ponedjeljak, 27.03.2006.

U civilizaciji Maja je smatrana "hranom bogova". Asocira na romansu, uživanje, lepotu. Pakuje se u savršene kutije, pažljivo odabrane omote, prekrasnog je mirisa. Čokolada!

Evo upravo jedem MiLku i shvrljam po netu, pa sam odlučila neshto napisati o najdražoj nam slastici..
Čokolada nastaje od kakao praha koji se dobija od plodova biljke Theobroma cacao. Porijeklom je iz centralne Amerike. U doba Acteka bila je dostupna samo određenim slojevima. Smatrana je afrodizijakom, ali i sredstvom za jačanje i dobivali su je ratnici kad bi krenuli u bitku.
Postoje četiri osnovne vrste čokolade:
1. Gorka čokolada - sadrži bar 34% kakao mase. Danas se proizvodi i čokolada sa 60, pa i 70-80%.
2. Čokolada za kuhanje i prelivanje - sadrži bar 34% kakao butera, što je mast, a ne kakao masa. Zahvaljujući tako velikom procentu masti, moguće je preliti kolače jako tankim slojem.
3. Mliječna čokolada - iako je najpopularnija, nije tako kvalitetna. Dobra će imati 40% kakao mase, a uglavnom je taj produkt negdje do 20. Masovno se proizvode, sadrže i do 50% šećera i vrlo često je skup kakao buter zamijenjen biljnom mašću, a sadrže i veštačke arome.
4. Bijela čokolada - to u stvari i nije čokolada. To je kakao buter kome je dodat šećer, veštačka aroma i mlijeko.
Da Li možemo postati ovisni?Pa dobro, to nije zavisnost opasnog karaktera, čak i nije prava zavisnost, ali činjenica je da nas nešto tjera da jedemo čokoladu, posebno u određenim situacijama. Postoji mogućnost da je to nešto supstanca koja se zove fenil-etil-amin. Ona se ubraja u takozvane endorfine. Recimo da endorfini popravljaju raspoloženje, to su supstance koje su normalno prisutne u mozgu. Poznato je da je nivo ove supstance povišen u mozgu kada smo zaljubljeni. Vjerojatno se zbog toga kad nam je slomljeno srce utapamo u čokoladi (bar žene; muškarci, čini mi se, preferiraju alkohol). I da negdje sam pročitala da moramo pojesti 12 kg čokolade dnevno da bismo postali ovisni, malo previshe, ne?
Nadam se da ste čitajući ovaj tekst dobili potrebu za čokoladom jer ja jesam....
*=PZdrv!!!!!!!!!!!!!!!!=*


- 19:42 - Komentari (52) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>