Webstilus - portal za pisce, umjetnike, novinare i znanstvenike - Nagradni natječaj! Književni natječaj! Webstilus

Webstilus https://blog.dnevnik.hr/webstilus

utorak, 29.09.2009.

"Dani Ivana Mažuranića (1814-1890) u Crnoj Gori 2009."

Ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchs i državni tajnik doc. dr. sc. Dragan Schwarz prisustvovali su svečanom otvorenju manifestacije "Dani Ivana Mažuranića (1814-1890) u Crnoj Gori 2009." koja se održava u Cetinju od 27. rujna do 1. listopada 2009. godine.

U pozdravnom govoru prigodom otvorenja znanstvenog simpozija ministar dr. sc. Radovan Fuchs prenio je pozdrave i potporu Vlade Republike Hrvatske svim hrvatskim i crnogorskim znanstvenicima koji sudjeluju u radu znanstvenog skupa te naglasio važnost ovakvih susreta. Činjenica je, kazao je dr. sc. Fuchs, kako su kroz cijelo 19. i početkom 20. stoljeća brojni istaknuti znanstvenici iz Hrvatske sudjelovali u povijesnim procesima crnogorske državnosti. Znanstveni i kulturni kontakti intenziviraju se i danas kroz brojne zajedničke projekte čime se pridonosi unapređenju poštovanja, razumijevanja i prijateljstva između dviju država.

29.09.2009. u 23:26 • 0 KomentaraPrint#^

Održan Europski dan jezika

... prenosimo ...

U subotu 26. rujna na Cvjetnom trgu u Zagrebu održana je manifestacija obilježavanja osmog Europskog dana jezika.

Na manifestaciji su sudjelovala veleposlanstva 15 država članica Europske unije na čelu s Kraljevinom Švedskom, zemljom predsjedateljicom EU, Delegacija Europske komisije, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija te Agencija za mobilnost i programe Europske unije. Na izložbenim štandovima sudionika manifestacije mogle su se pronaći različite informacije o mogućnostima učenja stranih jezika, a održan je nagradni kviz.

Nazočnima su se obratili švedski veleposlanik Fredrik Vahlquist, državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Dražen Vikić-Topić i ravnatelj Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Aleksandar Heina. U obraćanju je naglašeno kako prema nedavno objavljenim rezultatima Eurostata, hrvatski građani govore strane jezike nešto više od prosjeka Europske unije i kako će hrvatski jezik, ulaskom Republike Hrvatske u članstvo Europske unije, također postati službenim jezikom Europske unije.

29.09.2009. u 23:24 • 0 KomentaraPrint#^

Vjenčanja sa stilom

Tvrtka Angelus art d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, specijalizirana je za dizajniranje i proizvodnju svih artikala koje ćete ikada zatrebati kako bi Vam vaše vjenčanje ostalo u nezaboravnoj uspomeni, te kako biste impresionirali svoju rodbinu i uzvanike. Ono što tvrtku Angelus art razlikuje od svih ostalih koje se bave sličnim poslom, osoban je pristup svakom budućem bračnom paru.

Da biste zablistali na svojoj svadbenoj svečanosti, dovoljno je samo doći u naš atelje i okvirno nam reći kako ste zamislili svoje pozivnice, zahvalnice, kitice za revere, poklone za uzvanike ili neki drugi detalj. Čak i ako nemate ama baš nikakvu ideju, budite uvjereni da ćete – čim pogledate mnoštvo artikala koje smo već izradili za brojne zadovoljne mladence – odmah shvatiti što najbolje odgovara vašoj osobnosti i specifičnoj prigodi.

http://www.webstilus.net/content/view/7516/80/

29.09.2009. u 22:47 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 22.09.2009.

Bookcrossing - od ideje do realizacije

"Pokret za oslobađanje knjiga" nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama kada je 2001. godine pokrenuta internetska stranica bookcrossing.com.

Knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama. To je načelo bookcrossinga, čiji pristaše diljem svijeta ostavljaju knjige koje prolaznici mogu ponijeti, pročitati - a onda negdje ostaviti za novog čitatelja.
'Za oslobađanje su mi potrebni plastična vrećica za slučaj kiše i naljepnica. To je praktično jer onda ljudi na prvi pogled vide o čemu se radi, da ne misle kako je knjiga zaboravljena, nego da vide da je namjerno ostavljena', objašnjava Barbara Müller.

Na Webstilus forumu Kaira pokušava oživjeti tu ideju, nudeći jednu knjigu zaintersiranoj osobi koja će ju pročitati i proslijediti dalje.

Uključite se u akciju i donesite u Webstilus klub knjige koje vam godinama stoje na polici ili pak one koje su na vas ostavile poseban dojam te biste željeli da ih pročitaju i drugi.

Kako pronaći Webstilus klub, pogledajte ovdje!

22.09.2009. u 20:53 • 0 KomentaraPrint#^

Objavljen Pravilnik o izradbi i obrani završnog rada


Objavljen Pravilnik o izradbi i obrani završnog rada


Na službenim stranicama Agencije za strukovno obrazovanje od danas je dostupan konačan prijedlog Pravilnika o izradbi i obrani završnog rada.
Time je u cijelosti zaokružena zakonodavno-administrativna regulativa vezana uz završetak srednjoškolskog obrazovanja uključivo i polaganje državne mature, te je potpuno pravno uređena mogućnost završavanja srednjoškolskog obrazovanja bez polaganja državne mature za učenike srednjih strukovnih i umjetničkih škola.

Radi se o dokumentu koji određuje pravila po kojim će buduće generacije učenika strukovnih škola steći svoju srednjoškolsku svjedodžbu. Pravilnik je usklađen s Pravilnikom o polaganju državne mature i ispita državne mature, te je njime završetak školovanja učenicima strukovnih škola bitno olakšan u odnosu na ranije. Naime, prethodni naraštaji strukovnjaka su na kraju školovanja morali položiti veliki završni ispit, koji je obuhvaćao pismeni i usmeni ispit hrvatskog jezika, ispit iz strukovno-teorijskih sadržaja, te izradu i obranu završnog rada. Prema novom pravilniku, maturanti strukovnih škola moraju samo izraditi i obraniti završni rad. To je napravljeno kako bi se onim učenicima koji žele polagati ispite državne mature olakšala priprema za polaganje tih ispita, te ih se oslobodilo svih dodatnih opterećenja koja su ranije morali polagati kako bi završili svoje školovanje, i nakon kojih su morali dodatno polagati i prijemne ispite za upise na visoka učilišta.

Ovom prigodom valja podsjetiti kako je prije samo nekoliko dana na stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa objavljena i konačna inačica Pravilnika o normi rada nastavnika u srednjoškolskim ustanovama, koji je prethodno dobio zeleno svjetlo od svih socijalnih partnera uključujući i Nezavisnog sindikata srednjih škola, kao i Sindikat 'Preporod'. Tim su dokumentom u cijelosti razriješena neka od ranije otvorenih pitanja vezanih uz tehničku provedbu državne mature: jasno je reguliran status ispitnih koordinatora, te je riješeno pitanje dežurstava nastavnika pri provođenju nacionalnih ispita i ispita državne mature.

22.09.2009. u 07:56 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 20.09.2009.

Matematika

Uzmite 1000 i dodajte 40.
Sada dodajte još 1000.
Sada dodajte 30.
Dodajte opet 1000.
Sada dodajte 20.
A sada dodajte još 1000.
Sada dodajte 10.
Koliko je to ukupno?

Dobili ste 5000?
Bravo!
Ma čekaj, čekaj...
Zar doista 5000?

Ma kakvi!
Pogriješili ste 100%! Drugi put računajte kalkulatorom umjesto da se pouzdate u vlastiti mozak! :)

20.09.2009. u 23:18 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 14.09.2009.

Umjetnik tvrdica /zen priča/

Redovnik Gessen bijase umjetnik. Prije nego sto bi se prihvatio crtanja ili slikanja, uvijek bi izricito zahtijevao da mu se plati unaprijed, a cijene su u njega bile vrtoglavo visoke. Posvuda je bio na glasu kao umjetnik tvrdica.
Jednom zgodom neka gejsa naruci od njega sliku.
- Koliko mi mozes platiti? - upita je odmah Gessen.
- Koliko god zatrazis - odgovori djevojka - ali zelim da posao obavis preda mnom.
Tako u odredjeni dan Gessen bi pozvan u goste kod gejse koja priredjivase proslavu u cast svojega zastitnika.
Elegantnim i finim potezima kista, Gessen naslika sliku. Dovrsivsi je, zatrazi najvecu svotu kojom ikad dotad bijase naplatio neko dijelo. Svota mu odmah bi isplacena. Tad gejsa, obracajuci se svom gospodaru, rece:
- Sve sto ovaj umjetnik zeli jeste novac. Njegove su slike dobre, ali um mu je pokvaren. Novac ga je pretvorio u blato. Rodjeno iz tako prljavog uma, njegovo djelo ne zasluzuje biti izlozeno. Jedva je podobno za neku od mojih haljina. Tako rekavsi, skine haljinu i zatrazi od Gessena da naslika jos jednu sliku na straznjoj strani njezine podsuknje.
- Koliko ces mi platiti? - upita Gessen.
- Oh, cijena nije vazna - odgovori djevojka.
Gissen odredi neumjesno pretjeranu svotu, izradi sliku kao sto bijase od njega zatrazeno, te nakon toga ode. Kasnije se doznase pravi razlozi te silne Gessenove pohlepe za novcem:
Njegovu su pokrajnu cesto pogadjala teska oskudica i glad. Bogati nikad nisu pomagali siromasnima pa je tako Gissen imao jedno tajno skladiste, za koje nitko nije znao, koje je uvijek drzao napunjeno zitom, brizljivo spremljenim za takve izvanredne prilike opce nevolje.
Cesta koja je vodila od njegova sela do Narodnoga svetista bila je u vrlo losem stanju i za mnoge hodocasnike krajnje neudobna i mukotrpna. Gessen je pozelio sagraditi bolji put.
Njegov je ucitelj umro, a da mu se za zivota nije ostvarila zelja da sagradi hram pa je Gessen taj hram zelio dovrsiti umjesto njega. Kad je Gessen uspio ostvariti te tri svoje zelje, odbacio je kistove i sav ostali slikarski pribor, povukao se u planine i nikad se vise slikanja nije prihvatio.

