"Jana"

utorak, 26.02.2008.

ISTINA IZA LEGENDE O GROFU DRAKULI

Photobucket

Ime Drakula, Vlad dobija tijekom života. Na rumunjskom, riječ drac znači 'zmaj' ili 'vrag'. Vladov otac bio je član kršćanskog Reda Zmaja, zbog čega su ga zvali Dracul, pa se smatra da Dracula znači Draculov sin ili sin zmaja.

U prosincu 1447. godine ubijaju njegovog oca, Vlada Drakula, i brata Mirceu po naređenju mađarskog guvernera Hunyadija. Zbog smrti starijeg brata Vlad postaje zakonski nasljednik Wallachianskog prijestolja.

Ipak, Vladislav II, pripadnik jedne druge grane obitelji, preuzima tron uz pomoć Hunyadija. Vlad kratko dolazi na vlast slijedeće godine, no ubrzo biva prisiljen bježati u susjednu Moldaviju. Zbog velike opasnosti od Turaka Vladislav II raskida savez sa Mađarima i udružuje se sa Turcima.

Hunyadi 1456. godine priznaje Vlada Drakulu za vladara Wallachie i nedugo zatim u Beogradu umire od kuge. Vlad ubija Vladislava II i započinje svoju šestogodišnju vladavinu tijekom koje stječe svoju reputaciju. Bio je nemilosrdan tiranin i svaku je neposlušnost kažnjavao vrlo brutalno.

Ubrzo, Turci ponovo kreću na Evropu. U jednoj je bitci, nakon pobjede, Vlad naredio da se mrtvi Turci nabiju na kolac i postave uz ceste kao upozorenje svojim neprijateljima. Drakula se utvrđuje u dvorcu Bragga. Turska vojska ubrzo ponovo polazi na Wallachiju i Drakulu, te poslije kraće opsade razbija obranu i zauzima dvorac. Koristeći se tajnim prolazom, Vlad Drakula bježi preko Transilvanije u Mađarsku i predstavlja se novom kralju Matijašu Korvinu. U to su vrijeme Europom već počele kružiti priče o šestogodišnjim patnjama Vladovih podanika i grozotama kroz koje ih je ovaj proveo, pa 1475. godine Korvin hapsi Drakulu.

Godinu dana kasnije politička se situacija promijenila u Vladovu korist, i on ponovo postaje najbolji izbor za vladara Wallachije. Nakon nekoliko mjeseci vladavine Vlada Drakulu plaćeni ubojica ubija na spavanju.

Grofa Drakulu pokapaju u manastiru Snagov, na izoliranom otoku. 1930. godine grupa arheologa otkapa grobnicu i otkriva da je prazna...

26.02.2008. u 11:27 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Svašta pomalo...







Photobucket

Photobucket

Myspace layouts



Friendster



Friendster images



myspace layout







Free Site Counters




Ljubitelji pasa OBAVEZNO pogledati
novo otvoreni salon u RIJECI
















Moja nova kučna ljubimica...

Photobucket


image hosting for myspace hosted images



Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket