subota, 01.12.2007.

Čemu zapravo služe laži?

Potpuna iskrenost ne postoji. Svi žele iskrenost od drugih i tvrde da su iskreni. Ne postoji čovjek koji u svom životu nije izrekao laž slučajno ili namjerno ili dobrih ili loših pobuda. Ljudi lažu jer smatraju da će tako manje povrijediti nekoga, jer se tako osjećaju sigurnije, jer žele skupiti neke bodove koje ne bi dobili kada bi bili iskreni, jer postoji neki interes.

Zašto lažemo onima do kojih nam je stalo?

Ponekad smatramo da netko do koga nam je stalo ne bi mogao podnijeti istinu ili da bi je teško primio, ili se možda sebično bojimo da bismo istinom otjerali od sebe osobu do koje nam je stalo. Lažima želimo poštedjeti blisku osobu boli, ali i negativnih osjećaja koje bi možda ta osoba imala prema nama kad bismo joj rekli istinu. Sve se svodi na to da koliko god mi mislili da su naše laži pozitivne one su ipak stvorene prvenstveno zbog toga da olakšamo sebi. Koliko god mislili na osjećaje drugih idemo linijom manjeg otpora i lažemo jer tako cijelu situaciju olakšavamo sebi.

Postoje li sitne i krupne laži?

Laži su laži. Ipak kako smo uvijek spremni opravdavati svoje postupke većinu svojih laži smatramo za sitne i svrsishodne u stilu da ne moramo nekome previše objašnjavati, da se ne moramo opravdavati, da se ne moramo svađati, da ne ulazimo u konfliktne situacije. Krupne laži bi trebale biti one koje imaju dalekosežne posljedice za nas ili našu okolinu ali kako uopće razgraničiti to i kako znati da li je neka laž koju smo izrekli sitna ili krupna. Možda ponekad i neka sitna laž dovede do katastrofalnih posljedica.

Između istine i laži.

Negdje na sredini između istine i laži leži šutnja. Šutnja je ono čemu pribjegavao kad ne želimo reči istinu, a također ne želimo ni lagati. Ponekad šutnja zna biti iritirajuća za sugovornika jer on mora sam donijeti zaključak o čemu se radi. Kada mu velimo nešto bila to istina ili laž on je može prihvatiti, sumnjati u nju, odbaciti je. Međutim kada šutimo ostavljamo drugoj strani da sama zaključi o čemu se radi, a takvi zaključci mogu imati dalekosežne posljedice, možda čak veće od laži.

Na kraju jedna mudrost(ne znam tko ju je napisao):

Kad netko slaže ne zna kakvog se posla primio jer treba izmisliti sto drugih laži da bi opravdao onu prvu.

/freya/

| 10:24 | Komentari (6) | Isprintaj | #