Povijest Jednog Umjetnika

utorak, 12.01.2016.

Te gotovo dvije godine nakon završetka rata, u Engleskom gradu Brixtonu, od oca Stentona Jonesa i majke Margaret Mary Jones, rodio se dječak imena David Robert Jones. Dječak je sa roditeljima živio u Brixtonu do svoje šeste godine, kada se sele u Bromley. Ovdje ostaju do njegove punoljetnosti.
Interes za glazbu David je pokazivao od svoje devete godine, kada je pod utjecajem oca, koji je skupljao LP ploče, počeo slušati Fatsa Dominoa, Chucka Berryja, Little Richarda, a kasnije se oduševio Charlesom Mingusom i Johnom Coltraneom.
Glazbenu karijeru počinje sa 16 godina, njegov prvi sastav se zvao The Konrads. Tijekom šezdesetih bio je član mnogih blues sastava kao The King Bees, The Manish Boys, The Lower Third i The Riot Squad. 1964. sa The King Beesima snima svoj prvi singl Liza Jane. Kasnije se prebacuje sa bluesa na britanski pop, međutim svi njegovi tadašnji radovi ostaju gotovo nezapaženi.

Šezdesetih David nastupa pod jednostavnim imenom David Jones pa su ga zamjenjivali sa glumcem i pjevačem Davyjem Jonesom iz sastava The Monkees. Zbog toga David svoje umjetničko ime mijenja u David Bowie, po junaku Jimu Bowieu poznatom po Bowie nožu.

Njegov prvi album jednostavnog naziva David Bowie, objavljen 1967. nije ostvario gotovo nikakav uspijeh. Album Man Of Words, Man Of Music također nije privukao veliku pažnju, ali se na istom nalazila i pjesma Space Oddity koja je ponovno izašla kao singl i požnjela velik uspjeh u Velikoj Britaniji.



Početkom sedamdesetih Bowie se udružuje sa Marcom Bolanom, Mickom Ronsonom, Johnom Cambridgeom te Johnom Viscontijem te nastupaju pod imenom "Hype". Bili su to temelji stalnoga pratećeg sastava u koji je kasnije došao bubnjar Michael Woodmansey. Bowie s ovom postavom 1970. godine izdaje svoj treći album The Man Who Sold the World.
Iako se tek taj smatra prvim pravim Bowievim albumom, isti nije polučio veći uspjeh.



1971. uslijedio je Hunky Dory, koji bilježi istu sudbinu kao i prijašnji uratci.



Nakon toga Bowie skandalozno objavljuje svoju biseksualnost te boji kosu u crveno. Bio je to uvod u album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, jedan od ključnih trenutaka njegove karijere ali i rock glazbe. Album je nanizao hitove, kasnije i rock klasike Ziggy Stardust, Moonage Daydream, Hang on to Yourself i Suffragette City.



Sa Ziggyjem se Bowie prometnuo u veliku rock zvijezdu te se tih godina udružuje s Lou Reedom, Iggy Pop-om te Moot The Huplea-om. Uza sve to, 1973. izbacuje i vlastiti album Alladin Sane. S tim albumom prvi puta dolazi na broj 1 britanske top liste. Pjesma The Jean Genie završava na broju 2, a Drive-In Saturday na broj 3 iste liste. Na albumu se nalazila i obrada pjesme The Rolling Stonesa - Let's Spend the Night Together.



U listopadu 1973. objavljuje album Pin Ups sa obradama pjesama The Whoa, The Kinksa, Pink Floyda, The Yardbirdsa, The Pretty Thingsa, Bruce Springsteena i manje poznatih The Easybeatsa i The Merseysa. Nakon toga se povlači sa scene kako bi napisao mjuzikl inspiriran Orwelovim romanom 1984. Budući da ne dobiva suglasnost od suvlasnika autorskih prava, dio skladbi objavljuje na vlastitom albumu Diamond Dogs.





Usljedili su albumi Young Americans (1975.) i Station To Station (1976.). Bowie se u to vrijeme borio sa drogom, te se usred pritiska medija seli u Berlin, gdje se 1977. uspješno skida s narkotika. U to vrijeme je otkrio slikarstvo te upoznaje njemačku elektroničku glazbu. Objavljuje album Low, koji je prvi dio Berlinske trilogije. S tim albumom najavljuje novo doba osamdesetih, techno i post punk.
Drugi album naziva Heroes izlazi također 1977., a naslovna skladba govori o dvoje zaljubljenih odvojenih Berlinskim zidom. Heroes se ujedno smatra i jednom od najboljih njegovih skladbi.



