FOTO GALERIJA
moje malenkosti



s/my.php?image=sljemehbs7ld2.jpg" target="_blank">Free Image Hosting at www.ImageShack.us
HBS Green dialog-Sljeme

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Sisak 2

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Ivanec-Akcija Kamenolomi

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Darujmo krv

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Udruga oboljelih od karcinoma Sisak

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Novi Vinodolski

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Topusko zeleni okrugli stol

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Maksimir press

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Zvona Zagore u akciji

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Lećevica

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Od Šolte za Split

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Bedenica

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Okrugli stol o pronstituciji 2

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Hrvatska Kostajnica

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Dubrava nova ekipa

Free Image Hosting at www.ImageShack.usZagreb Pride

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Okrugli stol o pronstituciji


Dan planeta OŠ A. Cesarca

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Podjela sadnica

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Muzej policije

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Cvijetni Trg

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Sisak

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Karlovac

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Zagreb-Sigečica

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Ferenščica-vraćanje parka

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Fešta nakon sadnje

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
DJ sa Jelačić Bana


Matija Gubec-Markov Trg


ZELENA LISTA - Zeleni za Zagreb by Darko Stošić

23.07.2010., petak

Priopćenja,priopćenje,priopćenja,......

Zagreb, 22.07.2010.
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
Povodom ekološkog incidenta u Janafovim spremištima na Žitnjaku
A što će tek biti s Družb-Adriom?

Tri tisuće litara dizela je iscurilo u okoliš a državna tvrtka Janaf jedva da je i policiji dozvolila prilaz svojim postrojenjima! Ne dozvoliti gradskim službenicima za hitne intervencije nikakv pristup i uvid u razmjere ekološkog incidenta zaista je bezobrazluk kakv si teško može dozvoliti i mnogo močnija i veća INA.
Ovakvo nečuveno ponašanje otvara mnoga druga pitanja, ne obavezno vezana za zagađenja ili zaštitu okoliša, kao na primjer:
Da li je JANAF država u državi? Ili je to samo dobro uhodana praksa naftnih monopolista?
Da li je Janaf još uvijek hrvatski ili se već osjeća ex-teritorijalno kao dio ruskog Družb-Adrie, pa ne vidi potrebu da se povinuje hrvatskim vlastima?
Na današnjem primjeru eko-incidenta u Janafovim terminalima na Žitnjaku svi građani Hrvatske mogu zorno vidjeti što čeka našu zemlju ukoliko projekt Družb-Adrija ikada zaživi. To je prije svega bahatost, i bezobzirno gaženje propisa i sustava zemlje domaćina preko čijeg teritorija idu cijevi s naftom.
Ili drugim riječima – profit naš a zagađena voda i zemlja vama, pa si ju sanirajte kako znate i umijete. I da se niste usudili ništa pitati jer to je naš intertnacionalni biznis!
Zelena lista smatra da bi za početak Ante Markov kao državni službenik na čelu državne tvrtke trebao podnijeti ostavku za krajnje neodgovorno ponašanje i postupanje povodom danšnjeg incidenta.
Taj incident dokazuje da Janaf uopće nije spreman za organizaciju transporta većih količina nafte na siguran način. Ako je Vlada zaista odlučila upustiti se u tu avanturu zvanu Družb-Adrija, morala bi imati barem toliko savjesti da na tako odgovoran položaj zaposli stručnjaka iz te branše a ne stranačkog podobnika opće namjene.


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
Povodom izvanredne sjednice gradske skupštine Zagreb

Ako mislite ozbiljno – tražite promjenu Zakona o Gradu Zagrebu
i Zakona o referendumu!

Izvanredna sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba sazvana je zbog krizne situacije oko Varšavske ulice, zbog stopedeset uhapšenih građana i tisuća koji svakodnevno protestiraju ulicama grada.
Svi se slažu da je glavni krivac za sve to, ali i za mnogo druge nevolje u kojima se našao Zagreb, upravo i gradonačelnik Milan Bandić koji ignorira zaključke najvišeg predstavničkog tijela Grada i ponaša se kao faraon.
Svi se slažu da ga treba smijeniti. Novelama zakona o lokalnoj samoupravi smjena je moguća jedino referendumom. Prema tim zakonima na referndum mora izaći više od polovice zagrebačkih birača što je svojevrsna mission impossible, jer više od 50% birača nikada dosad nije izašlo ni na jedne lokalne izbore u Gradu Zagrebu, pa niti na ove zadnje kad se izravno biralo gradonačelnika.
Umjesto da vrli gradski zastupnici razmatraju taj problem, oni se puna četiri sata stranački prepucavaju o tome tko je više ili manje kriv za devastaciju Varšavske, za policijski teror i za ne-funkcioniranje pravne države tj. državnih ministarstava.
Da stavr bude gora, jedino što su mogli odlučiti jest - da osnuju komisiju za zaključke - koja će formulirati zaključke! A konkretni prijedlozi rješenja situacije nisu se čuli ni iz usta predstavnika SDP-a, ni od HDZ-a, ni od HNS-a, pa niti od nezavisnih.
Zelena lista poručuje gradskim zastupnicima:
Gospodo i gospođe, fokusirajte se na problem i prestanite se stranački prepucavati. Nema smisla plakati nad prolivenim mlijekom!
Ako Bandić neće otići sam, onda pronađite način kako ga maknuti jer to je najveći javni interes Grada Zagreba!
Ako je Zagreb ustrojen na posebnom Zakonu o gradu Zagrebu, zatražite od Sabora izmjene i dopune samo tog zakona tako da se gradonačelnik najvećeg grada u Hrvatskoj može smijeniti i manjom većinom od 50% izašlih birača.
Tako ćete imati najveće šanse za dovoljan broj ruku u Saboru jer istovremeno neće biti ugroženi i svi ostali HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici.
Rješenje je jednostavno samo ako se ne drži figa u džepu.


16.07.2010.

EUROPSKI ZELENI OSUĐUJU HAPŠENJE VIŠE OD 150 ZELENIH AKTIVISTA I POLITIČARA U ZAGREBU

Vlasta Toth, supredsjednica Zalene liste u Hrvatskoj, stranke u statusu promatrača pri Europskoj zelenoj stranci i Josip Kregar, potpredsjednik Gradske skupštine Zagreba, uhapšeni su i zadržani u pritvoru u četvrtak, 15. srpnja, zbog sudjelovanja u mirnom protestu protiv vrlo kontroverznog graševinskog projekta i povijesnom središtu Zagreba.
Uhićeni su i ostali aktivisti, uključujući Tomislava Tomaševića, lidera Zelene Akcije (Friends of the Earth International) i Vedrana Horvata, direktora zagrebačkog ureda Heinrich Boell fondacije.

Uhićenja su izvršena po nalogu gradonačelnika Zagreba Mlana Bandića (nedavno isključenog iz Siocijaldemokratske stranke) i ministra unutrašnjih poslova, Tomislava Karamarka (člana vladajuće nacionalno-konzervativne stranke – HDZ)

Nakon izlaska iz pritvora u četvrtak navečer, Vlasta Toth je izrazila ogorčenje što joj je uskraćeno pravo slobodnog izražavanja prosvjeda.
"Mi prosvjedujemo protiv nelegalnog početka gradnje u našem lijepom gradu. Uskraćivanje tih prava doživljujem kao vraćanje 20 godina u prošlost. Građani Zagreba su ogorčeni jer sve upućuje da zagrebačke vlasti pod upravom gradonačelnika Milana Bandića imaju odobrenje za nezakonito provođenje administrativnih postupaka. Cijela afera zahtijeva temeljitu i nezavisnu istragu kako bi se vidjelo tko je za što odgovoran, a potom sudionike moguće prijevare izvelo pred sud".

Vedran Horvat, direktor zgrebačkog ureda Heinrich Boell fondacije rekao je: "Dio je mojeg posla promatrati najznačajnije dogođaje u Hrvatskoj. Zaista je neobično provesti određeno vrijeme u pritvoru, bez ikakvog stvarnog objašnjenja ili razumljivog razloga. Takav razvoj dogođaja zahtijeva hitnu pozornost hrvatskih i europskih institucija."

Josip Kregar, potpredsjednik Gradske skupštine Zagreba izjavio je: "Ta je intervencija policijski puč protiv demokracije!"

Zadržati u pritvoru stopedeset mirnih prosvjednika i sudionika mirnog prosvjeda zaista je neprimjereno za zemlju u procesu pridruživanja Europskoj Uniji", kaže Philippe Lamberts, supredsjednik Europske zelene stranke (EGP). "Prosvjednici su pušteni na slobodu uvjetovanu zabranom kretanja u području građevinskih radova tijekom osam dana. To nije dobar način postupanja prema mirnim prosvjednicima i daleko je ispod standarda kakvi se očekuju od države koja želi članstvo u EU."

Europska zelena stranka naglašava potrebu za temeljtom istragom. Philippe Lamberts zaključuje: "Kao Europski zeleni uvjereni smo da Hrvatska mora postati članicom Europske Unije. Zbog toga je i u našem interesu poštivanje građanskih prava, kako bi se moglo govoriti o dobrom upravljanju u kojemu se poštivanju pravne procedure pristupa s najvećom ozbiljnošću."
Bruxelles, 16. srpnja 2010.

