FIBROMIALGIJA NIJE U NAŠOJ GLAVI

07.04.2008., ponedjeljak


O boli
o boli

Mislim, da bol nije potrebno posebno definirati, jer smo je manje ili više bar ponekad svi osjetili i znamo koliko je neugodna.
Bol u stvari ima svoju funkciju, a ta je da nas upozori, da se nešto u našem organizmu događa i često je to i prvi simptom nekog oboljenja ili poremećaja. Možemo reći, da je u tom slučaju bol produktivna, čak i poželjna. Bez osjeta boli bi mnoge bolesti ili povrede bile teško uočljive i tretirane.
No, kako bol nastaje? Prvo negdje na našem tijelu dolazi do podražaja i otpuštanja podražajnih tvari. U našem se tijelu nalazi mnoštvo receptora, koji reagiraju na podražajnu tvar i prenose je dalje preko živaca do naše leđne moždine. U leđnoj se moždini svi ti podražaji »prerađuju« i dalje putuju do centra za bol, smještenog u našem mozgu. Slijedeći korak je da se podražaj iz centra za bol širi na površinu našeg mozga i tada se javlja osjet boli.
Ukoliko bol traje duže vrijeme, naše ga stanice upamte, što je dodatna »otežavajuća okolnost« u tretiranju bolnog stanja kod kroničnih, dugotrajajućih bolova. Stoga je više nego poželjno bolno stanje liječiti već u njegovu zametku, ukoliko je to moguće.
Pošto je fibromialgija teško dijagnostivo oboljenje (katkada prođe i više desetlijeća dok se utvrdi o čemu se radi), bolest je već u svojoj kroničnoj fazi, te tako dobivamo još jedan mogući razlog (u nizu dugog popisa mogućih razloga) zašto bolove kod fibromialgika nije jednostavno suzbiti niti olakšati.

Želim vam lijep danPrint#
FM_lady

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.