srijeda, 10.02.2010.

Anoreksija i bulimija - putovi do savršenstva ili do pakla?

Znatan gubitak težine, strah od debljanja, iskrivljena slika o tijelu, samo su neki simptomi anoreksije, vrlo teške psihičke bolesti.
Bulimija je vrlo sličan poremećaj u prehrani koji se očituje, kao i anoreksija, pojačanim strahom od debljanja, ali i čestim potajnim konzumiranjem hrane te povraćanjem pojedenog.
Te dvije bolesti mnogima izgledaju kao običan hir, čak i mnogi profesionalci nisu, na žalost, apremni prihvatiti to stanje kao vrlo ozbiljnu psihičku bolest.

Mediji nas svakodnevno sa svake strane obasipaju manekenkama koje imaju „super liniju“ te se na njih ugledaju mnoge adolescentice.
Žele biti kao i one. Žele imati točno određene (savršene) mjere, da im težina ni slučajno ne prijeđe koji gram više od predviđenog za njihovu visinu i godine. Opsjednutost vlastitom tjelesnom težinom, odnosno mršavošću u posljednje je vrijeme zavladalo svijetom.
Prema procjenama, u Hrvatskoj boluje oko dvadeset tisuća osoba od anoreksije i bulimije. Najviše je mladiih, inače zdravih djevojaka, ali, nažalost, mnoge od njih neće doživjeti četrdesetu. Oko dvije tisuće umrijet će ranije, bolest će ih uništiti na ovaj ili onaj način.
Statističarima možda dvije tisuće smrti na četiri milijuna stanovnika u Hrvatskoj ne izgledaju mnogo. Ali pogledajmo tko to nepotrebno umire: najvećim dijelom mlade, natptosječno inteligentne, osjećajne djevojke, koje bi mogle, ako ozdrave, zahvaljujući svom altruizmu dati ovom društvu upravo ono što mu tako nedostaje: ljubav i brižnost za druge.

Znači, sve se može, ako se hoće, ako se to želi svim srcem. Naravno, uz potrebnu medicinsku pomoć i uz podršku svojih bližnjih.
A da bi se sve to spriječilo, potreban je dobar odnos prema samome sebi, odnosno vjera u sebe i mišljenje da čovjek vrijedi puno više iznutra, u duši, nego izvana ili, jednostavnije rečeno, nije sve u izgledu.


10:47 | Komentari (24) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.