Zagreb, 15.07.2010.
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
Povodom hapšenja u Varšavskoj ulici – specijalci protiv lepeza
Danas je u Varšavskoj još jednom ponižena demokracija – brutalno, bezobzirno i bezrazložno.
Uz upotrebu jakih snaga specijalne policije stopedesetorici građana i građanki uskraćeno je pravo na izražavanje mirnog protesta protiv uzurpacije pješačke zone koja ne pripada ni razvojniku Horvatinčiću ni gradonačelniku Bandiću - već građanima!
Ako nitko od nadležnih struktura koje se hrane novcem gradskog i državnog proračuna nije u stanju obraniti javni interes i skrbiti za javno dobro - onda to moraju sami građani. Upravo se to danas dogodilo na asfaltu Varšavske i Gundulićeve.
Takav pokušaj građanskog samoorganiziranja spriječen je upotrebom specijalaca pod šljemovima, naoružanih palicama i svim ostalim rekvizitima.
Bilo je apsurdno i groteskno gledati kako plećati specijalci u punoj ratnoj spremi unose u maricu gospođe s lepezama u rukama - kao da su zadnje kriminalke!
Dok se vlast (policija) bavi opasnim lepezama, oni pravi kriminalci godinama lagodno žive u predgrađima Zagreba, napucavaju se po Jarunu, preprodaju narkotike ispred škola, otvaraju narodnjačke i striptiz-klubove, a potom zarađeni novac plasiraju u poslovno-stambene centre i postaju ugledni developeri.
Taj proces je općepoznata istina i za to ne treba previše dokaza državi koja toliko izjavljuje da želi biti pravna i pošto-poto ući u povlašteno društvo Europske unije.
Svi današnji uhapšenici dobili su pri izlasku iz pritvora papir kojim im policija izdaje „Naredbu o određivanju mjere opreza“ kojom im se tijekom sljedećih osam (8) dana zabranjuje prolaz kroz Varšavsku ulicu, od Cvjetnoga do Frankopanske te kroz Gundulićevu, od Ilice do Masarykove. To znači da uhapšenici, među kojima je bilo i desetak članova i članica Zelene liste, ne mogu prići ni Ustavnom sudu RH koji je u toj zoni zabrane prolaza. I nekoliko stanara Varšavske i Gundulićeve dobilo je jednaku zabranu!
Ako to nije represija i kršenje osnovnih građanskih prava, što nam još više treba?
Ta naredba, baš kao i neprimjerena primjena sile nad miroljubivim građanima Zagreba dokazuju vidljivu spregu gradskih i državnih organa vlasti u pogodovanju privatnom kapitalu sumnjivog porijekla.
Ako im je preostalo imalo morala i dostojanstva, od gradonačelnika Bandića i ministra Karamarka tražimo da podnesu ostavke.
Pozivamo novih 150 Zagrepčana da sutra, 16. srpnja, sjednu na kolnik ispred Varšavske i tako zamijene današnjih 150-tero koji to ne mogu sljedećih 8 dana.
Za Zelenu listu:
Vlasta Toth, supredsjednica
(15.07.2010. u 13.05 odnešena iz Varšavske i privedena u policijsku stanicu)

Zagreb, 19.06.2010.
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
Vrijedi li Družba Adrija kao malo plina iz Južnog toka!
U jeku do danas vjerojatno najveće ekološke katastrove uzrokovane istjecanjem nafte u Meksičkom zaljevu, naša Vlada na čelu s Premjerkom Kosor upravo nagovara u Moskvi kolegu Putina da prtihvati poseban aranžman: Rusija će dobiti izvoznu luku za svoju naftu u srcu Mediterana, a zauzvrat ćete Vi dopustiti da dio plinovoda Južni tok dotakne i Hrvatski teritorij.
Prošlo je skoro 5 godina otkako su se Zagrebački Kaptol i baš ta ista Jadranka Kosor (u svojoj predsjedničkoj izbornoj kampanj) usprotivili projektu Družb-Adrije. Tada je iznenada nakon 3 godine „natezanja“ sa zelenima komisija MZOPU-a odbila prihvatiti Studiju izvedivosti i utjecaja na okoliš. Istovremeno u Rusiji, kompanija Yukos je propala a njen vlasnik Khodorkovsky je završio iza rešetaka. Nakon toga su zamrle sve rasprave oko transporta ruske nafte preko Jadrana i vjerojatno su mnogi već zaboravili o čemu se tu zapravo radi.
Projektom Držb-Adrija trebao se preokrenuti stari Janafov naftovod, a luka Omišalj je trebala postati spot-tržište naftom iz dalekog Sibira. Zašto baš Omišalj? Zato jer tamo mogu pristajati i najveći mega-tankeri od 300.000 tona naviše. To bi znatno smanjilo troškove prijevoza ruske nafte na zapadna tržišta, a posebno na američko tržište. Do danas, ruska nafta putuje do američkog tržišta sjevernim morskim putem koji je zimi neupotrebljiv ili preko Crnog mora kroz Bospor. Nezgoda je što kroz Bospor ne smiju prolaziti brodovi veći od 150.000 tona nosivosti pa to poskupljuje transport.
Zašto su se zeleni toliko protivili projektu Družb-Adrija?
• Zato jer za Hrvatsku nema ekonomske a još manje ekološke opravdanosti tog projekta. U zamjenu za 100-tinjak miliona dolara godšnjeg prihoda od prijevoza nafte, u Jadranu bi se povećao tankerski pormet do neslućenih razmjera ali i mogućnost ekološkog akcidenta – izlijevanja nafte. Kako to izgleda možemo svi vidjeti danas na obalama Texasa, Luiziane, Alabame i Floride. To donosi potpuno izumiranje svog živog svijeta, uključujući i ljude, a pogotovo one koji žive od turizma. Šteta od izlijevanja nafte u more je naprosto nenadoknadiva!
• Ako i ne dođe do izlijevanja nafte, Jadransko more će sigurno biti zagađeno balastnim vodama iz velikih prekooceanskih tankera u kojima žive mnogi strani i štetni orghanizmi. Do danas ne psotoji efikasna kontrola izmjene balastnih voda a pogotovo ne u zemlji koja nije u stanju organizirtati ni poštenu obalnu stražu. Uostalom, imamo primjer Crnog mora koje bi se trebalo zvati Mrtvo more jer mu je podmorje gotovo izumrlo od balastnih voda mnogih tankera koji dolaze na terminal u Novorossiysk. U Crnom moru više nema riba!
• Uključenje Janafovog naftovoda i luke Omišalj u paneuropske naftne koridore istovremeno ne znači da će Hrvatska time osigurati dovoljne količine tog energenta za svoje potrebe (vidi primjer Ukrajine). Medjutim, ako Hrvatska postane geostrateška energetska točka u planovima naftnih multinacionalki, njena samostalnost i sigurnost će postati vrlo upitne. Pogotovo, ako znamo da će Družb-Adrijom Rusija, nakon više-stoljetnih nastojanja, po prvi put ostavriti izlaz na Mediteran.
• Da li je zemljici poput Hrvatske koja svoje potrebe za plinom može u 2/3 podmiriti iz vlastitih izvora, zaista toliko potreban taj ruski plin (ili nafta)? Nije – pogotovo ako znamo da bi se te potrebe objektivno mogle prilično smanjiti upotrebom obnovljivih izvora (sunca i vjetra).
Zbog svega navedenog, Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, smatra današnji posjet hrvatske delegacije na čelu s premjerkom Kosor Moskvi vrlo opasnom avanturom koja na kocku stavlja vitalne interese Hrvatske.

Smatramo izjavu Jadranke Kosor o nestanku svih ekoloških zapreka koje su kočile Družb-Adriju potpunom besmislicom. Smiješno i apsurdno! Što bi to uopće trebalo značiti? Da li u Jadranu više nema flore i faune koju bi mogla zagaditi prolivena nafta ili balastne vode?
Zelena lista smatra da su obečanja Jadranke Kosor Vladimiru Putinu, baš kao i nedavne izjave i potezi u vezi s referendumom, odraz potpune dezorijentacije Hrvatske Vlade u iznalaženju izlaza iz ekonomske i društvene krize u kojoj se Hrvatska nalazi već duže vrijeme.
To međutim, govori samo jedno – da su ljudi koji trenutno vode hrvatsku državu spremni žrtvovati sve ( i ljude, i more, i kopno, i sigurnost zemlje) - kako bi se održali na vlasti i napunili svoje džepove.

- 18:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

ANKETE





Treba li smijeniti Bandića ?
Da
Ne
  
Free polls from Pollhost.com



Koliko bi stranke trebale imati članova?
Potpuno je nebitno.
Minimalno 10.
Minimalno 100
Minimalno 300
Barem 1000
Najmanje 5000
10 000 i više
Jednog predsjednika i jednog tajnika
Ovisi dali je regionalna,lokalna ili nacionalna.
Nisu bitni članovi već program i načela
  
Free polls from Pollhost.com


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Kako riješiti Sisak ?
Zatvoriti INA rafineriju
Razriješiti ministrricu Zaštite okoliša
Blokirati pristupe rafineriji do ugradnje filtera i uređaja za odsumporavanje
Svako onečišćenje naplatiti u korist građana sa milion kuna
Promjeniti vlast na izborima
Prestati koristiti fosilna goriva
Organizirati masovni prosvjed u Zagrebu sa zahtjevom za hitno riješenje
Poništiti privatzaciju zbog neispunjenja obveza
Prodati Rolex-e i kupiti filtere
Reinvestirati dobit u modernizaciju
Prekinuti proizvodnju na tri tjedna nakon svakog prekoračenja u kakvoči zraka
  
Free polls from Pollhost.com