PREPORUKA
Knjiga koju sam par puta pročitao i koja doslovno uvodi revoluciju u način vrtlarstva.
Cilj mi je bio vrt uz što manje korištenja kemijskih sredstava. Cilj ostvarujem polako već drugu godinu.

RUTH STOUT, Vrt bez motike
Tajne organskog uzgoja povrća i cvijeća metodom malčiranja!
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

"Kad sam jednom uzela stvari u svoje ruke, nastavila sam tako. Pomislila sam: ako obiđem okolo i nagrabim dosta materijala za stelju, pa sasvim prekrijem vrt sa 15-50 cm debelim pokrovom, korov se neće moći probiti i sunce nećepržiti zemlju. Čak i krajem lipnja, kad sijem posljednji kukuruz, i drugu repu, mrkvu itd, zemlja će zasigurno biti još uvijek meka. I bilaje. Ali, da ne brzam."

Knjiga se može nabaviti preko interneta i nije skupa oko 90kn bez poštarine. Nisam požalio taj novac.

vrt

26.10.2006., četvrtak

Nova stelja

Najprije bih definirao stelju na svoj način: dakle to je biootpad ( lišće, pokošena trava, sijeno, slama, ostaci iz kuhinje (ostaci voća i povrća, vrećice čaja, katroni od jaja....sve što ide na kompost) stare stabljike kukuruza, kruimpira, rajčice, ...) koji se rasprostire po vrtu u bilo koje doba godine. Taj biootpad- stelja, trune dakle gnoji zemlju, zaštićuje zemlju od isušivanja i spriječava korov da raste.

Sad prošlu jesen sam naručio kamion sijena te prekrio polovinu vrta ( toliko sam sijena imao)!
Korov nisam mogao osvojiti prošle godine, na jednom sam ga dijelu vrta čak kosio koliki je narastao.
tada sam prekrio vrt (bale sam komadao po slojevima i tako ploče sijena slagao na vrt. čini mi se da sam mogao rasuti sijeno po vrtu- ovako sam dobio tvrde komade stelje)!
ove godine korova ima nevjerojatno manje, pokoji se probio kroz stelju ali to jednostavno riješim- ili ga isčupam ili ga prekrijem rukohvatom sijena.

prošle sam godine na maline bacio debel sloj sijena, lišća, i nisam ih zalijevao nego 2-3 puta cijelo ljeto. rodile su super s obzirom da im je to prva godina uroda bila. znao sam nakositi rukohvat trave te je potopiti u vodu i pustiti da stoji tjedan dana! time bih dobio tekuće gnojivo, koje je kako čujem, veoma dobro!

stelju sam bio nagrnuo i oko tikvica koje su luđački rađale. isto sam ih zalio svega par puta (jer je sloj bio relativno tanak!

ove godine, prvo sam posijao grašak. najprije, radi pokusa, sam razgrnuo sijeno stavio sjeme na zemlju i pokrio ga. nije se pokazalo dobro jer su miševi pojeli sjeme. tada sam razgrnuo cijeli jedan komad vrta, iskopao jarke, posijao grašak (5,6 redova), zagrnuo sjeme, i zalio! sad je već nikao, i čekam da naraste 15ak cm da ga mogu nagrnuti sijenom (treba paziti da se sijeno ne stisne previše uz biljku da se ne uguši)! posijao sam nisku sortu i neću je vezati nego ću biljku podupirati sijenom!

jučer sam posijao i mahune! razgrnuo sma stelju na mjestu, iskopao rupu, stavio po 7 sjemenki, nagrnuo zemlju i zalio! još sam nabacao malo sijena tek toliko da sunce prži sijeno a ne zemlju!

krumpir sam jednostavno nabacao po sijenu te ga nagrnuo još jednim slojem sijena. mislim da sam trebao rukom napraviti rupu u sijenu za sjeme da krumpir dođe na mokro sijeno ili vilama dić stelju na tom komadu, krumpir samo bacit na zemlju te ga nagrnuti sijenom!


- 17:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Za sve ljubitelje vrtlarstva i prirode!

Counters
Get a Counters