WRC newz _by:totalni_WRCpHreak

< srpanj, 2004 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
F1?!?! pa zašto to gledate ljudi... manite se ćorava posla WRC ruleZZ
vaš : Pacijent

Linkovi
Blog.hr

wrc.com
wrc na eurosportu


VIPautosport
vidiauto.com


bloggeri

AUTOfreak

auto dana...
auto vijesti

ova mlada dama prati F1?!! (čitaj WTF?) ali kad se toliko trudi evo link :)

16.07.2004., petak

Sabor odlučio: Kažnjiva i jedna kap alkohola u krvi vozača

Objavljeno prije 2 sata na index.hr

HRVATSKI sabor sinoć je većinom glasova donio novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama po kojemu će se kažnjavati vozač i s najmanjom koncentracijom alkohola u krvi.Nakon upornog uvjeravanja Vlade i premijera Ive Sanadera da bi trebali podržati kažnjavanje svake prisutnosti alkohola u krvi vozača, dio HDZ-ovaca, koji su prošlih dana pružali otpor takvoj odredbi, ipak je popustio.Popustila su i četvorica najupornijih HDZ-ovaca (Jozo Topić, Mato Štimac, Branimir Pasecky i Franjo Arapović) koji su odustali od amandmana da se za svaku količinu alkohola u krvi kažnjava samo mlade i profesionalne vozače te instruktore vožnje, a ostale vozače samo ako premaše granicu od 0,3 promila alkohola u krvi.HDZ-ova većina nije prihvatila ni amandmane Odbora za promet i veze, IDS-a te HSS-ovca Ante Markova da ostane važeća odredba po kojoj bi se kažnjavalo vozače kojima se utvrdi prisutnost alkohola veća od 0,5 promila.Nije prihvaćen ni amandman HSU-a da dopuštena granica bude 0,3 promila za sve vozače te da se smanje novčane kazne za vožnju pod alkoholom.

Po novom će zakonu tako alkohol biti zabranjen za sve one koji sjedaju za upravljač - pokaže li alkotest da vozač ima do 0,5 promila alkohola u krvi bio bi kažnjen s 1.500 kuna i jednim negativnom bodom , od 0,5 do 1,5 promila plaćao bi 2.000 kuna i na tri bi mu mjeseca bila oduzeta vozačka uz tri boda, a za veću alkoholiziranost plaćao bi 3.000 kuna i dugotrajnije bi bio bez dozvole.

Ako bi u dvije godine dva puta pravomoćno bio kažnjen zbog alkohola, ali i zbog težih prometnih prekršaja, vozač bi mogao 60 dana u zatvor i oduzela bi mu se vozačka dozvola od jedne do dvije godine.

Odbijen je amandman Odbora za promet i veze po kojem bi mladi vozači morali na vozilu nositi vidljivu oznaku.

Po novom zakonu mladi vozači u razdoblju od dvije godine nakon dobivanja dozvole neće moći upravljati vozilima čija je snaga veća od 75 kilovata (102 konjske snage), a u vremenu od 23 do 5 sati ujutro mogao bi voziti samo u pratnji osobe starije od 25 godina. Za mlade vozače vrijedit će i stroža ograničenja brzine nego za ostale vozače, a ako u roku od tri godine ne bi položili program sigurne vožnje dozvola bi im prestala vrijediti.

Drastično će se kažnjavanti prekoračenje brzine - s 300 kuna kažnjavat će se vozači koji do 10 kilometara na sat prekorače brzinu u naseljenom mjestu, ili do 30 kilometara izvan naselja, s 500 kuna oni koji u naselju prekorače za 30, a 50 izvan naselja,. Prekoračenje iznad 50 kilometara na sat kažnjavat će se s 2000 kuna, a s 3000 kuna vozače koji brzinu prekorače dvostruko nego je propisana.

Najmanja kazna za prometne prekršaje iznosit će 300 kuna, umjesto sadašnjih 50, a propisivat će se za, primjerice, pješaka koji prelazi cestu izvan zebre, vozača koji vozi bez vozačke ili mu je istekla, korištenje mobitela u vožnji.

U tekst zakona uvršteno je i više Vladinih amandmana. Tako će se kaznom od najmanje tisuću kuna i jednim negativnim bodom kazniti vozač koji ne poštuje prometne znakove ili naredbu prometnog policajca, dok će se za iste prekršaje pješaci kazniti s 300 kuna.

Uz motocikliste i mopediste, zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje morat će nositi i biciklisti mlađi od 16 godina.

Novčanom kaznom od 500 do 2.000 kuna kažnjavat će se ovlšteni predavači i instruktori vožnje ako poslove ne obavljaju stručno i u skladu s propisima

Vozači s inozemnom vozačkom dozvolu koji počine prekršaj u Hvatskoj umjesto izricanja zaštitne mjere zabrane vožnje izricat će se zabrana korištenja inozemne vozačke dozvole na teritoriju Hrvatske.

Novi će Zakon na snagu stupiti osam dana nakon objave u Narodnim novinama, a očekuje se da će to biti oko 20. kolovoza.

- 10:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #