Korisni linkovi
friške vijesti:
Monitor

različite informacije:
wikipedia

sve o filmovima, glumcima, redateljima itd.:
The Internet Movie Database

Koliko puta ste prelistali Wannabe?

WANNABE ženski magazin

petak, 12.11.2004.

wannabe healthy: SEKSUALNA KULTURA ILI NEKULTURA???

Problem je u sljedećem: kod nas (čitaj u Hrvatskoj) još uvijek ne postoji svijest ili «trend» o potrebi korištenja prezervativa prilikom spolnih odnosa. Još uvijek je po statistikama najčešća metoda kontracepcije tzv. prekinuti snošaj ili coitus interruptus. Ta metoda niti je pouzdana u zaštiti od trudnoće, a nikako ne štiti od spolno prenosivih bolesti (STD-sexually transmited diseases). Za zaštitu od spolno prenosivih bolesti na 1. mjestu je prezervativ.
Image Hosted by ImageShack.us
Nekorištenje istog povećava rizik obolijevanja od neke od spolno prenosivih bolesti. Opasnosti su u prvom redu veće za pripadnice nježnijeg spola, od infekcije klamidijom koja zbog svog podmuklog tijeka može dovesti do upalne bolesti zdjelice (PID – pelvic inflamatory disease) i posljedičnog steriliteta, preko infekcije HPV-om (humanim papiloma virusom) koji može uzrokovati premaligne promjene poznate kao CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) i na kraju i do razvoja karcinoma maternice. U svrhu prevencije i pravodobnog otkrivanja CIN-a provodi se skrining test, poznat kao Papa-test. U muških osoba infekcije tim uzročnicima su u principu puno blaže i ne dovode do težih kliničkih slika kao u žena.
Stoga, drage moje djevojke: držite do sebe, do svoga zdravlja, i ne nasjedajte na priče muškaraca da s prezervativom «feeling» nije isti, ili pak da su alergični na lateks (tih je iznimno mali postotak!). Ili ako pristajete na odnos bez mehaničke zaštite testirajte svog partnera na navedene uzročnike. I na HIV naravno…
Image Hosted by ImageShack.us
U nadi da će ovaj članak promijeniti ponašanje barem jedne osobe, pozdravljam vas do sljedećeg broja…

© medicine woman za wannabe

- 13:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2004  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O Wannabe magazinu:

wannabe rubrike: in love, healthy, trendy, cool, successful, entertained, famous, informed

© wannabe
Ukoliko to nije naglašeno, svi članci su autorski te vas molimo da poštujete autorska prava (u protivnom, se bumo vas tužili!)

Pišite Wannabe magazinu
ukoliko imate pitanje, prijedlog, savjet, kritiku, zanimljiv link, priču ili članak!
wannabemagazin@net.hr