srijeda, 09.03.2011.

Uvod - Pojašnjenje

Poštovani,

Izjave vladajuće garniture o prosvjedima koji tjednima potresaju Hrvatsku u maniri da je „tu riječ o anarhizmu i euroskepticizmu bez potpore javnosti“ izazvala me da pokrenem inicijativu koja je prikazana u sljedećem postu.

Naime, ako prema anketama više od 70 % građana podržava trenutačne prosvjede i ako više od 60 % podržava raspisivanje prijevremenih izbora, postoji mogućnost da se „Gandijevskom obliku prosvjeda“ odazove više milijuna građana ako o njemu budu pravodobno informirani.

Oblik prosvjeda koji pokrećem, OPĆI petominutni ŠTRAJK u RH, zapravo je:

- ŠUTNJA, PASIVNA I NENASILNA BORBA KAO NAJUČINKOVITIJE MASOVNO ORUŽJE
- PROSVJED BEZ BILO KAKVIH PRIJETNJI, UVREDA I NASILJA
- PROSVJED BEZ POTREBE ZA POLICIJSKIM OSIGURANJEM U KOJEMU JE I POLICAJCIMA OMOGUĆENO AKTIVNO PRIDRUŽIVANJE

Hrvatska ima priliku da 18. 3. 2011. bude u posebnom „ratnom stanju“ i u masovnom petominutnom prosvjedu dobije rat za istinsku DEMOKRATSKU, SOCIJALNU, PRAVNU I PRAVEDNU DRŽAVU.

Zamišljam scenarij:

• Na TV-ekranu sat otkucava od 11,59 do 12,06 sati, kad počinje redovni podnevni dnevnik na HRT-u 1 udarnom vijesti o odazivu na ŠTRAJK izvješćivanjem reportera iz velikih urbanih središta, ali i iz malih ruralnih sredina.

• Istodobno od 12,00 do 12,05 sati:

- sve TV i radijske postaje u državi obustavljaju emitiranje,
- svi autobusi, tramvaji, katamarani, trajekti miruju
- svi automobili, kamioni na prometnicama stoje
- svi radnici u tvornicama, u kojima to tehnološki proces dopušta, utihnuli su strojeve i uređaje
- svi restorani, kafići, kantine, dućani, trgovački centri, tržnice, uredi, banke i benzinske postaje obustavile su usluge
- svi radnici, službenici, kućanice, obrtnici, građevinari, zemljoradnici i ribari su na petominutnom odmoru

Zašto 18. 3. 2011.? – simbolično se veže za Dan žena koji je prvi put obilježen 19. 3. 1911. Slavilo ga je više od milijun žena i muškaraca. Zahtijevali su ne samo pravo glasa za žene, nego i omogućivanje prava na rad, profesionalno usavršavanje i ukidanje spolne diskriminacije.
Zašto izbori u svibnju 2011.? – simbolično se veže za Međunarodni praznik rada kao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta koji se obilježava od 1889. godine kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine. U Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Maksimiru. Nije istaknut 1. svibnja kao datum izbora jer je rok upitan, ali prosvjed bi svakako trebao biti u svibnju dok još traje proljeće, kad sve raste, buja i sazrijeva. Ako ovim ŠTRAJKOM šaljemo vladajući politički establišment „kleptokratsku kliku dužnosnika i njihovih umreženih ortaka“ u povijest, ne dopustimo da se cijeli niz poslova u administraciji Europske unije popuni iz njihovih redova.
Moja inicijativa i poziv na opći petominutni štrajk utemeljena je na inicijativi Don Ivana Grubišića i njegovoj javno objavljenoj organizacijskoj platformi Saveza za građansku i etičku Hrvatsku koju potpuno podržavam. Nemam ambicija za osobnim isticanjem, samo želim pridonijeti da moja djeca i unučad ugledaju "svjetlo na kraju tunela“.
Svjestan sam da će Vam se ova inicijativa na prvi pogled činiti naivnom i smiješnom, no razmislite li malo bolje i uzmete li u obzir činjenicu da trenutačni prosvjedi ne ostvaruju zacrtani cilj i shvatite da su brojke od 100 do 400 i brojke od 1.000 do 10.000 prosvjednika vladajućoj elite jednako „teške“, pretpostavka je da bi njihovi odgovori i na masovnije prosvjede od nekoliko desetina tisuća prosvjednika bili istovjetni ovima sada.
Svjestan sam da trenutačno postoji mnogo inicijativa usmjerenih protiv Vlade te je za dobivanje medijskog prostora potrebno mnogo više nego inače. Stoga treba biti jasan te odrediti cilj i sredstvo borbe. Petominutni štrajk nije potrebno posebno organizirati i koordinirati, on će se zbiti spontano, nužno je jedino da javni poziv na štrajk dođe do dovoljnog broja ljudi.
Ukratko, mislim da je moj poziv za opći petominutni štrajk sasvim jasan, određen je cilj i sredstvo borbe, te Vas molim da ga podržite.


- 12:55 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Web Site Hit Counter
Free Hit Counters