Trogirani...
30.05.2012., srijeda
Hajduk
Nogomet
Plitvička Jezera
Hrvatska
OŠ. Petar Berislavić
Naša škola dobila je ime po hrvatskom banu Petru Berislaviću koji je rođen 1475. godine u Trogiru. Škola se smjestila na Trogirskoj rivi, i tamo je već 100 godina. |
Trogir
25.05.2012., petak
Eminem
11.05.2012., petak
Licitarska srca
Licitar je šareno ukrašeni kolač od medenoga tijesta.On se pravi u nizinskim djelovima Hrvatske i slovoniji.Iako je u cijelosti spravljen od jestivih sastojaka, ponajprije donosi radost očima i duši. Tradicionalno je žarko crvene boje, a proizvodi se u različitim oblicima i veličinama. Omiljen ukras božićnih jelki hrvatskih domova, a oni veći, namijenjeni su darivanju bližnjih povodom posebnih prigoda. Običaj darivanja licitarskog srca, kojim mladić djevojci iskazuje svoju privrženost i ljubav, duboko je ukorijenjen u hrvatskoj tradicijskoj kulturi. Naročita prigoda za takav znak pažnje najveći je blagdan zaljubljenih, Valentinovo. Povjest: Tradicija izrade licitara započinje još u srednjem vijeku, napose 16. i 17. st., kada su se u brojnim europskim samostanima spremali kolači uz pomoć bogato ukrašenih drvenih kalupa. U istočnoalpskom području, takav je način izrade kolača ubrzo prerastao u obrt, koji se postupno proširio i u druga područja središnje Europe, kada dolazi i u panonske krajeve Hrvatske. Priprema licitarskih srca PripremaVrijeme pripreme:120 min Težina:Složeno tijesto 1 Šećer je potrebno prokuhati u vodi (dok se ne otopi), maknuti posudu na stranu i odjednom dodati svo brašno. Promiješati kuhačom i kad se malo prohladi dodati prašak za pecivo. Umijesiti tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi dok ne dobije potrebnu kompaktnost. 3 Tijesto umotati u prozirnu foliju i ostaviti ga da odleži barem 8 sati (ja sam ga umijesila pred večer prvog dana i ostavila do sutradan popodne). Drugi dan razvaljamo tijesto na pobrašnjenoj podlozi na debljinu oko pola cm. Oblikom vadimo srca ( mogu to biti i drugi “dozvoljeni” oblici: gljive, konjići, ptičice i sl.) i pečemo ih samo 5 minuta do blijedožute boje u prethodno ugrijanoj pećnici na 250 st. C u limu za pečenje prekrivenom pek papirom. 5 Iglom i malo debljim crvenim koncem (opcija: konac boje zlata ili srebra, ima ih u DM-u) kroz vrh keksića načinite omče kako bi kolačiće mogli ovjesiti. 6 Pečene kolačiće ostavimo da se hlade na rešetki do sutradan. 7 Glazuru pripremamo na način da listiće želatine stavimo na 5 minuta u hladnu vodu, ocijedimo ih i dodamo u posudu s vodom. Zagrijavamo dok se ne otopi na laganoj vatri jer ne smije zakuhati. U otopljenu želatinu dodamo crvenu boju iz bočice. Količinu boje odredite sami, a ja sam upotrijebila cijelu i dobila prekrasnu crvenu boju. 8 Glazura Pričekajte da se želatina malo ohladi i malo zgusne pa sad umačite kolačiće, sa svih strana ih zalijevajući žličicom. Ako nemate uvjeta objesiti ih da se suše ( i bolje, jer se želatina cijedi pa ostaje pri dnu ona zadnja, nepotrebna kap) stavite ih na rešetku. Pri tome pazite da ih lagano položite kako ne bi ostale pruge na toj strani. Ako vam se tijekom želiranja kolačića želatina previše zgusne, a što će se desiti, malo je podgrijte, prohladite i nastavite postupak. 9 Kolačiće opet ostavite na suhom mjestu do sutradan. 10 Oslikavanje Namočite želatinu, ocijedite i otopite u vodi, dodajte malo voćnog sirupa i škrobno brašno. Miješajte sve dok ne postane gusto. Odvojite masu u tri do četiri različite posude pa jednu ostavite bijelu, a drugima dodajte boje po želji. |
Čupavci
Priprema 1> Maslac istopiti i pjenasto umutiti sa šećerom, žumanjcima, mlijekom. U to dodati brašno predhodno izmješano sa pecilnim praškom.Potom dodati snijeg od bjelanjaka. Istresti na podmazani pleh i peći . Hladno izvaditi i lijepo izrezati na šnite. 2 U teču staviti sve sastojke za preliv i prokuhati. Ohladiti. 3 U preliv umakati šnitu po šnitu. Umoćene šnitu izvaditi i OSTAVITI na zraku da upije čokoladu. 4 Na kraju svaku šnitu uvaljati u kokos. Posluživanje: Po onoj “da svaki cigo svoga konja hvali “tako i ja . Dugi niz godina pravila sam čupavce na drugi način .Kada sam prvi puta jela čupavce moje ujne, a ona je stara učiteljica u Slavoniji, odrekla sam se ranijeg recepta i od tada pravim samo ove. Biskvit prozračan , ne davi dugo ostaju svježe ,vlažne , kokos bijel a ne umrljan od čokolade. Sastojci -Biskvit -5dkgmaslaca -20dkgšećera -2žumanjka -2 dclmlijeka -30 dkg brašna -1 pecilni praša -2 snijeg bjelanjka -preljev -2 dclmlijeka -25dkgšećera -7dkgmaslaca -4 štanglečokolade -1žlica kakaa -1 vrečica kokosa |