zeleni_mozak

četvrtak, 04.06.2009.

Može postati stvarno gadno. Vjerojatno i hoće.

Sljedeći se tjedan posvećujem Stonewallu, ipak je okrugla obljetnica, a danas malo o seksizmu u holivudskoj industriji. Ovaj put nije riječ o tome da žene koje žele glumiti u malo boljim (američkim) filmovima i serijama, ako takve postoje (serije/filmovi); moraju biti savršeno vitke (nikako anoreksične jer je to sad kažnjivo!), glatkih čela i viskokih grudi, dvometarskih nogu na potpeticama od 12 cm. Klasika, ništa novo. One najčešće uza se imaju jednako tako ''zgodne'' partnere (heteroseks.), čineći tako par iz naših snova, ideal koji nikad nećemo dostići (a nije da bismo sve i htjele!). To prodaje film- umjetni, napumpani, plastični ljudi.
I to je klasika, i za to smo si same krive (ovaj pokušaj ljubaznosti ubacivanjem mene u jednadžbu je zapravo besmislen i lažan- za to ste SI same krive).


Ne, danas želim pisati o serijama tipa ''Svijet prema Jimu'' (According to Jim) i ''Kralj Queensa'' (King of Queens) i o filmovima kao ''Preboljeti Sarah Marshall'' (Forgetting Sarah Marshall). Sigurna sam da primjera ima još, ali ove sam gledala i imam informacije iz prve ruke. Recite mi ako znate još koju serijicu.

U ''Svijetu prema Jimu'' i ''Kralju Queensa'' radnju, pogađate, nose muškarci (izvjesni Jim i kralj Doug) za holivudske standarde neugledne vanjštine. Obojica imaju trbušine, žderu brzu hranu, a polako se pozdravljaju i s kosom. Karakterno su opisani kao obični američki muškarci- pivo, američki nogomet, rodno binarni komentari. Na njih je nadoštukan prototip obitelji koja se jako voli, ali ima svoje nesuglasice (sve se riješe do kraja jedne 30-minutne epizode).
Na prvi pogled dobijem pozitivan dojam, ne moraju biti ukalupljeni u neki zadani izgled da bi serija bila gledana! Moja (mlaka?) pozornost se usmjerava na njihove žene. Uloge kućanice i tajnice nisu iznenađenje niti moja primarna kritika.


Stvar je u tome da su one PREKRASNE. Divni osmjesi, kosa, vitki struk, vesele oči... cijeli paket! Dođe vam da se zapitate što one rade zajedno sa svojim muževima, jer oni nisu oličenje unutarnje ljepote, inteligencije i emotivne dubine. Nemaju NIŠTA! Na dijelovima kad se idu seksati (na brzaka jer imaju troje djece/tatu u podrumu) Jim i Doug skinu majice i otkriju svoje goleme trbuhe i dlakava prsa i ne trebate biti genijalka da shvatite da producenti (opet muškarci) žele da zamislite te divne žene na tim njihovim muževima.

Christobel MacKenzie je rekla da ne postoje neprivlačna tijela, nego neprivlačni ljudi. Ova dvojica svakako jesu karakterno neprivlačna- da, imaju odličan smisao za humor (jer je to humoristična emisija!) i... to je to. Žene, Cheryl i Carrie, im kuhaju, spremaju, ugađaju... Ona klasika s početka priče, samo što se likovi ne uklapaju.

Zašto, ZAŠTO muškarci smiju biti pretili, dlakavi i glupavi, dok su njihove žene uvijek one savršene ljepotice iz holivudske industrije? Njima su dozvoljene psovke, žderanja, dlake, detaljna izvješća s odlaska na vece, smrdljive čarape i prljava odjeća. Žene im samo odgajaju djecu, vode kućanstvo i izgledaju dobro. Možda želite spomenuti ''Roseanne'', složit ću se da se ona ne uklapa u opis koji sam navela ranije, ali muž joj je zapravo fizički jednak, a imaju i slične osobnosti. Ova dvostruka igra za gledanost koja nudi tipičnu američku obitelj- obične ljude, ali obična žena je ipak preobična, pa joj je muž ravnoteža. I to kakva!
Obrnutu ''ravnotežnu'' situaciju za široke mase nikad vidjela nisam. NIKAD.


Optimistično je tvrditi da će se situacija u skorije vrijeme izmijeniti, ti su materijali i pisani za publiku koja ih guta bez prigovora. Kritike dolaze iz podzemlja, od onih muškarača i mrziteljica muškaraca.
Ako želite nešto novo, okrenite se knjigama. Možete probati s L Wordom, ali ni ondje nema kruha.

Charlotte Roche: Wetlands/Feuchtgebiete
Cherie Matrix: Pornografija sa ženskog gledišta

Alternativa nam je jedina nada. Niste same ;)








- 18:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #