Zelinski glasnik

13.05.2004., četvrtak


Puno aktivnosti "Ivančica"
Piše: Dubravko Žilavec

Osnovani «Dečki biškupečki»
Već smo mnogo pisali o zelinskoj Udruzi «Ivančice» koja promiče prigorske običaje i kulturu. Od predsjednika Udruge Željka Mancea dobili smo nove informacije o velikim aktivnostima Udruge.
Prva novost je da se uz pomoć Udruge osnovao glazbeni sastav «Dečki biškupečki» koji njeguje našu (prigorsku, hrvatsku) narodnu glazbu. Članovi sastava su dečki iz Biškupca, stari od 13 do 17 godina, Petar i Filip Devčić, Darko Grubeša, Martin Marečić i Nikola Poldrugač. Dečki su imali veliku želju za sviranjem, našli su se krajem prošle godine i odlučili su «svirati za svoju dušu». No, problem su im bili instrumenti. Da bi mogli svirati morali su ih posuditi. Također, trebala im je i stručna pomoć. I, naravno, kome se drugom obratiti nego glazbenom virtuozu iz Biškupca Željku Manceu? Željko ih je čul kak sviraju i u trenu je odlučio da će dečkima pomoći. Tako sada, uz redovite probe subotom pri klijeti «Dečki biškupečki» vježbaju i svake srijede u Art clubu Udruge «Ivančice» pod budnom paskom Željka Mancea. Da, dobro ste pročitali, dečki probaju svake subote, i po kiši, i dok je padao snijeg nije im bilo teško po blatu ići u klijet. To im je bilo zabavnije nego se trovati cigaretama po zelinskim kafićima. Rijetko, i za pohvalu! Već smo nekoliko puta spomenuli naziv banda «Dečki biškupečki». Vaš novinar može biti ponosan što je upravo tog dana kad je rađen ovaj tekst, band dobio ime. Prijedlog je bio jednoglasan; dečki su i iz Biškupca su. Pa kako se drugačije mogu zvati nego «Dečki biškupečki»? U par mjeseci dečki su stvorili veliki repertoar pjesama, tako da već sada mogu nastupiti na svim vrstama veselica. No, prvi će im javni nastup biti 6. lipnja. A gdje drugdje nego u Biškupcu, na proslavi 60. godišnjice tamošnjeg DVD-a. Svakako dođite vatrogascima čestitati njihovu obljetnicu i poslušati «Dečke biškupečke».

«Ivančice» plešu
Udruga «Ivančice» osnovala je i plesnu skupinu modernog plesa za djevojke. Pod budnim okom stručne suradnice Marine Mance djevojke svakog petka od 18 do 20 sati vježbaju u dvorani «Kraluš» Pučkog otvorenog učilišta. Trenutno plesna skupina ima 8 članica, a ovim putem pozivaju sve cure željne plesa da se svakog petka u navedenom terminu mogu pridružiti «Ivančicama».

Zbor «Ivančice» priprema nastup
Zelinski djevojački pjevački zbor «Ivančice» i dalje marljivo vježba. Nakon prošlogodišnjih nastupa za Svetoivanjske dane, i ove godine «Ivančice» će nas počastiti sa svojim nastupom. Trenutno u zboru pjeva 16 djevojčica, a ove ćemo godine za Svetoivanjske dane po prvi puta, uz poznate hitove, čuti i prigorske pjesme u interpretaciji «Ivančica».
Udruga «Ivančice» i predsjednik Željko Mance zamolili su nas da i ovim putem zahvalimo Pučkom otvorenom učilištu i ravnatelju Ivici Kukovačecu na besplatnom prostoru za vježbanje zbora i plesačica i velikoj podršci.

Škola gitare u «Ivančici»
Udruga «Ivančice», odnosno Željko Mance pokrenuli su školu gitare u Sv. Ivanu Zelini. Škola je namijenjena i djeci i odraslima, a svi zainteresirani koji žele naučiti svirati gitaru i pokupiti barem dio znanja Željka Mancea mogu se svakog ponedjeljka, srijede i petka od 18 do 20 sati javiti u Udrugu «Ivančice», u Biškupcu, Zajčeva 3 ili na telefon: 098/9126-286.

- 07:37 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>