subota, 07.04.2007.

MAC PRO



I
Najjači Mac Pro je radna stanica s dva procesora Xeon 5300 koji rade na taktu od 3 GHz i imaju po četiri jezgre, što znači da vlasnici spremni izdvojiti od 4000 dolara za osnovnu verziju pa do 13.000 dolara za najopremljeniju verziju dobivaju vrlo moćno računalo. Najnoviji Mac Pro se može opremiti sa do 16 GB memorije i 3 terabajta diskovnog prostora. Pri kupnji se mogu izabrati tri različite grafičke kartice, od kojih je jedna profesionalna Nvidijine serije Quadro, model Quadro FX 4500. Druge dvije su mainstream grafičke kartice za igranje, GeForce 7300GT i ATI Radeon X1900 XT.

Otvaranjem bočnog poklopca ostvaruju se sumnje o izmijenjenoj unutrašnjosti. Apple je, čini se, odlučio ozbiljno se uhvatiti ukoštac s gorućim problemima utrobe PowerMaca, na sveopću radost svih koji su imali prilike mučiti se s nadogradjom istog. Ako ste PowerMac smatrali vrlo urednim, Mac Pro možete slobodno zvati apotekom. Cjelokupni unutrašnji prostor podijeljen je na tri odvojena dijela i sve više nam liči na zrcalnu, visoko modificiranu varijantu Intelovog nesretnog BTX standarda. Na gornjem katu nalazi se lako dostupan prostor/ladica za optičke uređaje (još jednom, primijetite suptilno naglašavanje plurala) te, po novom, napajanje. U standardnoj konfiguraciji ipak dolazi samo jedan x16 SuperDrive (DVD+R DL, DVD±RW, CD-RW).

Kruha i diskova
Direktno ispod smještene su slovom i brojkom četiri (4) numerirane ladice za SATA diskove koje se otvaraju bočno. Želite dodatne diskove? Nema problema, jednostavno izvadite ladicu, montirajte disk na nosače uz pomoć vijaka već prisutnih na ladici (thumbscrews) i vratite ju nazad na njeno mjesto. Malo jači pritisak rukom da se uvjerite da su SATA konektori sjeli u utore na matičnoj ploči i posao je gotov! Inače, Mac Pro se isporučuje s jednim 250 GB Seagate ili (u našem slučaju) Western Digital diskom, no moguće je naručiti do četiri 500 GB diska za ukupno dva terabajta pohrane. Očekujemo da Apple uskoro počne nuditi i nove 750 GB diskove.Uz ovakvu radnu stanicu nužno je RAID-0 polje ili barem 10,000 o/min Raptor.


Ispod HDD ladica nalazimo prvi koliko toliko prazan prostor – mjesto za PCI Express kartice. Apple se potrudio na matičnoj ploči osigurati čak četiri fizička x16 PCI-E konektora, iako ne možete sva četiri upogoniti na x16. To je zasluga Intelovog 5000X čipseta koji je ograničen na maksimalno 28 PCI-E laneova. Defaultna kombinacija s kojom Mac Pro dolazi jest x16 (prvi slot), x1 (drugi slot), x4 (treći i četvrti slot). Ukoliko vam takva ne odgovara, možete odabrati i drugačiji raspored (x8-x8-x1-x8; x8-x8-x4-x4; x16-x1-x1-x8). Prvi utor je odmaknut od ostala tri kako bi vam omogućio da instalirate 2-slot grafičku karticu bez da zauzme i susjedni utor. Stoga, ukoliko se odlučite za osnovnu nVidia 7300 GT karticu (256 MB GDDR2, 1x single-link DVI, 1x dual-link DVI), Apple će vam omogućiti da ih u stroj ugradite čak četiri i priključite do osam monitora! Ako vam je potrebno nešto jače, na raspolaganju su ATI Radeon X1900 XT (512 MB GDDR3, 2x dual-link DVI) ili nVidia Quadro FX 4500 (512 MB GDDR3, 2x dual-link DVI, 1x stereo 3D).


vidilab.com

- 18:52 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga


PcTrikovi

WMD Web Hosting

Besplatne Online Igre

Windows Forum

RSS Novosti

FORUM

Jutarnji List Današnje izdanje Sportske Novosti Današnje izdanje Slobodna Dalmacija Današnje izdanje






   



Učenje od malih nogu zato smo tu da zajedno saznamo i naučimo sve šta nas zanima
Današnji svijet je nemoguće zamisliti bez računala. Računala se nalaze svuda oko nas i uvelike olakšavaju naš posao, a da bi se počeli s njima koristiti potrebno je poznavati neke osnovne stvari o njima.Ovdje čemo Vam pomoći pružiti sve šta dosada niste znali o skrivenim opcijama XP ,ali im nadolazečoj Visti!Naravno biti će tu još mnogo zanimljivih stvari!!!!
Plavi ekran samo za entuzijaste kao šta smo mi post by Alen(Saint)
I naravno ako želite pitajte ako možemo pomoći tu smo ako ne prosljediti čemo Vaš upit drugima!!!No neki od postova su posuđeni od drugih forumaša i kolega tako da svi možemo sami sebi pomoći!!!!


WMD Web Hosting

Free Guestbook
Knjiga gostiju

pctrikovi@hotmail.com
Pošalji mi Mail

ARHIVA


Eto mene