srijeda, 06.04.2022.

Dobra djevojka, loša djevojka

Naslov: Dobra djevojka, loša djevojka
Originalni naslov: Good Girl, Bad Girl
Autor: Michael Robotham
Preveo: Neven Dužanec
Izdavač: Znanje
Prosinac 2021.godine
429.stranica

Pothranjeno, traumatizirano, prljavo dijete s rahitisom pronađeno je u tajnoj sobi. Njezina nepoznata prošlost, identitet, dob i pravo ime nikada nisu otkriveni. Zbog nedostatka ikakvih zapisa i male veličine, njezina prava dob nije utvrđena, a procijenjeno je da ima između 11 i 15 godina. Bila je skrivena u toj prostoriji dok je njezin navodni otmičar bio opako mučen i ubijen i mogla je čuti njegove vriskove. Prošlo je mnogo dana prije nego što je otkriveno njezino skrovište, a ovo je bila senzacionalna vijest. U javnosti i medijima dobila je nadimak Anđeosko lice.

Pokušaji da je smjeste u udomiteljske domove bili su neuspješni jer bi pobjegla ili bi postala ljuta i destruktivna. Dobila je novo ime, Evie Cormac i smještena je u instituciju za problematičnu djecu.
Psiholog, Cyrus Haven, izabran je da ju procijeni i on se nadao da će saznati nešto što bi se mogla sjetiti iz svoje povijesti. Evie je sudskim putem tražila emancipaciju, tvrdeći da sada ima 18 godina. Cyrus je ima mračnu, uznemirujuću, tragičnu prošlost. Cyrus je profesionalno zaintrigiran Evienim iznimnim darom da zna kada osoba laže. Evie je tvrdila da je ta sposobnost prokletstvo. Znao je za njezino iskustvo bijega, nasilnog ponašanja i sitnog kriminala, ali je suosjećao s njezinom situacijom. Nije mogao otključati njezinu tajnu prošlost. Njezina sudska žalba nije uspjela jer se nije mogla dokazati njezina dob i smatralo se da nije spremna funkcionirati u vanjskom svijetu i da se mora vratiti u dom za poremećenu djecu. U ovom trenutku Cyrus na brzinu donosi odluku da postane njezin štićenik i da je odvede kući u svoju veliku, oronulu kuću.

Ovo dvoje usamljenika nije bilo lako prilagođavati se, ali su se oboje razvili u simpatične, fascinantne likove i razvili su slabu vezu koja je grijala srce.
Istovremeno, Cyrusova profesija psihologa uključivala ga je u asocijativnu ulogu u policijskoj istrazi. Ubijena je lijepa, popularna 15-godišnja djevojka Jodie Sheehan. Bila je talentirana umjetnička klizačica i smatrana je lijepom, idealnom djevojkom iz susjedstva. Policija je ubrzo privela krivca, ali Cyrus je sumnjao da on nije kriv. Sumnjao je da je muškarac u zatvoru pronašao umiruću ili mrtvu Jody i da je možda povrijedio njezino tijelo.
Cyrus nevoljko vjeruje da mu Evie može pomoći da otkrije istinu u slučaju kada se čini da svi lažu. Evie otkriva da Jodie nije bila poštena, nevina tinejdžerica kako je prikazana. Ona je u opasnosti i ozlijeđena dok nehotice pronalazi neke veze koje bacaju više svjetla na Jodyin tajni, osobni život.

Ovo je zanimljiv, intenzivan, pulsirajući triler u kojem misterije i neizvjesnost nikad ne odustaju.

Kakva dobra priča! Bilo je to sporo, ali je stvorilo veliku pompu. Ipak, od početka su me očarali ovi složeni likovi.
Odnos između Cyrusa i Evie je lijepo napisan. Pokušavajući pomoći Evie, Cyrus bi također mogao naučiti neke stvari o sebi. Evie je tako složen lik da sam ga smatrala fascinantnim, a ona je stvarno izazvala moje razmišljanje o očekivanjima društva o tome što je 'normalno'. Do kraja knjige shvaćate da se o Evienoj priči može još puno naučiti. Jasno je da bježi ili se skriva od nečega strašnog, ali čega?!


- 20:44 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< travanj, 2022 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Željka
37 y/o women
Croatia 🇭🇷
Books are my life 📚💜

Dobro došli na knjiški blog. Ovdje možete naći sve objave vezane za knjige. Nadam se da će Vam moje preporuke pomoći pri odabiru knjiga za čitanje. Slobodno vi meni možete u komentarima predložiti svoje favorite. Molim lijepo bez vrijeđanja i prepucavanja. Nadam se da ćete uživati. 😉 🤗

TOP 10 AUTORA

1. Inna Moore
2. Jan Bolić
3. Augusta B I
4. Nena Šahbazović
5. Deni Baleta
6. Jana Krišković Baždarić
7. Joy Fielding
8. Vi Keeland
9. Penelope Ward
10. Sarah Morgan

TOP 5 IZDAVAČA

1. Innamorata
2. Fokus
3. Sonatina
4. Fragment
5. Znanje

TOP 10 knjiga

1. Dodir zvijeri
2. SvingeRaj
3. Život koji želiš živjeti
4. Mi djeca s kolodvora Zoo
5. Godina u kojoj je Bela Lang upoznala sreću
6. Pričat ću ti stihovima
7. Život piše poezije
8. Mrtva priroda
9. Praporci u snijegu
10. Onaj pravi