nedjelja, 13.03.2011.

SVIM organizatorima aktualnih PROSVJEDA

„Fejsbukovci“ – organizatori prosvjeda diljem Lijepe Naše, mlada su snaga koja, čini se, jedina može pokrenuti Hrvatsku, stroj koji se iz „huliganskog“ u „dostojanstveni“ transformirao u nezamislivo kratkom roku, koji svojom humanističkom gestom, cvijećem, svijećama i šutnjom, pred japanskim veleposlanstvom dokazuje da nije samo stroj, već i naša nada za budućnost.

Vi potvrđujete da je Hrvatska na kraju prvog desetljeća dvadesetprvog stoljeća, u vrijeme informatičke umreženosti i globalizacije ekonomsko-političkih odnosa u svijetu, samo prividno demokratska, socijalna, pravna i pravedna država.
Izmjenom polupredsjedničkoga u parlamentarni sustav vlasti mlada hrvatska demokracija nije uspjela postati istinski socijalna pravna i pravedna. Dakle, i dalje je, (iako sada biramo predsjednika države, gradonačelnike i načelnike neposredno), na snazi sustav uređenja utemeljen na korumpiranoj i umreženoj kleptokratskoj vlasti. Već deset godina dvije velike političke stranke same kontroliraju i strukturiraju cijeli politički prostor u državi i na taj način u korijenu blokiraju nove ideje, nove ljude i nove političke grupe. Takav se sustav nužno vrti u začaranom krugu, nije u stanju provesti korjenite promjene, on sam generira krizna stanja.

Vi se organizirate spontano, istinski prosvjedujete jer su vam uskraćena osnovna prava - pravo na rad i profesionalno usavršavanje (za ista prava štrajkali su i vaše prabake i pradjedovi prije stotinu godina). Opterećeni činjenicom da je cijeli politički prostor u društvu unaprijed okupiran, odričete se politizacije prosvjeda i pri tome ostavljate velik dio prostora nepopunjenim. Da biste osvojili taj prostor, nužno je odrediti cilj i sredstvo kojim ga postići. U moru zahtjeva, parola i poruka temeljni je zahtjev

- ostavka Vlade, odmah i sada –

Tijek dosadašnjih prosvjeda pokazuje da se temeljni zahtjev ne ostvaruje. Nastave li se prosvjedi prema istoj metodologiji, neće ni biti postignut. Da bi se ostvario, prosvjedi se moraju „politizirati“ . Njihova politizacija ne znači priklanjanje bilo kojoj dosadašnjoj političkoj opciji, već znači osvajanje slobodnog političkog prostora.
Kako osvojiti taj prostor:

1. OSTAVKA VLADE

1.1 Veliki prosvjed – koliko masovan treba biti?

Pretpostavimo da se večeras najavljenom, „najvećem prosvjedu dosad“, u Zagrebu 19. 3.'11. odazove više od 15 000 ljudi, a isti dan diljem Lijepe Naše pridruži im se još 30 000 prosvjednika. Jučerašnji „dogovori“ između Vlade (HDZ) i oporbe (SDP) pod pokroviteljstvom predsjednika jamstvo su da se ništa neće promijeniti. Stajalište će biti jednako kao da je nezadovoljstvo postojećim stanjem izrazilo samo 1 500, odnosno još 3 000 prosvjednika, što znači da se prosvjednici trebaju povući ili da se promjene mogu dogoditi samo nasilnim metodama. No, u tom bismo slučaju izgubili svi jer se na kraju ne bi znalo tko je agresor, a tko žrtva.

1.2 Masovni prosvjed - gandijevski pristup - opći petominutni štrajk u RH

Ako snagu koju posjedujete (oslonite li se na svoje znanje i vještine, umjesto „puhanja u vjetar“), sadržajno oblikujete i preusmjerite u ovakvu vrstu prosvjeda, postoji izgledna mogućnost za potpun uspjeh i ispunjenje temeljnog zahtjeva.
Organizirajte se na razini države i preuzmite ovu moju inicijativu, a na prosvjedima u sljedeća dva dana objavite opći štrajk koji će se održati u petak 18. ožujka 2011. od 12,00 do 12,05 sati. Zahtijevajte da sve TV i radijske postaje (zavisne i nezavisne) u tom vremenu obustave emitiranje te tražite ispunjenje ostalih zahtjeva izrečenih u Javnom pozivu na štrajk objavljenom na zamrznimohrvatsku.blog.hr. Već i sama činjenica da ste se opredijelili za takav oblik prosvjeda bit će općeprihvaćena od velike mase nezadovoljnika.
Odmah pozovite donatore za tiskanje letaka (po mogućnosti i plakata), radijske i TV postaje, dnevni tisak i internetske portale da višekratno pozivaju građane na štrajk, omogućite da obavijest o terminu štrajka stigne do velike većine građana jer uspjeh ovisi samo o broju informiranih. Odaziv je zajamčen i biti će dovoljno da Hrvatsku „zamrznemo“ na pet minuta.
Kad se to dogodi, ONI NEMAJU ALTERNATIVU, nema više „dogovora“ i „kohabitacija“ na naš račun i pod pokroviteljstvom NAŠEG PREDSJEDNIKA.

2. TEMELJ ZA NOVU HRVATSKU

2.1 Prosvjedi u tijeku – zahtjevi za promjenama bez političke platforme

Iako su prosvjedi sve artikuliraniji, sa sve većim brojem parola i poruka (politiziranih i nepolitiziranih), iza njih ostaje „praznina“ jer nema organizacijske platforme koja navodi način na koji će se provesti tražene korjenite promjene u društvu i dati nam nadu za bolje sutra. Nema temelja koji bi omogućio nadogradnju.

2.2 Budući prosvjedi – zahtjev za promjenama s temeljnom organizacijsko-političkom platformom

Nužno je usvojiti temeljnu platformu, usuglašenu i prihvaćenu od svih organizatora prosvjeda u cijeloj Hrvatskoj. Ta je platforma vrlo kratka i ima samo dvije točke, dva zahtjeva. To su:

a ) promjena Izbornog zakona tako da se s ponuđenih stranačkih i nezavisnih izbornih lista biraju pojedina imena, a ne cijele liste

b ) promjena Pravilnika o odlučivanju u Saboru, uvođenjem obveznog tajnog glasovanja, što će omogućiti NAŠIM izabranim delegatima da zastupaju NAŠE interese, slobodno i prema vlastitoj savjesti, bez stranačke prisile.

OVA TEMELJNA PLATFORMA DOVOLJNA JE DA GENERIRA KORJENITE PROMJENE I OMOGUĆI DALJNJI RAZVOJ NAŠEG MLADOG DEMOKRATSKOG DRUŠTVA.

Pozdrav „fejsbukovcima“



- 13:21 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Web Site Hit Counter
Free Hit Counters