14.09.2009. u 08:50 • 0 KomentaraPrint#^

Poučno

Jednog prelijepog nedjeljnog popodneva tri žene igrale su golf. Jedna od njih nije bila najspretnija golfašica pa joj loptica odleti u šumu. Ode da je potraži i pronađe žabu uhvaćenu u zamku.

Žaba joj kaže: -Oslobodi me i ispunit ću ti tri želje!

Žena se nije dugo dvoumila. Oslobodi je, a na to će žaba: -Hvala ti najljepša, ali sam ti nešto zaboravila spomenuti. Naime, što god ti zaželiš, tvoj će muž dobiti 10 puta bolje. -Nemam ništa protiv- odgovori žena

Njena prva želja bila je da postane najljepša na svijetu. Žaba odgovara: -Dobro, ja ću ti to učiniti, ali valjda shvaćaš da će tvoj muž biti 10 puta ljepši, ono istinski Adonis? Sve žene svijeta će ga proganjati

-Pa ću ja biti najljepša i on će samo mene vidjeti. I tako ona postade najljepša na svijetu.

Zatim zaželi postati najbogatija žena na svijetu. Žaba će: -OK ali mislim da znaš da će tvoj muž biti 10 puta bogatiji od tebe? -Znam, i sve njegovo je moje. I učini žaba žena najbogatijom na svijetu.

Zatim zaželi svoju treću želju: -Želim dobiti LAGANI srčani udar

Pouka priče: Žene su inteligentne. Nikad se nemoj šaliti s njima!


NAPOMENA: Ako si žensko, ne čitaj dalje, za tebe je vic gotov. Stani ovdje i osjećaj se superiorno!


Ako si muškarac: Muž je imao 10 puta LAKŠI srčani udar!

Pouka priče: Žene misle da su jako inteligentne. Pustimo ih da tako misle i uživajmo u spektaklu.

p.s. ako si žensko i još čitaš vic, to je dokaz da ŽENE NIKAD NE SLUŠAJU!

14.09.2009. u 08:49 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 13.09.2009.

Predsjednički kandidati i tko stoji iza njih

Razgovarali smo sa šestero predsjedničkih kandidata, pokušavajući doznati u kojim dijelovima biračkog tijela oni nalaze sigurne glasove, biračku bazu na koju valja nakalemiti što veći broj neodlučnih birača. Stranački kandidati, dakako, od prve su se prisjetili svojih partijskih suboraca, birača s kojima ih veže stranačka pripadnost, ali nisu se libili otići i dalje, najavljujući da se ne odriču niti jednog glasa.
Kandidati ljevice pribjegavaju retoričkim akrobacijama kako bi otkinuli što veći dio desnog biračkog tijela, a kandidati desnice ne ostaju im dužni, nego traže formulu kojom bi privukli birače lijevih.

http://www.webstilus.net/content/view/7110/71/

13.09.2009. u 00:03 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 12.09.2009.

Gospođo, ja kradem...

GOSPOĐO… JA KRADEM VAŠ POGLED



Gospođo… gledano iz vaše pozicije

Ja sam čovjek bez ambicije

Što željan je vašeg tijela

I ne prelazi s riječi na djela



Gospođo… gledano iz vaše pozicije

Ja sam puška bez municije

Znam… od takvih vas hvata koma

Jer takvoga imate i doma



Gospođo… gledano iz moje pozicije

Vi ste slatki poput delicije

Ja samo kradem vaš pogled

I mogao bih…

Mogao bih tako unedogled


Dragan Gortan

12.09.2009. u 23:45 • 0 KomentaraPrint#^

Mali i veliki lopovi

U demokraciji su svi jednaki pred zakonom pa tako i mali i veliki lopovi.

Kod nas je stanje po tom pogledu takvo da mali lopovi imaju željezne lance a veliki zlatne.

Dvije rečenice iz članka Mirka Omrčena koji možete pročitati ovdje

12.09.2009. u 23:43 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Kolovoz 2010 (3)
Travanj 2010 (1)
Listopad 2009 (3)
Rujan 2009 (11)
Kolovoz 2009 (11)
Svibanj 2009 (11)
Travanj 2009 (27)
Ožujak 2009 (52)
Prosinac 2008 (2)
Kolovoz 2008 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

www.Webstilus.net
Portal za pisce, umjetnike, novinare i znanstvenike

Linkovi

Webstilus portal