Ziggy Stardust Mistery Tour

05.06.2004., subota


Ziggy Stardust?! - u čast 40 godina karijere Davida Bowiea
Neku večer me zvao brat pa kaže kao "ne znaju svi na netu što je, odnosno što znači Ziggy Stardust!", pritom mi je dao svoju definiciju imena Ziggy koju, zbog uvredljivosti sadržaja, nisam u stanju staviti na ovaj blog.

Pa evo par informacija...

Ziggy Stardust - to vam je ustvari izmišljeni lik, s kojim se u svoje (najčudnije) doba poistovjećivao legenda David Bowie. Bowie ga je stvorio kao personifikaciju superzvijezde koji biva uništen vlastitom slavom. Glavne odlike su mu bile feminizirano oblačenje, kile šminke i paranoidni tekstovi, pa iako je to bilo opravdano razdobljem glam-rocka, kad mu je Marc "T-Rex" Bolan bio konkurencija po blještavosti, već se tad Bowie nije trudio sakriti da je "dvocjevka". Bowie, koji je u karijeri poznat i kao glumac u par propalih filmova (možda najpoznatiji "Absolute Beginners" 1986. i "Labyrinth" 1987.), je toliko uvjerljivo odglumio (?!) taj lik Ziggy Stardusta, da su ljudi počeli smatrati Ziggyja glavnom facom u toj Bowievoj "podijeljenosti".
Naravno da je čovjek nakon nekog vremena (iako na vrhuncu slave zahvaljujući baš Ziggyju!) odlučio "ubiti na pozornici" lik Ziggy Stardusta, jer mu je ta uloga već počinjala ugrožavati život.
Negdje sam pročitao da je morao to učiniti, jer bi se doveo do samoubojstva (što se dogodilo njegovom "alter egu" Ziggy Stardustu).
Ipak, lik Ziggy Stardusta (u originalu Ziggy Stardust & the Spiders from Mars - ovi su mu bili prateći bend i morali su trpit svakakva scenska riješenja, koja su često bila- upitna) ostaje nedjeljivi dio kameleonskog karaktera Davida Bowiea (koji je, bajdvej, trenutno sretno oženjen manekenkom Iman, koja mu je rodila dijete, iz čega možemo zaključiti da se u svojim kasnim pedesetima ipak malo pribrao!), ali i kao lik koji će trajno obilježiti ne samo razdoblje Glam-rocka, već i čitave rock-povijesti.
E, da, jedna važna napomena: Bowie je rođen 8. siječnja 1947., na isti datum kad i vaš bloger(!!!), ali kao i Elvis Presley, Ivan Gundulić i vratar švicarske repke Zuberbhuler!!! Koja ekipa iz snova...(ne znam po čemu sam ovog zadnjeg uvalio u ovu cijenjenu ekipu, ali neka mu, nek se dijete veseli, he, he...)
Eto, ovaj blog svojim naslovom (drugi dio "posuđen" od imena albuma Beatlesa "Magical Mistery Tour", jebo originalnost...) odaje neku vrstu priznanja svoj toj snazi medija glazbe koja dopušta preobličenja osobnosti, kojoj često svi mi ponekad želimo težiti...

...making love with his ego Ziggy sucked up into his mind
like a leper messiah
When the kids had killed the man I head to break up the band...


David Bowie, "Ziggy Stardust"
Album "The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars", 1972.;

Čestitke Bowieu!!!

www.davidbowie.com

- 09:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>