Wolfwood's Crowd

< travanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Why?
Kritika il' hvala hrvatskog informatičkog košmara.

K R A T I C E

JPKBN - je.eš programera koji bloga nema

PHP
e-mail: stjepan at gmail dot com

2:381/161 RIP

Jezici i alati
Mono dan
Clarion dan
PHP dan
Python dan
Java dan




Linkovi

Literatura

04.04.2005., ponedjeljak

Mrzim taj alat

Pročitao sam negdje da neki od programera koji rade na Zope okruženju zapravo i ne vole to što rade. Sasvim sigurno nisu jedini na svijetu. Gomila programera svaki dan rade s programskim jezicima, alatima i bibliotekama koje ne vole ili ih čak i mrze. Mogu li oni biti dovoljno produktivni? Da li bi poslodavci takve ljude trebali premještati na drugi posao ili im dati otkaz?

Baš i ne, jer takvi emotivci među programerima najčešće rade brže i bolje nego njihove kolege koje krasi ravnodušnost. Ravnodušnima je svejedno u čemu rade, ali od njih se ne može očekivati neka velika produktivnost, oni imaju svoj spori ritam i kad ga jednom odgonetnete možete s velikom sigurnošću predvidjeti koliko im treba vremena za neki posao.

S onima koji vole ili obožavaju alat s kojem rade mogu vam se dogoditi drugi problemi. Oni će ponekad voljeti i timariti obljubljeni alat i isprobati sve što se može napraviti s njim pa im se može dogoditi da zanemare posao koji treba napraviti. Takvi ne vide mane i nedostatke alata s kojem rade i do zadnjeg daha, posljednjim tipkovničkim urlikom, branit će ga na bojištima foruma i grupa. Među njima je relativno velika podskupina ljudi koji poznaju samo taj voljeni alat i ništa drugo. Takvi su najgori. Oni će RAD alat, koji je namijenjen za rad s bazama, iskoristiti da bi napisali CD player i pri tome biti silno ponosni na njega unatoč tome što uz njega dolazi i ogromni runtime, a možda treba instalirati i database engine.

Sjeme mržnje u mrzitelja najčešće je posijala činjenica kako za posao, koji rade s tim alatom, postoje bolji alati. U vrijeme otvorenog, pa čak i “udijeljenog” koda, pravo je programersko samoubojstvo raditi s alatima koji imaju relativno mali broj korisnika, svaki dodatak ili biblioteka se posebno naplaćuju, a još niti ne poštuju standarde već su svaku sitnicu napravili po svojemu. Rad s takvim alatima obično ima ekonomsko ili vremensko opravdanje, a neraskidivo sidro čini i gomila aplikacija koje treba održavati. Takvi alati su slijepe ulice, a njihovo dugogodišnje korištenje učinit će programera nekonkurentnim na tržištu. I to je najobilnija hrana za sjeme mržnje.

Mrzitelji svoje slobodno vrijeme koriste za koketiranje s drugim alatima. Oni s podočnjacima dolaze na posao jer su cijelu noć iskoristili za stjecanje novih znanja i upoznavanje s novim tehnologijama. Ironično je da ta saznanja koriste, ponekad i nesvjesno, da bi unaprijedili predmet svoje mržnje i produžili mu život.

Mržnja je ponekad i neopravdana. Postoje slučajevi kad alat uopće nije loš već se koristi na pogrešan način ili se mrzitelj ne slaže s načinom na koji se radi.

Mrzitelj nije uvijek u pravu.

- 08:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #