Top 14 Namirnica Za Rast Kose

utorak , 08.12.2020.

Mnogi od nas teže ka snažnoj, zdravoj, sjajnoj kosi, ali jeste li znali da postoje neke namirnice koje potiču rast kose? Kosa raste otprilike 1,25 cm mesečno i 15 cm godišnje, ali na tu stopu rasta mogu uticati različiti faktori, poput genetike, starosti, zdravlja i ishrane.

14 Namirnica Za Rast Kose

Loša ishrana može dovesti do gubitka kose, ali jedenje uravnotežene hrane bogate hranjivim sastojcima može pomoći vašoj kosi da raste – evo 14 najboljih namirnica za rast kose:

1. Jaja


Jaja sadrže proteine i biotin, dve supstance koje bi mogle pomoći kosi da raste.

Dokazano je da nedostatak proteina u ishrani posješuje gubitak kose, pa je jedenje puno proteina važno za rast vaše kose. Biotin je važan za proizvodnju belančevina kose zvane keratin.

Jaja su takođe dobar izvor cinka, selena i drugih hranjivih sastojaka koji potiču rast zdrave kose.

2. Bobice / Maline

Bobice su prepune vitamina i fitonutrijenata koji mogu pomoći u rastu kose. Vitamini uključuju vitamin C koji ima antioksidativna svojstva. Antioksidanti mogu zaštititi folikule dlake od oštećenja slobodnim radikalima.

Jagode su bogate vitaminom C, koji pomaže u proizvodnji kolagena. Kolagen je protein koji pomaže u jačanju kose i zaustavljanju lomljenja.

3. Spanać / Špinat


Spanać je vrlo hranjiv, a sadrži folate, železo, vitamin A i vitamin C. Te supstance mogu pomoći u pospešivanju rasta kose.

Spanać je dobar izvor železa, koji pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik kroz telo, pomažući rast i obnavljanje. Manjak železa povezan je s gubitkom kose, pa je neophodno unositi dovoljno namirnica koje sadrže železo u sebi.

4. Ribe bogate omega 3 masnim kiselinama

Ribe bogate omega 3 masnim kiselinama
Losos, haringa i skuša klasifikovane su kao masna riba, jer su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina. Ova dobra masnoća povezana je s rastom kose, kao i sa zdravim srcem.

Jedno istraživanje na 120 žena otkrilo je da uzimanje dodataka omega-3 i omega-6, kao i antioksidansa, pomaže u smanjenju gubitka kose i povećanju njihove gustine.

5. “Slatki krompir”


Batat ili “Slatki krompir” je dobar izvor beta-karotena koji telo pretvara u vitamin A. Istraživanja su pokazala da vitamin A pomaže u proizvodnji sebuma koji se koristi za održavanje zdrave kose. Vitamin A takođe može ubrzati rast kose i učiniti je gušćom.

6. Avokado


Avokado ima brojne zdravstvene prednosti, a izvor je i vitamina E koji je povezan s rastom kose. Vitamin E je antioksidans koji pomaže u neutralisanju štetnih slobodnih radikala.

Vitamin E takođe pomaže u zaštiti vlasišta od oksidativnog stresa i oštećenja. Oštećeno vlasište može biti odgovorno za loš kvalitet i rast kose.

Avokado je, poput masne ribe, dobar izvor esencijalnih masnih kiselina koje su nam potrebne, ali ne možemo sami proizvesti. Čini se da su ove esencijalne masne kiseline ključne za pospešivanje rasta kose.

7. Orasi


Orašasti plodovi prikladan su međuobrok ili dodatak jogurtu, a imaju čitav niz hranjivih sastojaka koji bi mogli podstaknuti rast kose.

Baš kao i avokado, orašasti plodovi puni su vitamina E zdravog za kosu – 30g badema osigurava 37% vaših dnevnih potreba za vitaminom E.

Orašasti plodovi takođe su puni vitamina B, cinka i esencijalnih masnih kiselina, a povezani su i s drugim zdravstvenim blagodatima poput manjeg rizika od srčanih bolesti.

8. Semenke


Semenke su neverovatno hranjive u poređenju sa veličinom, a imaju relativno malo kalorija. Njihova hranjivost se ogleda u vitaminu E, cinku i selenu.

Samo jedan gram semenki suncokreta daje vam gotovo 50% dnevne preporuke vitamina E, a sadrže i vitamine B grupe.

Neko seme, poput semena lana i čia semenki, takođe pruža omega-3 masne kiseline.

9. Slatke paprike

Slatka paprika izvrstan je izvor vitamina C, a samo jedna žuta paprika pruža gotovo 5,5 puta više vitamina C od narandže!

Vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena, što može pomoći u jačanju vaše kose, a ujedno je i snažan antioksidans.

Slatke paprike takođe su pune vitamina A, koji može učiniti da vaša kosa brže raste, a istovremeno stimuliše proizvodnju sebuma koji pomaže kosi.

10. Ostrige


Ostrige su izvrstan izvor cinka koji pomaže u rastu i popravljanju kose. Postoji oblik gubitka kose koji se naziva telogeni efluvijum koji bi mogao biti uzrokovan nedostatkom cinka i drugih hranjivih sastojaka. Srećom, ovo stanje je potpuno reverzibilno uzimanjem dodatka cinka.

Možda je bolje uzimati cink iz hrane poput ostriga, a ne kao dodatak ishrani poput raznih praškova, tableta i slično, jer previše cinka može uzrokovati i gubitak kose. Tako da, jako je bitno održavati taj balans cinka u organizmu.

11. Škampi


Škampi su popularne i ukusne školjke bogate hranjivim sastojcima koji su dobri za kosu.

Dobar su izvor proteina, cinka, vitamina B, železa i vitamina D. Škampi imaju malo masnoća, ali i dalje sadrže malu količinu omega-3 masnih kiselina, koje su povezane s poboljšanim rastom kose.

12. Grah / Pasulj


Grah je dobar izvor proteina na biljnoj bazi koji su nam potrebni za rast kose. Oni su takođe izvor cinka koji popravlja kosu i pospešuje rast.

Grah je izvrstan dodatak juhama i varivima ili kao prilog.

13. Soja

Prema istraživanjima, soja može pospešiti rast kose. Jedno od jedinjenja soje je spermidin, a studija na 100 zdravih ljudi otkrila je da dodatak na bazi spermidina produžava aktivnu fazu rasta dlake.

Ovo istraživačko područje još nije dobro pokriveno, pa su potrebne dodatne studije pre nego što se daju preporuke.

14. Meso

meso
Proteini u mesu pomažu u popravljanju i jačanju folikula dlake, a posebno crveno meso bogato je vrstom železa koje telo lako apsorbira. Gvožđe pomaže crvenim krvnim zrncima da isporučuju kiseonik u sve dijelove vašeg tiela, uključujući folikule dlake.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.