četvrtak, 05.04.2007.

Missing boot.ini file



Ovaj post odlučio sam napisati zbog jedne pomalo čudne stvari koja mi se jučer dogodila, a riječ je o tome da mi je prilikom podizanja sustava BIOS dojavio zanimljivu grešku koja glasi „Missing boot.ini file“. Kako sam znao o kojoj je datoteci riječ odlučio sam je potražiti i naravno nije je bilo!?? Problem je riješen tako da sam napravio novu. Zašto se to dogodilo ne znam ali sumnjam da je zadnji Microsoftov securiti update za Windows XP imao neke veze sa tim, a kako je ovo vrijeme kada će većina ljudi instalirati upravo taj update i ako on ima veze sa ovim problemom evo vam rješenje ako vam se to desi.

No za početak malo objašnjenje što je u biti ova datoteka i gdje se nalazi.
Boot.ini datoteka namijenjena je za kreiranje izbornika startnog učitavanja ( boot loader menu ) i za određivanje startne particije operacijskog sistema Windows XP, a nalazi se na aktivnoj particiji i to je datoteka koja ima označene atribute System i Hidden. Najjednostavniji pristup ovoj datoteci je: DESNI KLIK NA MY COMPUTER-IZ PONUĐENOG IZBORNIKA ODABRAT PROPERTIES-KADA SE OTVORI SYSTEM PROPERTIES KLIKNUT NA ADVANCED-STARTUP AND RECOVERY-SETTINGS-EDIT. Primijetit će te da se datoteka otvara u notepadu i samim time je podložna uređivanju, no nemojte dirati ako ne znate što treba.


kAKO POPRAVITI BOOT.INI



Dakle ako vam BIOS dojavi gore navedenu grešku prvo provjerite dali se dotična datoteka nalazi na svome mjestu a to čete najlakše provjeriti putem Windows Explorera kliknite u lijevom prozoru na oznaku MY COMPUTER-C: PARTICIJA ( TAMO GDJE SE NALAZE WINDOWSI )-U GORNJEM OKVIRU EXPLORERA OTVORITE VIEW-UKLJUČITE OPCIJU SHOW HIDDEN FILES AND FOLDERS-ISKLJUČITE OPCIJE HIDE EXTENSIONS FOR KNOWN FILE TYPES I HIDE PROTECTED OPERATING SYSTEM FILES te bi se datoteka boot.ini trebala prikazati. Ako se ne prikazuje slijedite korake gdje je objašnjeno kako najjednostavnije pristupiti ovoj datoteci ( vjerojatno će vam Windowsi pri tom postupku također javiti da dotična datoteka nedostaje ) te kada vam se otvori prazni notepad copy-past-ajte ili prepišite ovo:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect



a ako imate Windows XP Home umjesto Professional upišite Home i spremite tako da kliknete save ( NE SAVE AS!! ). Jedino još ostaje da odete na C: disk i kako je boot.ini sada vidljiv dodijelite mu atribut Hidden što će te učiniti tako da kliknete desnom tipkom miša na nju i odaberete properties te kliknete na kućicu ispred hidden.


uredio <<<< SAINT

- 21:14 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga


PcTrikovi

WMD Web Hosting

Besplatne Online Igre

Windows Forum

RSS Novosti

FORUM

Jutarnji List Današnje izdanje Sportske Novosti Današnje izdanje Slobodna Dalmacija Današnje izdanje






   



Učenje od malih nogu zato smo tu da zajedno saznamo i naučimo sve šta nas zanima
Današnji svijet je nemoguće zamisliti bez računala. Računala se nalaze svuda oko nas i uvelike olakšavaju naš posao, a da bi se počeli s njima koristiti potrebno je poznavati neke osnovne stvari o njima.Ovdje čemo Vam pomoći pružiti sve šta dosada niste znali o skrivenim opcijama XP ,ali im nadolazečoj Visti!Naravno biti će tu još mnogo zanimljivih stvari!!!!
Plavi ekran samo za entuzijaste kao šta smo mi post by Alen(Saint)
I naravno ako želite pitajte ako možemo pomoći tu smo ako ne prosljediti čemo Vaš upit drugima!!!No neki od postova su posuđeni od drugih forumaša i kolega tako da svi možemo sami sebi pomoći!!!!


WMD Web Hosting

Free Guestbook
Knjiga gostiju

pctrikovi@hotmail.com
Pošalji mi Mail

ARHIVA


Eto mene