Posljednji album trilogije, Lodger, objavio je 1979. Scary Monsters (and Super Creeps), objavljen 1980., sadržavao je hitove Ashes to Ashes i Fashion.





Do 1983. radio je u kazalištu, kada se povukao u studio kako bi sa Queenovcima snimio hit singl Under Pressure.



Iste godine objavljuje album Lets Dance, gdje naslovna skladba zauzima prvo mjesto na američkim i britanskim ljestvicama i postavlja nove standarde u glazbenom svijetu. Na albumu su još dva hita imena Modern Love i China Girl.







1984. izbacuje album Tonight na kojem gostuju Tina Turner i Iggy Pop. Iste te godine snima i duet s Mickom Jaggerom, Dancing in the street.



Sljedeće, 1985. godine Bowie ponovo radi na filmu, pa tako snima skladbu za film Absolute Beginners, ima jednu od glavnih uloga u filmu Labyrinth te snima pet skladbi za film Monty Python od Terryja Jonesa.



Popis svih preostalih albuma je sljedeći:

Labyrinth (glazba iz filma) (1986.)
Never Let Me Down (1987., VB #6, SAD #34)
Tin Machine (1989., VB #3, SAD #28)
Tin Machine II (1991., VB #23, SAD #126)
Black Tie White Noise (1993., VB #1, SAD #39)
The Buddha of Suburbia (1993., VB #87)
Outside (1995, VB #8, SAD #21)
Earthling (1997., VB #6, SAD #39)
'hours...' (1999., VB #5, SAD #47)
Toy (2001, neobjavljeno)
Heathen (2002, VB #5, SAD #14)
Reality (2003, VB #3, SAD #29)
The Next Day (2013, VB #1, SAD #2)
Blackstar (2016.)

I to je ukratko sve što sam htio reči o glazbenom stvaralaštvu velikog genija. Kako njegov daljnji rad nisam pratio, a ovaj period mi je ujedno i najdraži, ostaviti ću druge da se bave novijom glazbenom povijesti. Za napomenuti je još samo da je 2006. dobio nagradu Grammy za životno djelo.

Oznake: david bowie

Rest In Peace, David Bowie

ponedjeljak, 11.01.2016.

David Bowie, rođen kao David Robert Jones (London, 8. siječnja 1947. - 10. siječnja 2016.), bio je britanski rock glazbenik, skladatelj, glumac, producent, aranžer i glazbeni tehničar. Glazbeno je bio aktivan punih pet desetljeća i vječno sklon mijenjanju glazbenog stila i imidža, a njegov rad i inovacije naročito postaju specifične od 1970. godine[1]. Bowie se pojavljivao na filmu kao vrlo uspješan glumac, video redatelj i vizualni umjetnik.

Preminuo David Bowie





Zimska idila

petak, 08.01.2016.



wave

Ljubavnica

četvrtak, 07.01.2016.



Volio sam njene pune, slatke, nježne usne koje su me vodile do ludila. Ljubile su me strahovitom nježnošću i strašću dostojne svake žene. Volio sam one dodire kojima me budila iz sna i njene mirise kojim me očarala. Voljeli smo se gledati, i igrati, jedno drugo mirisati, voljeli smo se međusobno grickati...
Onog dana kada mi je rekla da me dijeli s drugim, srušio se sav moj svijet. Za mene je bila jedina. Moja mala crna mezimica, najslađa i najsočnija ljubavnica. Bila je najljepša i najmirisnija, najbolje mi od svih drugih sreću vračala. Čuo sam i da je djele još i meni slična osmorica. Zatim vrlo brzo desetorica, pedesetorica, tisućica... Bila je oduvijek moja a sada se nalazila na policama svakog boljeg super marketa. Ona je oduvijek bila i uvijek će ostati moja omiljena crna čokolada...






wave

Čestitka

nedjelja, 03.01.2016.

Zack je moje ime. Ime je to dječaka. Onog koji ima psa. Isto kao Charlie Brown i Snoopy. Zato je moj avatar njegov pas. A moj pas se zove Bono. Svi ga već znate.
Pablon je otišao s vihorom. Nestao je kao i što je došao. Njegovo ime je prošlo, on zapravo i ne postoji. Bila je to lažna persona. Skrivanje iza maske. Maske koju su stvorili drugi, sasvim slučajno. Otišao je s Pablom Nerudom, na staru godinu. Postao je teret. Bio je blokada...



Nas dvoje svima želimo sretnu novu. Budite ono što jeste, ne ono što bi drugi željeli. Želimo Vam obilje seksa, sreće, ljubavi iz raznih smjerova i dobitaka na lotu. Jer koliko god da si ne željeli priznati, zapravo su to stvari koje istinski želimo. wave

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>