Počela je nova ESC sezona!

srijeda, 10.02.2016.



"Come together" slogan je ovogodišnjeg eurosonga koji će se od 10. do 14. svibnja održati u Globen Ericsson Areni u Stockholmu u Švedskoj. Zaštitni znak ovogodišnjeg izdanja, kao što se i vidi na slici iznad, je maslačak, a natjecanje će se održati u istoj areni gdje je jubilarne 2000. godine slavila Danska (čitaj - jedna od najboljih pobjedničkih pjesama ikada. sretan).



Bitna stvar je da će na ovogodišnjem izdanju nastupiti čak 43 zemlje, što je dosadašnji rekord. S istim se mogu mjeriti samo natjecanja iz 2008. u Beogradu i 2011. u Dusseldorfu. Povratak je najavila Ukrajina nakon godine pauze, Hrvatska nakon dvije (iako HRT uporno ignorira sve oko sebe i ne daje nikakve službene informacije nikome, pa se vijest o povratku proširila tek sa službene eurovizijske stranice), a Bosna i Hercegovina nakon čak tri godine pauze. Za napomenuti je da će i ove godine nastupiti Australija, što mi je posebno drago. A kako HRT ne izlazi sa nikakvim informacijama, još nije poznat predstavnik naše zemlje, iako se naveliko raspravlja kako će tu čast dobiti pobjednica The Vice-a, Nina Kraljić.




Ono čega se želim dotaći u ovom postu su do sad odabrane pjesme. Pa, iako sam bio u velikom iskušenju da odustanem od pračenja, jer su dosad odabrane pjesme, nažalost, jedna lošija od druge, barem po ukusu velikog dijela fanova pa tako i po mom, dogodio se prošli vikend koji me prikovao uz cijelu stvar. Prije tog vikenda jedina pjesma koja je za ikakav spomen je predstavnica Irske.



Belgija je, unatoč prošlogodišnjem fantastičnom uspjehu malo podbacila, iako mi je pjesmica skroz ok za neki kućni party. sretan




Španjolska je svoju pjesmu izabrala prošli tjedan. Unatoč oduševljenju fanova kako su izabrali najbolju, meni osobno nije nešto posebno. Kompletan nacionalni izbor imao je lošu ponudu, kao i svi ostali izbori do sada.



Jedina svijetla točka za sada, po meni i druga najbolja pjesma koja sudjeluje na nekom nacionalnom izboru je pjesma Heartbeat, koja se natječe na Latvijskom nacionalnom izboru. Pjesmu je napisala prošlogodišnja predstavnica te zemlje, Aminata Svadogo, koja je osvojila fantastično šesto mjesto na prošlom eurosongu, i to nakon sedam godina ispadanja Latvije u polufinalu! Kako se vama sviđa pjesma?



No još su dva tjedna do nacionalnog finala u Latviji, pa ćemo sačekati službene rezultate. sretan

Najsvijetlija točka do sada, kao i svake godine, je švedski nacionalni izbor Melodifestivalen, koji je počeo prošle subote. Sastoji se od nekoliko polufinala, Andraa Chansena, gdje se daje šansa još nekim pjesmama koje nisu skupile dovoljan broj glasova u polufinalu, ali ih žiri smatra dostojnim borbe za finale, i nacionalnog finala. Šveđani su godinama na samom vrhu nacionalnog izbora predstavnika za eurosong, što po produkciji, što po ponudi pjesama, pa tako nije ni čudo što su svake godine na samom vrhu tablice. Podsječam, Švedska je unatrag samo pet godina uspjela Dvaput pobijediti, i dvaput osvojiti treće mjesto! Mnogi smatraju da je Melodifestivalen čak i bolje produkcije od samog eurosonga!

No, bitna stvar je ponuda u prvom polufinalu u Švedskoj. Od osam pjesama izravno u finale idu dvije sa najviše skupljenih glasova, a druge dvije, kao što sam i rekao, bira žiri i šalje ih u Andraa Chansen. Tako je ovaj vikend svoju kartu za finale dobila Ace Wilder, koja je drugi favorit natjecanja po kladionicama, iako je meni pjesma samo ok. wink


Ace Wilder – Don’t Worry (LIVE @ 1st SF 2016) by melodifestivalenmemoriesgreece

No puno bitnija je najbolja pjesma koja se našla na ikojem nacionalnom izboru ove godine. Tako žustro navijam za Robina Bengtssona kao novog Švedskog predstavnika, ako ne i kao novog pobjednika samog eurosonga! sretan


Robin Bengtsson – Constellation Prize (LIVE... by melodifestivalenmemoriesgreece

Constellation Prize je definitivno najbolja, najefektnija i najljepša pjesma koja se pojavila u dosadašnjim nacionalnim izborima, dostojna titule najljepše pjesme eurovizije. sretan

Oznake: eurosong 2016.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>