ponedjeljak, 30.04.2007.

...nAjVeĆi MiToVi RoCk'n'Rolla...

Elvis je živ i skriva se na Mjesecu, Jagger je spavao s Bowiejem, Hendrix je u marami oko glave nosio tripove, Jim Morrison dolazi na svoj grob, Lennon je pušio travu kod kraljice...

Seks, droga i rock'n'roll moto je koji definira stil života rock-zvijezda i često šokira javnost. Seks s nekoliko djevojaka, ubijanje od droge i alkohola ili tučnjave bile su normalne većini rock-glazbenika, nevjerojatne životne zgode bile su poticaj za preuveličavanje i izmišljanje još nevjerojatnijih priča.

Živjeti život rock-zvijezde podrazumijevalo je i izgovoriti svakakve gluposti koje su kasnije krivo protumačene. Teško da bi roker ubijen LSD-om ili cugom mogao reći nešto suvislo. Iz takvog stanja najčešće su izlazile gluposti koje su kasnije protumačene kao istina. A zapravo je riječ o mitovima od kojih su neki postali misteriji koji se i danas rješavaju.

Ozzy Osbourne otkinuo je glavu poluživom šišmišu koji mu je doletio na pozornicu tijekom koncerta u Iowi. Misleći da je plastična igračka, Ozzy je zabio zubalo u vrat šišmiša, a kad je shvatio što je napravio, već je bilo kasno. Priča je odmah dospjela u medije, a i danas se njegovi fanovi prisjećaju ove Ozzyjeve idiotarije.

Jim Morrison navodno je lažirao vlastitu smrt jer je tako svojevremeno i sam najavljivao. Naime, njegovo mrtvo tijelo vidjela je samo njegova žena Pamela i stanoviti doktor Vasille. Autopsija nije napravljena, pa se pretpostavlja da je Jim zapravo cijelo vrijeme živ. Pukla je i priča u medijima da je Jim viđen kako posjećuje svoj grob.

Image Hosted by ImageShack.us

Legendarni gitarist Stonesa Keith Richards, koji pod stare dane pada s palmi, u mladosti je navodno u potpunosti više puta promijenio krv. Proces transfuzije navodno je napravljen kako bi se što prije oporavio za turneju. Danas ima 63 godine i, na svu sreću, živ je i zdrav. Barem zasad.

Kako Keith ne bi ostao usamljeni Stones na listi, pobrinuo se Mick Jagger. Naime, Mick je uhvaćen u krevetu s kolegom Davidom Bowiejem. Vatrene ljubavnike ulovila je bivša Bowiejeva žena Angela, koja je odmah sve dojavila medijima. Iako je potvrdila da nikakav čin nije vidjela, dvojica rokera spavala su zajedno kao od majke rođeni.

John Lennon se medijima pohvalio kako su Beatlesi pušili joint u toaletu Buckhingamske palače netom prije nego će izaći pred kraljicu. Vijest je odmah postala bomba, a kasnije, da bi se opravdao, Lennon je izjavio kako su namjeravali, ali ih je bilo strah.

Legendarni gitarist Jimi Hendrix oko glave je navodno nosio povez u kojem su bili tripovi. Tripovi bi se otapali kako se on znojio tijekom velemajstorskog sviranja gitare, pa bi mu tako droga direktno ulazila u pore i oči. Ta teorija ostala je misterija do danas jer se o Hendrixovom drogiranju oduvijek pričalo nadugačko i naširoko.

Image Hosted by ImageShack.us

Crni svirač bluesa Robert Johnson navodno je tamo negdje u prvoj četvrtini 20. stoljeća na jednoj autocesti sklopio pakt sa samim vragom. O tome svjedoče njegove pjesme, knjige i usmena narodna predaja. Naime, njegovo sviranje gitare toliko je bilo dobro "kao da je sam vrag svirao".

Nikad prežaljeni frontmen Nirvane, Kurt Cobain, prema službenom priopćenju počinio je samoubojstvo, ali nekoliko dokaza govori protiv toga, osobito nepostojanje otisaka prstiju na oružju. A čovjek si je pucao u glavu? Zato je takva stavka pokrenula teoriju kako je ljubljena žena Cobaina Courtney Love imala prste u njegovoj smrti.

Stonesima na ovoj listi nema kraja. Ovaj put u pitanju je Mick Jagger i njegova tadašnja ljubavnica Marianne Faithfull. Tijekom jednog partyja na kojem se šmrkala koka, upala je policija i uhvatila Marianne razvaljenu i golu na podu hotelske sobe, dok je vatreni Mick uzimao griz čokoladice Mars koja se nalazila u unutrašnjosti njezine vagine. Priča se predajom prenosi do danas, a je li istinita, ne zna se.

I ostali mrtvi glazbenici poput Elvisa ili repera Tupaca (2Pac-a) Shakura su živi. Skrivaju se po cijelom svijetu, pa čak i na Mjesecu. Mitovi o njihovim životima pokrenuti su od strane fanatičnih fanova koji duh tih velikih glazbenika i dalje održavaju živim.


- 17:37 - komentari (7) - print - ...nAjVeĆi MiToVi RoCk'n'Rolla... -

nedjelja, 29.04.2007.

...Rock'n'Roll...

Rock, skraćeno od rock and roll (često zapisano kao rock'n'roll ili r'n'r), vrsta je popularne glazbe, najčešće s vokalima, električnim i bas gitarama, te naglašenim, jakim ritmom; u nekim podžanrovima rocka pojavljuju se i drugi instrumenti, primjerice saksofon.

Kao kulturni fenomen, rock-glazba je na svijet utjecala kao nijedna druga – smatra se zaslužnom za okončavanje ratova i širenje mira i tolerancije, kao i kvarenje nevinih i širenje moralne truleži. Popularna je širom svijeta i razvila se u veliko množinu vrlo različitih stilova.

Žanr rock-glazbe je širok i nije strogo definiran - naziv rock često se koristi kao skupni naziv za veći broj različitih podžanrova od metala do soula. Izraz rock'n'roll se češće koristi za specifičnu vrstu rocka iz 1950-ih i '60-ih, a kraći rock za krovnu kategoriju.

...pOdVrStE rOcKa...

Alter rock
Black metal
Blues rock
Cello rock
Country rock
Folk rock
Funk rock
Garage rock
Glam rock
Gothic rock
Grunge rock
Hard rock
Hardcore punk
Heavy metal
Indie
Klasični rock
Lo-fi
Jazz rock
New wave
Nu metal
Pop rock
Progresivni rock
Psihodelija
Pub rock
Punk
Rockabilly
Simfo rock
Sludge metal
Soft rock
Space rock
Surf music
Trash metal
Grunge

Ovo su neki od bandova/glazbenika koji su s godinama stekli kultni status:
Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones, The Doors, Led Zeppelin, U2, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Johnny Cash, AC / DC, Sex Pistols, Janis Joplin, The Ramones, Nirvana, The Stooges, The Clash itd.


- 15:29 - komentari (3) - print - ...Rock'n'Roll... -

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.