oni su otisli. To nas podsjeca da cemo i mi uskoro trebati otici. Vrijeme je doslo da se pripremimo za odlazak i put kojim cemo putovati. Sav materijal za ovaj dio skupstine vec je stvoren. Odnosi se na ove glavne grupe:
- financijsak medjuodgovornost
- predanje
- mnogo mnogo toga vezano za formaciju
- networking - povezivanje u apostolske svrhe
- vodstvo
- suradnja Druzbe Isusove i ZKZ-a
- produbljivanje saznanja sto to znaci biti apostolsko tijelo

Vazno je da sve ovo bude organizirano, razvijeno te ce na tome raditi novo Izvrsno vijece. Sutrasnji dan nastavljamo slucajuci p. Nicolasa, te zatim radom u malim grupama, regionalnim grupama i u skupstini."

Toliko od mene :) Puno pozdrava iz Fatime :)

17.08.2008. u 23:40 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

  kolovoz, 2008  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kolovoz 2008 (22)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Iskustvo sudjelovanja na Svjetskoj skupstini Zajednice krscanskog zivota u Fatimi od 12. do 21. kolovoza 2008.

Linkovi

www.zkz.hr
Zajednica krscanskog zivota

www.fatima2008.org
Sluzbene stranice Svjetske skupstine u Fatimi 2008.

www.cvx-clc.net
Sluzbene stranice Svjetskog ZKZ-a

www.clc-europe.org
Stranice eurospske ZKZ regije

sskz.blogspot.com
Dnevnik slovenskog ZKZ-a

clcpfatima08.multiply.com
Dnevnik filipnskog ZKZ-a