Wolfwood's Crowd

< veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Why?
Kritika il' hvala hrvatskog informatičkog košmara.

K R A T I C E

JPKBN - je.eš programera koji bloga nema

PHP
e-mail: stjepan at gmail dot com

2:381/161 RIP

Jezici i alati
Mono dan
Clarion dan
PHP dan
Python dan
Java dan




Linkovi

Literatura

15.02.2006., srijeda

Open source, Microsoft, Oracle...

Otkaz

Osnivač Gentoo distribucije, Daniel Robbins, napustio je posao u Microsoftu nakon 8 mjeseci rada. Nije bio zadovoljan svojim radom u Microsoft Linux Lab-u i (ne)iskorištavanjem njegovih potencijala. Vraća se u svoj rodni kraj (Albuquerque, New Mexico) gdje će raditi za ABC Coding Solutions i razvijati programe u .NET okruženju.

Šečer

CRM (Customer relationship management) rješenja su valjda najozloglašenija u čitavoj informatičkoj industriji. Ako ste u prilici da negdje rješavate nekakav test sa spajanjem parova možete biti sigurni da je par Failure i CRM točno rješenje. Razlog tome ne može se jednostavno opisati u jednoj rečenici, ali najvjerojatnije je to zbog toga što takva rješenja itekako ovise o samoj implementaciji i sposobnosti onih koji rade na takvim poslovima i s takvim rješenjima. Zbog specifičnosti svakog proizvođača/nuditelja usluge i njihovih korisnika ne možete efikasno upotrijebiti neko generičko rješenje već morate biti sposobni aplikaciju prilagoditi potrebama i 'real life' situacijama. A za to trebate biti više od običnog korisnika. A obični korisnici su u većini. Zaključak je jednostavan.

Ali na CRM sceni vrte se veliki novci. Korištenje CRM-ova kod nas je tek u povojima. Korisnik je za većinu naših poslovnih ljudi još uvijek nužno zlo, a ne netko o čijem zadovoljstvu ovisi poslovanje. Zato im je bilo pomalo nejasno kakva je to fama oko kupovine PeopleSofta i Seibela od strane Oraclea.

SugarCRM je jedan od jačih igrača na sceni i primjer tržišno uspješnog open source (SugarForge) projekta. Prošle godine je u njegov razvoj uloženo 10.000.000$. Jučer je objavljeno da to postaje prva komercijalna open source aplikacija koja prihvaća Microsoft Community licencu, a najavljena je i suradnja s Microsoftom. Cilj te suradnje je pojednostavljenje instalacije SugarCRM-a i povećanje njegove pouzdanosti na Microsoft platformi (35% korisnika vrti SugarCRM na Windows Server produktima). Možda ste pomislili da je neki slijedeći korak kupnja Sugara od strane Microsofta, ali oni već imaju svoj CRM (Dynamics CRM) tako da je ovdje najvjerojatnije riječ o sasvim običnoj poslovnoj suradnji. Mada s Microsoftom čovjek nikada ne može biti siguran...

SugarCRM se vrti na [L|W]AMP platformi, ja sam ga već instalirao na nekoliko mjesta u svrhu testiranja, ali nigdje još nije prešao iz testne u produkcijsku fazu. Valjda je tu riječ o klasičnom CRM failure efektu. ;-)

Oracle kupuje...

...sve što stigne. Najnovija žrtva je Sleepycat. U ovom postu već sam spomenuo njihove CRM akvizicije, već prije su kupili finski Innobase koji je napravio InnoDB engine koji se koristi u MySQL-u. Ako se pitate što je sad, kakav je to sad Sleepycat, možda će vam Berkeley DB biti malo zvučnije ime. Riječ je o izuzetno brzoj database biblioteci koja se koristi u jako velikom broju programa. Prilikom instalacije neke Linux distribucije nećete biti ni svjesni da je instalirana jer se obavezno nalazi u base paketima. Gle čuda, koristi ju i MySQL. Što li Oracle smišlja i sprema toj najpopularnijoj open source bazi podataka?

- 03:35 - Komentari (7) - Isprintaj - #