PAPAJA KAO PRIRODNI LIJEK
Papaja (Carica papava) je još jedna biljka koja Ima blagotvoran učinak na probavu. Još prije mnogo stoljeća stanovnici tropa uočili su da mogu konzumirati obroke s puno mesa ili ribe bez želučanih tegoba ako za desert imaju papaju. Suvremeno istraživanje pokazalo je da ovo tropsko voće sadrži jedan snažan enzim koji razgrađuje proteine - papin, a koji je sličan pepsinu, probavnom enzimu koji je prirodno prisutan u želucu.
Ekstrat papona iz samo jedne zelene papaje tako je snažan da može potaknuti probavljivanje pola litre mlijeka u pola sata.
Ovaj pnrodri enzim olakšava probavu djelujući na ravnotežu između kiselosti i lužnatosti, a da ih crijevne izlučevine ne razgrađuju. Posebno su pogodne za normalnu probavu proteina u želucu.
Proteini su glavni građevni materijal svih stanica u organizmu. Energija, otpornost i mišićna masa ovise o unosu proteina. Ipak, proteini moraju biti pretvoreni u tekućinu i probavljeni kako bi prešli u krvotok. Nepoptpuna probava česro izaziva zatvor i druge tegobe, te proteini koje smo unijeli u oragnizam često ne završavaju u našem krvotoku u potpunosti.
Meso, riba, sir, jaja, perad, pivski kvasac, zrna soje, žitne klice i neke vrste oraha i lješnjaka najbolji su izvor proteina.
Hrana bogata proteinima razgrađuje se brže od ostalih namirnica, ali što se god više produžuje njihov boravak u probavnom sustavu, veći je rizik od nastanka toksičnog stanja. Unutar nekoliko sati, razgradnja proteina izaziva plinove truljenjem, zatim nadimanja, neugodan okus u ustima i neugodan zadah.
|