dijagnoza: benzin u krvi...

ponedjeljak, 05.11.2007.

dva lava, slobodno vrijeme i sloboda pisanja...

Našla se dva lava, prekrasne grive i gromovita glasa.
I prvi lav reče drugome: Ja ričem glasnije od tebe.
No, drugi se lav ne složi s time te zariče najjače što je mogao.
I prvi zariče svom svojom snagom.
I zatresu se stabla, zapušu vjetrovi, zatrese zemlja...

Žao mi je samo što je ta bitka bila samo moja igrica, a lavovi su bili dva Peugeota (naime, Peugeot se oslanja na izgled i imidž lavova).
Recimo da mi je bilo dosadno i da sam pokušao usporediti može li stari Peugeot pobijediti novoga.
Igrica je bila Colin McRae rally 2005 (i Coline, nađi svoj mir)... (Colin, svjetski prvak u reliju 1995. nedavno je poginuo u nesreći helikoptera...), a dva rivala bila su ljepuškasti Peugeot 206 WRC (World Rally Championship) i Peugeot 205 Turbo 16.

Da, komplicirana imena ne znače ništa, ali recimo da je 206 vladao reli prvenstvom 2000.-2002., a 205... pa... 1985. i 86. Da, jedan je djedica, a drugi mladić.

Znam da igrica ni izbliza ne dočarava stvarnost, ali pošto ću te aute u živo usporediti... hm... nikad, oslonio sam se na simulator.

Kaže se da je po snijegu najteže voziti. Snijeg, neka bude!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us vs. Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Neću vam opisivati kako je to boriti se s 205 - icom i njenih četiristotinjak do petstotinjak konja, već ću vam reći samo jedno - vrijeme 206 - ice:
2:04:58
Pa, prilično dobro, vozio sam par puta i uzeo najbolje vrijeme. Istina je da 205 ima podosta više grla pod haubom (odnosno u bunkeru), ali ti su konji divlji mustanzi koji bi zbacili svakog kauboja koji ih pokušava ukrotiti. 206 je pjesma za djedicu, kao da vozim bicikl u usporedbi s bagerom. No...
1:56:79 ??!!
Da, pa makar je to samo igrica, očito divlji djed ima asa u rukavu. Naravno da 205 ne bi imao šanse na uskoj cesti prepunoj zavoja, ali čim dođe do kakve - takve ravnice, gotovo je. Pojest će sve.

I zašto vam sve to govorim?
To jest igrica, ali zanima me zašto danas više nema takvih ludorija kao npr. Grupe B? Zašto danas trkaći automobili u WRC-u, najprestižnijem reli natjecanju, imaju samo 300 konja kada su auti prije 20 godina imali i do 600?

Sigurnost, reći će svi. Ja ne!
Znam, vozači Grupe B bili su zapravo kamikaze, jer kad-tad nesreća se morala dogoditi (i slučaj je htio da to baš bude Toivonen koji je u svojoj Lanciji S4 izgorio za par sekundi), ali danas, 20 godina kasnije, kad su sustavi sigurnosti 20 puta bolji, tehnika je 20 puta naprednija, danas su konstruktori povukli granicu i rekli - 300 je dovoljno.
Da, dovoljno za lude vožnje, ali nedovoljno da se prizove duh onih junaka koji su držali glavu u torbi kada su se borili s autom prije tih 20 godina.

Zašto se opet ne proizvode auti poput Peugeota 205? Pa da se onda napravi inačica 205 GTI. Pa zatim nešto najluđe što je svijet vidio - u mali 205 od samo 950 kila ugurati 400-500 konja.
To je ono pravo - ići do krajnjih granica.

A danas? Danas uzmu obiteljski auto kao npr. C4, srede auto da bi bio konkurentan i zadovoljavao pravila te... E da... Tu je kvaka 22. Pravila. Zašto je nastala Grupa B? Jer nije bilo pravila.

Sebastian Loeb jest majstor, ali naspram Finaca koji su rasturali u Grupi B to nije to. Loeb će voziti do granica u svome Citroenu C4, ali granice u npr. 205 T16 su jako, jako daleko od toga.
I još dodajte stotinjak tisuća ljudi koji pokušavaju biti što bliže autu koji juri zavojem...

youtube.com/watch?v=quDX36WJM7k
youtube.com/watch?v=44iibIEeWGM

Obavezno pogledajte i doživite ondašnji duh... Tek kada pogledate oba filma nastavite s čitanjem ovog teksta.

********************************************************************************

Jeste pogledali?
Ne znam fascinira li vas ta brzina, taj adrenalin kao i mene, ali ja se osjećam poput djeteta kada gledam zapanjujuće vožnje...
Prisjetim se kako sam gledao one stare akcijske filmove s Arniejem i Stalloneom i gledao u njih kao u bogove te se pitao kako oni mogu sve to.
Treba li i te vozače dizati u nebesa?
Da.
Treba li Sebastiana Loeba dizati u nebesa?
Da. Ali ne toliko visoko koliko neponovljive Fince.



Posljednji pozdravi... Možda opet pokrenu nešto tako ludo kao Grupu B?

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

<< Arhiva >>