windows help

nedjelja, 31.12.2006.

Windows Explorer

Ovaj Explorer nema nikakve veze s internetskim pretraživačima. Naime, kako sama riječ kaže "Windows Explorer" pomaže nam da vidimo sve datoteke i mape. Do njega dolazimo Start --> All programs -->Accessories --> Windows Explorer. Tada ste dobili "My documents" ali program s otvorenim Foldersima. Naravno, tu se krećemo kroz stablo direktorija klikom miša na određenu mapu. Taj program pretežno služi za kopiranje, rezanje, premještanje, dodavanje mapa...
Windows Explorer možete otvoriti i na način koji ste već mogli primjetit "My Documents" i na alatnoj traci lik na Folders.
I još jedan način --> desni klik na Start i Expolre

Vezano:
Kratice --> Kopiranje, rezanje...

Domo

31.12.2006. u 11:58 • 24 KomentaraPrint#

subota, 30.12.2006.

Internet Explorer 7

Izašla nova verzija IE s mnogo više novosti no jeli to dovoljno da bi sustigao mnoge za kojima je zaostao. Naime, ova verzija Internet Explorera je postala slična Mozilli Firefoxu. Kako bilo da bilo sada je mnogo preglednija ova nova verzija jer ima manje alatnih traka i menija što čini prozor za stranicu većim i preglednijim. Na vrhu nema natpisa File, Edit, View... Ali možete ga uključiti desnim klikom na neki od toolbara ako vam se sviđa klasični stil.
Također Microsoft je uveo i opciju tabbova ali nisu baš isti kao u Mozilli. U IE 7 možete otvarati tabove unutar tabova... Ovi tabovi uvedeni u IE sedmicu su dosta pomogli zbog toga što možete otvoriti više drugih prozora a da vam se ne grupiraju. Svi znamo da je Mozilla stavila tabove da bi privukla veću pozornost ali ja ipak ostajem pri Mozilli unatoč novostim u IE-u 7.
Još jedna vrlo zgodna stvarčica je ta što ima RSS čitač koji je vrlo lagan za uporabu.
I još nešto što smatram važnim je to da je lagano brisati povijest, kolačiće... Sve u dva klika...
Microsoft se oko ovoga mnogo potrudio, ali mislim da neće sustići Mozillu Firefox (bar za mene)

Domo

30.12.2006. u 22:14 • 18 KomentaraPrint#

Pretraživanje Windowsa --> Search <--

Ako smo nešto zagubili, negdje spremili a ne znamo gdje, trebaju nam sve mp3 datoteke??? Jednostavno, tu je program za sve naše probleme sa pretragom. Start --> Search. Kada se otvori taj prozor imamo s lijeve strane neke opcije da odaberemo što želimo pretražiti. Ukoliko tražimo slike, glazbu, videa odaberemo Pictures, Music, or Video, ako želimo neke dokumente odaberemo Documents... Na primjer, trebaju nam sve vrste glazbe na računalu koje završavaju s ekstenzijom .mp3. Tada odaberemo opciju Pictures, Music, or Video, označimo samo Music i pod "File name" upišemo *.mp3 i "Search" Tada će nam računalo pretražiti sve vrste glazbe u mp3 formatu...
No nisu to sve mogućnosti ovog Searcha --> Umjesto ovoga na kraju Search kliknite na "Use advanced search options" za naprednije pretraživanje. Tu podešavate opcije veličine datoteka, datum kada je zadnji put mijenjano... Naravno tu je i opcija za traženje Hidden files and folders i tada će računalo pretražiti sve skrivene datoteke...
Sve isto radi se i za druga pretraživanja npr. za "All files and folders"...
Kratica za otvaranje Search --> Windows tipka + F <--

Domo

30.12.2006. u 19:48 • 1 KomentaraPrint#

Firefox ne "odustaje"

