tepam da ne krepam

09.10.2017., ponedjeljak

....i tako vuk pojede magare...

Jutros oko 2 sata imali smo potjeru. I to ne bilo kakvu, već potjeru za susjedovim psom kojeg je nakon 7 mjeseci vratio iz "egzila" Bog te pita odakle jer eto prošlo je već dosta vremena i valjda se pas (ne susjed) "opametio". I neće više praviti pizdarije ......jer eto prošlo je puno vremena i .....lijep je.

Daklem, da krenem redom, svi znate da živim na selu i svaka kuća ima psa, i mačku i još kojekakve ljubimce koji slobodno šetaju po dvorištu.Dijelom radi djece, osobne zaštite, miševa, parcova i drugih štetočina stvarno je dobro imati psa. Dvorišta su nam velika, živina i stoka je odozada u drugom dvorištu i bilo kakvo sumnjivo muvanje iza kuće ili ispred oni vam dojave. Ali, budimo iskreni - sa psom i drugim ljubimcima treba i raditi, naučiti ih što smiju i ne smiju, poigrati se s njima i nagraditi za dobro obavljen posao. Treba mu isto tako osigurati hranu, mjesto za spavanje, voditi u šetnju itd. itd. Npr. kad moja obitelj ide u šetnju ide i naš Cigo, i susjedov Džejk te mačori Buco, Kiki, Đurđa.... i svi fino šetamo... Cijela menažerija na okupu. Obitelj na okupu...
Dakle, vratimo se malo unazad tj. na razdoblje unazad 7 mjeseci. Noć prije je bilo nevrijeme sa kišom, grmilo je kao da se nebo spustilo. Ujutro, nakon prve popijene kave, dok sam se ja već muvala po kući, Dragi je otišao nahraniti zeke, patke, guske,pure i koke. Vratio se nakon 10 minuta zelen u licu i očiju punih suza mi rekao da smo ostali bez svega.
"O čemu ti to pričaš?" rekoh. Odmahnuo je glavom i otišao se umiti u kupatilo.

Drhtavih ruku i nogu uputila sam se u zadnje dvorište i.....ostala paf!

Rastrgana tijela mojih životinjica ležala su razasuta po dvorištu, dok je taj lijepi pas još uvijek ispod žice pokušavao provući dio pure koju je rastrgao tokom noći. Ukratko, tijekom nevremena udavio je 6 pura, 31 kokicu, 28 zečeva i 3 patke. Guske nije mogao jer su ogromne, a gusak Neymar je jako teritorijalan i prestrašan sa svojim ubojitim kljunom.
Dok je Dragi kupio po dvorištu naše blago, susjed je mrtav hladan preko žice prebacivao mrtve kokice i pureći batak koji je lijepi pas prošvercao za sebe i pajdaša koji je bio vezan lancem. Da,da, susjed ima dva psa. Jednog je zavezao jer mu je prije dvije noći razderao 6 kokica.

"Ne budeš li ga držao na lancu, ubit ću ga!"- rekao mu je Dragi.

Ovaj ga je samo pogledao, odšetao u kuću i zalupio vrata. I tako je sutradan Lijepi otišao u egzil. Ali to nije sve... Za par dana nabavio je novog vučjaka koji je, skupa sa pajdašem, prije 3 mjeseca napravio masakr opet u našem dvorištu i tako smo spali na 6 kokica, 2 zeca, 4 patke i 3 guske koje su nam još na broju. U selu su sa još par pasa, izmasakrirali dva teleta,izgrizli kobilu i podavili 30-ak janjića. I nikome ništa. Taj put je susjedova kćer izašla i pitala kolika je šteta jer će ju ona platiti. Kao da može platiti trud koji je uložen da bi se sve othranilo! Naravno, susjed koji je isto tako otišao u egzil (NJemačku) jer mu je žena malo ovesela i zbog sramote ne može u selo, će sve to platiti. Dolazila je i veterinarska inspekcija jer su njihovi psi sudjelovali u masakru telića i janjaca, ali odjednom nikoga nije bilo kod kuće. Čovjek koji drži janjce uhvatio je dva psa i tužio je vlasnike i dan danas se tužaka sa njima. Znate što je ovdje najgore i najžalosnije? Jedan od uhvaćenih pasa je pas koji pripada policajcu i vi stvarno ne možete ništa napraviti! Ne možete pozvati policiju zbog štete, možete samo pozvati veterinara da procjeni štetu i ganjati vlasnika privatnom tužbom. Pa onda se parničite i parničite i stvorite trošak veći nego što su vrijedne životinjice koje uzgajate. Te pse ne možete ni ubiti jer će vam odmah doći policija na vrata jer ste upucali tuđeg psa, platiti ćete kaznu, zaraditi prijavu, oduzeti će vam se oružje, a da ne pričam o Udrugama za zaštitu životinja koje ćete si natovariti na vrat. Ukratko, uzgajajte ali na vlastiti rizik!

I opet da se vratim na početak. Sinoć smo ostali bez ijedne kokice i 14 zečeva. Naravno Lijepi se vratio i susjed sada ima 3 psa koji životare maltene bez hrane jer je njegovim kćerima teško izaći van i nahraniti ih. Iako je Dragi istukao psa i uspio ga otjerati niti jedna od njih nije izašla da vidi kakva se to graja odigrava vani. Valjda nisu imale vremena jer su im dečki i ljubavnici navrat-nanos bježali iz kuće od straha napola obučeni i još kad su vidjeli Dragog naoružanog palicom... U svakom slučaju, mrtve hladne zatvorile su vrata i ugasile svjetlo.

Ujutro dok smo kupili ostatke našeg blaga i kopali jamu da ih zatrpamo, Dragi je rekao:
"Znaš stara, žao mi je što sam istukao psa jer nije on kriv. Krivi su oni jer ga drže gladnog i ne uče ničemu!"
A najžalosnije od svega je što mu je susjed......vlastiti brat!

Pusa od Male

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.