Upravo sam saznao da Firefox ne odustaje. Iako je prije nekoliko mjeseci izdana verzija 2, Mozilla je već izdala ispitnu verziju sljedeće generacije svojeg preglednika Interneta. Prva ispitna Firefoxa 3 nosi naziv Gran Paradiso Alpha 1, a najvažnija novost je nova verzija sustava za iscrtavanje stranica Gecko. U Firefoxu 3 trebao bi biti uključen Gecko 1.9 temeljen na grfičkom podsustavu Cairo, koji će omogućiti brže i kvalitetnije iscrtavanje stranica uz pomoć hardverski ubrzanih dvodimenzionalnih vektorskih grafičkih funkcija. Također su i najavljene promjene u korisničkom sučelju te poboljšana funkcija za organiziranje bookmarksa i privatnost korisnika. Mozillu Gran Paradiso Alpha 1 možete besplatno skinuti s Mozillinih stranica.
Uglavnom, mislim da nam se nešto dobro sprema od Mozille.

Domo

30.12.2006. u 15:46 • 1 KomentaraPrint#

Hiden Folders-sakrivajte sve i svašta

Evo da vam malo pokažem kako svojim roditeljima ("neznalicama") možete sakriti neke datoteke... a da neki to ni ne znaju... Za ovo vam nije potreban nikakav specifičan program, sve radite uz Windowse. Imate neku datoteku u "My Documents"??? Želite da samo vi možete pristupiti k njoj??? E pa odite u "My Documents" i idite na Tools --> Folder Options na karticu "View" i označite sljedeću opciju: "Do not show hiden files and folders" i kliknite OK. Sada smo namjestili opciju da nam ne pokazuje skrivene datoteke... Da bismo sakrili neku datoteku idemo u "My Documents" i na određenu datoteku (koju želimo sakriti) kliknemo desnom tipkom miša i "Properties". Na kartici "General" označimo opciju "Hidden".
Tada nam je ta datoteka sakrivena, no kada bi išli u "Search" i kada bi tražili "Hidden files and folders" našli bi te sakrivene datoteke ali to je pod opcijama traženja pa i nije tako lako za neznalice. To ću objasniti sa postom o pretraživanju računala...

Domo

30.12.2006. u 12:01 • 4 KomentaraPrint#

petak, 29.12.2006.

Zvukovi za događaje

Sustav Windowsa omogućuje promjenu zvuka definiranog za određeni događaj, na primjer odjavu iz sustava ili zatvaranje prozora. Idite na Start --> Control Panel --> Sounds, Speech, and Audio Devices --> Sounds and Audio Devices i na karticu Sounds. Pod "Program events" odaberete "Close program" i kliknite na strelicu pokraj "Sounds" odaberite zvuk s liste i kliknite OK. Od sada kada zatvorite nki prozor, čut će vam se zvuk kojeg ste odabrali. Za nešto drugo samo ponovite postupak...

Isključivanj svih zvukova događaja idete na Start --> Control Panel --> Sounds, Speech, and Audio Devices --> Sounds and Audio Devices i na "Sound Scheme" stavite "No sounds" i kliknite Yes i OK

Domo

29.12.2006. u 19:21 • 6 KomentaraPrint#

Kratka povijest Windowsa

Prva inačica operativnog sustava Windows na tržištu se pojavila 1985. godine. Premda je tek 1990. kad se pojavila verzija 3, sustav postao omiljen. Iako je inačica 3xx upotrebljavala ikone za prikaz datoteka i mepa te miša, nadzor rada računala je bio naporan.
Godine 1995. pojavila se nova inačica - Windows 95 s gumbom Start i radnom trakicom.
Windowsi 98 izgledaju kao Windowsi 95, ali sadržavaju mnogo novih funkcija i svojstava i dodatnu programsku opremu za pristup internetu.
Sustav Windows Me bio je predstavljen 2000. godine i nastavio je težnju za dodavanjem novih funkcija i poboljšanjem u smislu širenja spektra uporabe.

Danas je aktualan sustav Windows XP sa svojim poboljšanjima u području orijentiranosti prema korisniku i zbog raširene opće uporabe.

Naime, izašao je još jedan Windows operativni sustav (Windows Vista) - za sada još ništa ne znam o njemu jer ga nemam a kada saznam, objaviti ću. Imate na ovom blogu dva posta posvećena Visti pa pogledajte: Spremite se za Vistu i Windows Vista RC1 Build 5600 download

Domo

29.12.2006. u 14:03 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 28.12.2006.

Startup programi

Startup programi su programi koji vam se podižu sa windows operativnim sustavom. Da biste promijenili te opcije dovoljno je stisnuti "Windows tipku" i "R". Tada će vam se otvoriti prozor "Run". Upišite "msconfig" bez navodnika i stisnite enter. Dobili ste prozor System Configuration Utility te na zadnjoj kartici "Startup" označujte i odznačujte programe. Označeni programi će se pokretati prilikom podizanja windowsa a neoznačeni neće. Na kraju samo kliknite OK.

Također ima još jedan program za startup programa. Ukoliko želimo da nam se pokrene "Notepad" kada nam se podignu windowsi napraviti ćemo sljedeće. Na start kliknemo desnom tikom miša --> Explore --> Programs --> Accessories --> desni klik na notepad --> Copy --> Startup --> desni klik --> Paste. Sada samo zatvorite sve prozore i pritisnite Alt + F4 i "Restart" i primjetit ćete kako će vam se notepad upaliti kada se računalo restartira.

Domo

28.12.2006. u 15:29 • 3 KomentaraPrint#

Što je to LCD a što CRT???

Svi oni koji imaju računalo sigurno imaju monitore. Neki imaju "takne" a neke "debele". U glavnom ti "tanki" monitori kako ih neki zovu su LCD monitori, a ovi "debeli" su CRT. Između ovih monitora postoje ogromne razlike.

Unutar LCD monitora nalaze se kristali koji se raspoređuju po monitoru da bi nam dali određenu sliku. LCD monitori su skuplji od CRT monitora i LCD se koristi pretežno za uredske poslove... Naime, na LCD monitore moramo gledati iz jedne perspektive jer ako ga ne gledamo okomito na njega, negdje će biti tamniji kutevi, negdje svjetliji...
LCD monitor

Za razliku od njih CRT monitori ne rade pomoću kristala nego u sebi ima katodnu cijev i zbog toga je prema natrag duži i veći. Kroz katodnu cijev prolaze elektroni koji udaraju u staklu te tako stvaraju sliku. Staklo s prednje strane je premazano nekim magnetskim premazom. Što su kontrast i boje svjetlije to nam se taj premaz više troši i kada se on istroši monitor crkne, pa ga treba mijenjati... Kod CRT-a je potreban Screen Saver više nego možete zamisliti. Naime, stavljamo nekakvi što tamniji Sreen Saver tako da nam se taj premaz što manje troši i možemo reći da Screen Saver kako neki kažu "čuvar zaslona"... CRT monitori su jeftiniji i za kućnu su upotrebu.
CRT monitor

Domo

28.12.2006. u 13:16 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 27.12.2006.

Kratice u Windows Xp-u (2. dio)

Nadzor stabla u programu Windows Explorer
• * na numeričkoj tipkovnici: proširivanje svega ispod trenutnog odabira
• + na numeričkoj tipkovnici: proširivanje trenutnog odabira
• - na numeričkoj tipkovnici: sažimanje trenutnog odabira
• strelica desno: proširivanje trenutnog odabira ako nije proširen; ako jest, prelazak na prvu podmapu
• strelica lijevo: sažimanje trenutnog odabira ako je proširen; ako nije, prelazak na nadređenu mapu

Svojstva
• CTRL+TAB/CTRL+SHIFT+TAB: pomicanje po karticama sa svojstvima

Prečaci za pristupačnost
• Pritisnite tipku SHIFT pet puta: uključivanje/isključivanje ljepljivih tipki
• Pritisnite i držite tipku SHIFT osam sekundi: uključivanje/isključivanje filtarskih tipki
• Pritisnite i držite tipku NUM LOCK pet sekundi: uključivanje/isključivanje povratnih tipki
• lijevi ALT + lijevi SHIFT + NUM LOCK: uključivanje/isključivanje tipki miša
• lijevi ALT + lijevi SHIFT + PRINT SCREEN: uključivanje/isključivanje jakog kontrasta

Tipke na tipkovnici Microsoft Natural
• tipka s logotipom sustava Windows: izbornik Start
• tipka s logotipom sustava Windows + R: dijaloški okvir Run (Pokreni)
• tipka s logotipom sustava Windows + M: Minimiziraj sve
• SHIFT + tipka s logotipom sustava Windows + M: poništavanje naredbe "Minimiziraj sve"
• tipka s logotipom sustava Windows + F1: pomoć
• tipka s logotipom sustava Windows + E: Windows Explorer
• tipka s logotipom sustava Windows + F: traženje datoteka ili mapa
• tipka s logotipom sustava Windows + D: minimiziranje svih otvorenih prozora i prikaz radne površine
• CTRL + tipka s logotipom sustava Windows + F: traženje računala
• CTRL + tipka s logotipom sustava Windows + TAB: premještanje fokusa s izbornika Start na alatnu traku za brzo pokretanje pa na područje obavijesti (pritisnite strelicu desno ili lijevo da biste premjestili fokus na stavke na alatnoj traci za brzo pokretanje i u području obavijesti)
• tipka s logotipom sustava Windows + TAB: pomicanje po gumbima na programskoj traci
• tipka s logotipom sustava Windows + tipka Break: dijaloški okvir System Properties (Svojstva sustava)
• tipka za aplikacije: prikaz izborničkog prečaca za odabranu stavku

Tipkovnica Microsoft Natural uz instaliran softver IntelliType
• tipka s logotipom sustava Windows + L: odjava iz sustava Windows
• tipka s logotipom sustava Windows + P: pokretanje programa Print Manager (Upravitelj ispisom)
• tipka s logotipom sustava Windows + C: otvaranje modula Control Panel (upravljačka ploča)
• tipka s logotipom sustava Windows + V: pokretanje međuspremnika
• tipka s logotipom sustava Windows + K: otvaranje dijaloškog okvira Keyboard Properties (Svojstva tipkovnice)
• tipka s logotipom sustava Windows + I: otvaranje dijaloškog okvira Mouse Properties (Svojstva miša)
• tipka s logotipom sustava Windows + A: pokretanje modula Accessibility Options (Odrednice pristupačnosti) (ako je instaliran)
• tipka s logotipom sustava Windows + razmaknica: prikazuje popis tipki prečaca za Microsoft IntelliType
• tipka s logotipom sustava Windows + S: uključivanje/isključivanje tipke CAPS LOCK

Tipkovničke naredbe za dijaloške okvire
• TAB: prelazak na sljedeću kontrolu u dijaloškom okviru
• SHIFT+TAB: prelazak na prethodnu kontrolu u dijaloškom okviru
• razmaknica: Ako je trenutno odabrana kontrola gumb, pritisak na razmaknicu jednak je kliku na gumb. Ako je trenutno odabrana kontrola potvrdni okvir, pritiskom na razmaknicu okvir se potvrđuje. Ako je trenutno odabrana kontrola mogućnost, pritiskom na razmaknicu odabire se ta mogućnost.
• ENTER: jednako kliku na odabrani gumb (gumb s obrubom)
• ESC: jednako kliku na gumb Cancel (Odustani)
• ALT+podcrtano slovo u stavci dijaloškog okvira: prelazak na odgovarajuću stavku

27.12.2006. u 12:40 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 26.12.2006.

Kratice u Windows XP-u (1. dio)

Kombinacija tipki za sustav Windows
• F1: pomoć
• CTRL+ESC: otvaranje izbornika Start
• ALT+TAB: prebacivanje između otvorenih programa
• ALT+F4: zatvaranje programa
• SHIFT+DELETE: trajno brisanje stavki

Kombinacije tipki za programe u sustavu Windows
• CTRL+C: kopiranje
• CTRL+X: izrezivanje
• CTRL+V: lijepljenje
• CTRL+Z: poništavanje akcije
• CTRL+B: podebljavanje teksta
• CTRL+U: podcrtavanje teksta
• CTRL+I: kurziv

Kombinacije klikova mišem i tipkovničkih modifikatora za objekte ljuske
• SHIFT + desni klik: prikaz izborničkog prečaca s alternativnim naredbama
• SHIFT + dvoklik: izvršavanje alternativne zadane naredbe (druga stavka na izborniku)
• ALT + dvoklik: prikaz svojstava
• SHIFT+DELETE: trenutačno brisanje stavke bez prethodnog smještanja u koš za smeće

Općenite, isključivo tipkovničke naredbe
• F1: pokretanje pomoći za Windows
• F10: aktiviranje mogućnosti trake izbornika
• SHIFT+F10: otvaranje izborničkog prečaca za odabranu stavku (jednako kao i desni klik na objekt)
• CTRL+ESC: otvaranje izbornika Start (stavke birajte pomoću tipki sa strelicama)
• CTRL+ESC ili ESC: odabir gumba Start (pritisnite TAB da biste odabrali programsku traku ili SHIFT+F10 da bi se prikazao kontekstni izbornik)
• ALT + strelica dolje: otvaranje okvira s padajućim popisom
• ALT+TAB: prebacivanje na drugi pokrenuti program (držite tipku ALT i pritisnite tipku TAB da bi se prikazao prozor za prebacivanje sa zadatka na zadatak)
• SHIFT: pritisnite i držite tipku SHIFT pri umetanju CD-ROM-a da biste zaobišli značajku automatskog pokretanja
• ALT + razmaknica: prikaz izbornika System (Sustav) glavnog prozora (s izbornika System možete prozor vratiti na početnu veličinu, premjestiti ga, promijeniti mu veličinu, minimizirati ga, maksimizirati ili zatvoriti)
• ALT+- (ALT + crtica): prikaz izbornika System potprozora sučelja koje podržava više dokumenata (Multiple Document Interface, MDI) (s izbornika System potprozora MDI-a možete potprozor vratiti na početnu veličinu, premjestiti ga, promijeniti mu veličinu, minimizirati ga, maksimizirati ili zatvoriti)
• CTRL+TAB: prebacivanje na sljedeći potprozor MDI programa
• ALT+podcrtano slovo na izborniku: otvaranje izbornika
• ALT+F4: zatvaranje trenutnog prozora
• CTRL+F4: zatvaranje trenutnog MDI prozora
• ALT+F6: prebacivanje između više prozora istog programa (kada je, na primjer, otvoren dijaloški okvir Find (Traži) u programu Notebook (Blok za pisanje), pritiskom na ALT+F6 prebacujete se iz dijaloškog okvira Find u glavni prozor programa Notepad i obrnuto)

Prečaci za objekte ljuske i mape / Windows Explorer
Za odabrani objekt: • F2: preimenovanje objekta
• F3: traženje svih datoteka
• CTRL+X: izrezivanje
• CTRL+C: kopiranje
• CTRL+V: lijepljenje
• SHIFT+DELETE: trenutačno brisanje odabranog objekta bez prethodnog smještanja u koš za smeće
• ALT+ENTER: otvaranje svojstava odabranog objekta

Kopiranje datoteke
Pritisnite i držite tipku CTRL dok povlačite datoteku u drugu mapu.
Stvaranje prečaca
Pritisnite i držite kombinaciju tipki CTRL+SHIFT dok povlačite datoteku na radnu površinu ili u neku mapu.

Općenito upravljanje mapama/prečacima
• F4: odabir okvira Go To A Different Folder (Idi u drugu mapu) i premještanje stavki u okviru prema dolje (ako je alatna traka aktivna u programu Windows Explorer)
• F5: osvježavanje trenutnog prozora
• F6: premještanje iz okna u okno u programu Windows Explorer
• CTRL+G: otvaranje alata Go To Folder (Idi u mapu) (samo u programu Windows Explorer za Windows 95)
• CTRL+Z: poništavanje zadnje naredbe
• CTRL+A: odabir svih stavki u trenutnom prostoru
• BACKSPACE: prebacivanje u nadređenu mapu
• SHIFT + klik + gumb Close (Zatvori): zatvaranje trenutne mape i svih nadređenih mapa (ako je riječ o mapama)

Domo

26.12.2006. u 19:41 • 0 KomentaraPrint#

Instalacija mrežne kartice

Mnogi koji imaju starija računala (oko 2 do 3 godine) nisu kupili mrežnu karticu. Danas je ona za MaxADSl potrebna (jedino ako ne idete preko USB-a), potrebna je za umrežavanje dvaju računala... No kada je kupimo (nekih 60ak kuna) dobijemo na disketi program koji se ne pokreće sam nego mi trebamo napraviti svoj dio posla. Kao prvo trebamo umetnuti karticu u utor na našem računalu. Pažljivo otvoriti poklopac sa strane kućišta. Na slici imate označeno crvenim okvirom pa je pažljivo umetnite. Nakon umetanja, zatvorite poklopac, ubacite disketu u disketni pogon i odite mišem na My Computer --> desni klik miša --> Properties --> Hardware --> Device Manager --> plus (+) Network Adapters --> Na "Realtek..." desna tipka miša i "Update driver". slika Onda samo slijedite upute i vaša mrežna kartica je spremna za upotrebu.

Domo

26.12.2006. u 18:31 • 0 KomentaraPrint#

Održajite svoje računalo

Evo kratkih uputa za dugi rad računala...

- Kućište nemojte držati u skučenom i vrućem (najpogodnije pri sobnoj temperaturi) prostoru. Kako svi znamo naše računalo ima ventilatore kojima je potrebno "disati" tj. služe za hlađenje i treba im zraka. Zato bi stražnju stranu kućišta trebalo odmaknuti od zida ili... nekih 10 do 15 cm.

- Na monitoru nemojte držati neke veće predmete ili krpe jer to sprjačava ulazak zraka i hleđenje.

- Barem dva puta mjesečno otvorite kućište i sa usisavačem usisajte prašinu a pogotovo sa ventilatora. Nemojte puno zadržavati prašinu na ventilatorima jer prašina ih samo zagrijava i nakon nekog duljeg vremena mogu crknuti i onda nam može cijelo računalo riknuti jer zagrijane djelove nema što hladiti i oni počmu gorjeti. Prilikom usisavanja nemojte dirati komponente usisavačem.

- *Nemojte tresti vaše računalo dok radi.

- Bilo bi dobro da uzmete usisavač i malo usisate okolo tipki na tipkovnici, tipke na mišu i tipkovnici obrišite navlaženom krpicom, *ne puno mokrom...

To bi bilo čišćenje hardware-a a sada malo o software-u...

- Jednom mjesečno defragmentirajte diskove C: i (D: ako imate). slika1, slika2

- Zaštitite računalo od virusa sa besplatnim ali odličnim programom. AVG free

- McAfree SiteAdvisor je jedan od mnogo korisnih programa koji nas upozorava kakva je stranica promjenom boje. Zelena - bez virusa, spama, spyware-a... Žuto - nešto malo spamova, spyware-a... Crveno - svega i svačega... Sivo - nije još provjerena stranica

- I na kraju savjetujem da koristite Mozilla Firefox kao internet pretraživač...

Domo

26.12.2006. u 14:20 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 25.12.2006.

Diskovi, datoteke, mape

Diskove označavamo velikim slovima od A do Z.
A: disketa
C: tvrdi disk
D:druga particija HDD-a
E: CD
F: DVD...

Datoteka (File) je skup podataka koji čine jednu cjelinu, a pohranjeni su na disku pod određenim nazivom. Iza imena datoteke slijedi nastavak od max 3 znaka koji "govore" o kojoj je vrsti datoteke riječ.
datoteka.doc
datoteka.ppt
datoteka.jpeg

Mapa (Folder) je logička cjelina u koju se spremaju srodne datoteke, a može sadržavati podmape.

25.12.2006. u 22:03 • 0 KomentaraPrint#

Vrste programa po načinu nabave

prodajna - inačica programa s licensom jedina osigurava pravo na neograničeno korištenje programa. Program se kupuje kod ovlaštenog proizvođača te će on izdati uredan račun.

Freeware - inačica programa je vlasništvo proizvođača koji dozvoljava slobodno korištenje programa ali većinom ta inačica ne podržava sve mogućnosti programa.

Shareware - inačica obično sadrži sve mogućnosti programa i slobodna je za korištenje ali je ograničena vremenski ili na neki drugi način. Za daljnu upotrebu očekuje se da korisnik kupi program ili ga prestane koristiti.

Demo (Trailware) - inačica nudi se korisnicima da bi isprobali sve mogućnosti programa ali prestaju raditi nakon nekog vremena (najčešće 15-30 dana).

Nadam se da sada oni kojima nije bilo jasno kada skinu neki program ili igricu s interneta brzo prestane raditi i sl...

Domo

25.12.2006. u 19:39 • 0 KomentaraPrint#

Von Neumannov model računala

Sigurno znate da se po Von Neumannu svako računalo sastoji od: ulazne jedinice, RAM-a, upravljačke jedinice, aritmetičko-logičke jedinice i izlazne jedinice. Ulazne jedinice su jedinice koje unose podatke u računalo (miš, tipkovnica, skener...). Procesor je čip na matičnoj ploči i on se sastoji od KUJ (Kontrolno Upravljačke Jedinice) i ALJ (Aritmetičko Logičke Jedinice). KUJ nadgleda i upravlja radom svih djelova računala tako da im šalje kontrolno upravljačke signale. ALJ izvršava osnove matematičke operacije s podacima po naređenju koje dobije od KUJ. Izlazne jedinice su jedinice koje nam prikazuju podatke koje smo obrađivali (monitor, printer...)

Slika

Evo jedan primjer kako naše računalo zbraja 2 i 3 po Von Neumannovom modelu računala.
Na tipkovnici utipkamo "prikaži koliko je 2+3". Podaci su 2 i 3 a naredbe zbroji i prikaži i oni se spremaju u RAM. Naredbe odlaze u KUJ pa ona naredi ALJ da iz RAM-a preuzme podatke i zbroji. ALJ dobiveni rezultat privremeno smješta u RAM. Izlazna jedinica dobiva signal da iz RAM-a preuzme rezultat i prikaže.

Domo

25.12.2006. u 18:36 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 24.12.2006.

RAM - ROM... Kakva je razlika???

Razlika između RAM i ROM je velika. Naime, ovo su memorije koje su potrebne za rad na računalu. Nositelji memorije su memorijski čipovi. To su male pločice obično kristala silicija na kojima se nalazi veliki broj minijaturnih elektroničnih komponenti.

ROM (Read Only Memory) memorija pamti trajno podatke važne za cjeloukupan rad na računalu. Tijekom proizvodnje računala u ROM memoriju se unose podaci (trajno) koji služe samo za podizanje windowsa. Glavni program ROM memorije je BIOS (Basic Input/Output System. Najčešće je ROM memorija od 512 kB, veoma malo ali dovoljno.

RAM (Random Access Memory)memorija je memorija u kojoj se podaci mogu izmjenjivati, brisati i dopunjavati. Vrlo je brza i koristi se kao privremeni spremnik za korisničke podatke i programe. Svaki program učitan na računalu se iz tvrdog diska učita u RAM memoriju. Programi ostaju u RAM-u dok se ne zatvori prozor tog programa. Prilikom isključenja RAM se resetira tj. svi se podaci brišu. Ljudi danas obično uzimaju RAM memoriju od 512 MB ili čak 1 GB što je vrlo dobro...

Sada vidite kolika je to razlika...

Domo

24.12.2006. u 18:34 • 0 KomentaraPrint#

subota, 23.12.2006.

Moje računalo

Evo moj prvi post posvećujem tome kako saznati nešto više o svom računalu. Kada nas netko upita kakva nam je grafička kartica ili koliki je kapacitet RAM-a ili procesor... nekada zaista blenemo u njih i pitamo se o čemu oni. Postoji program koji ima rješenje za to. Naime to je program koji nam prikaže gotovo cijelu konfiguraciju našeg računala što je veoma dobro i najviše interesantno zbog toga što saznajemo dosta toga što možda nismo ni znali da imamo i zato jer je lagan za upotrebu. Trebate skinuti program s ovog linka. Nakon instalacije, otvorite program da vidimo što se tu sve krije. Ja imam "Everest Home Edition v2.01.347 pa ću o njemu pisati. Kada ga otvorimo, vidimo s lijeve strane sve opcije programa te na onu koja nas zanima kliknemo. BTW, imate na dnu "Meni-ja" Testove Brzine gdje možete provjeriti brzinu čitanja iz memorije, zapisivanja u memoriju i latenciju memorije. Negdje ćete sresti neke napomene, da nadogradite memoriju, grafičku, koliko vam treba... sve u svemu program je oličan...

Ako vas zanimaju samo neke osnove (npr. brzina procesora, RAM memorija...) onda vam i nije potreban ovaj program. Program sadrži mnogo više ali dovoljno je stisnuti Windows tipku i Pause/Break ili odite mišem na "My Computer", desna tipka miša i "Properties".

UPDATE (27. prosinca 2006.):

Pritisnite windows tipku + R na tipkovnici i upišite "msinfo32.exe" bez navodnika i kliknite OK. Tada ste dobili prozor System Information koji vam prikazuje sve informacije vašeg računala, greške na računalu...

Domo

23.12.2006. u 23:52 • 0 KomentaraPrint#
  prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque ultrices ligula ut odio. Integer pulvinar nisl in tellus. Phasellus sed massa nec sapien adipiscing pharetra. Nulla facilisi. Etiam aliquet mauris sit amet tortor. Nullam rhoncus. Etiam ac tortor et lectus

Lorem Ipsum 2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque ultrices ligula ut odio. Integer pulvinar nisl in tellus. Phasellus sed massa nec sapien adipiscing pharetra. Nulla facilisi. Etiam aliquet mauris sit amet tortor. Nullam rhoncus. Etiam ac tortor et lectus tristique porttitor. Nullam non purus. Donec justo massa, fermentum eu, dictum at, dictum id, mi. In magna tellus, elementum eget, elementum eu, nonummy et, est. Donec vestibulum tempus nisi. Aliquam erat volutpat. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Phasellus hendrerit consectetuer diam.

Lorem Ipsum 3

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque ultrices ligula ut odio. Integer pulvinar nisl in tellus. Phasellus sed massa nec sapien adipiscing pharetra. Nulla facilisi. Etiam aliquet mauris sit amet tortor. Nullam rhoncus. Etiam ac tortor et lectus tristique porttitor. Nullam non purus. Donec justo massa, fermentum eu, dictum at, dictum id, mi. In magna tellus, elementum eget, elementum eu, nonummy et, est. Donec vestibulum tempus nisi. Aliquam erat volutpat. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Phasellus hendrerit consectetuer diam.

Lorem Ipsum 4

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque ultrices ligula ut odio. Integer pulvinar nisl in tellus. Phasellus sed massa nec sapien adipiscing pharetra. Nulla facilisi. Etiam aliquet mauris sit amet tortor. Nullam rhoncus. Etiam ac tortor et lectus tristique porttitor. Nullam non purus. Donec justo massa, fermentum eu, dictum at, dictum id, mi. In magna tellus, elementum eget, elementum eu, nonummy et, est. Donec vestibulum tempus nisi. Aliquam erat volutpat. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Phasellus hendrerit consectetuer diam.