04.02.2013., ponedjeljak

Vrnjačka banja - ljepotica kraj rijeke Morave

Ljepotica u središtu raške regije koja turistima nudi zdravlje, mir i mnoge ugodne sadržaje. Nalazi se u blizini grada Kraljeva,Trstenika, rijeke Zapadne Morave i planine Goč. Mjesto koje svakako treba vidjeti, obići i doživjeti. Pored ljekovitih voda kojima obiluje njena lokacija pruža mogućnost posjete različitim istorijskim spomenicima, odlazak na planinarenje ili ribolov. Ona je svakako, mjesto koje je veoma privlačno za turiste.

Okolina Vrnjačke banje je okićena prekrasnim krajolikom, baštama prepunim cvijeća i parkovima koji će svima onima koji vole šetnju mnogo prijati.
Zapadna Morava je rijeka na kojoj je razvijen ribolov, a 10 km od nje u Podunavačkim barama održavaju se redovna takmičenja u ribolovu. Ova rijeka ima mnogo prelijepih mjesta za izletnike, tako da i oni koji ne uživaju u ribolovu ovdje mogu pronaći dobru zabavu.

Planina Goč, takođe, nudi niz privlačnih turističkih pogodnosti. Ljeti planinarenje do visokih vrhova ili lagane šetnje u potrazi za ljekovitim biljem. Zimi moguće je i okušati se u skijanju, a prelijepo izletničko mjesto je i vještačko jezero na kojem je zabranjeno kupanje.

U blizini Vrnjačke banje nalaze se i brojni spomenici, manastiri koji imaju važan istorijski značaj, neki od nabrojanih su zaštićeni od strane UNESKO: Maglič, Ras, Brvenik, manastir Studenica (1196), Žica (1210), Blagoveštenski manastir Gradac kraljice Jelene Anžujske (1272), manastir Ljubostinja (1405), Đurdevi stupovi (1168), Sopoćani, manastir Svete Petke. Ovdje se održavaju mnogi pozorišni događaji tako da je ovo mjesto interesantno I onima koji su ljubitelji kulturnih dešavanja.


Sedam mineralnih voda u ovoj banji nudi izlječenje različitih bolesti. Svaka ood ovih voda je specifična sama po sebi. Tako na primjer tople vode koje dosežu temperaturu od 36.5 stepeni spadaju u grupu alkalnih ugljenokiselih homeo termi. Ono što je veoma interesantno za tople vode je to da su slučajna arheološka nalazišta otkrila da je ovaj izvor korišten još u rimsko doba od prvog do četvrtog vijeka prije naše ere. Slane vode dosežu temperaturu od 14 stepeni I spadaju u grupu alkalnih zemnoalkalnih akrotopega. Otkrivene su krajem 19.vijeka a u današnjem obliku koristi se od 1984.godine. Treći izvor je otkriven otprilike u isto vrijeme ali se koristi od 1916. godine. To je izvor Snežnik koji doseže temperaturu 17 stepeni i spada u grupu alkalnih-zemnoalkalnih ugljenokiselih akrotopega. Voda Jezero otkrivena između izvora Snežnik I Slatina još 1978.godine a spade u grupu alkalnih-zemnoalkalnih ugljeno kiselih hipotermi. Njena temperature je 27 stepeni celzijusa. Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo su izvorišta koja se flaširaju mineralne vode. Tačnije one se flaširaju od izvora Voda vrnjci-Tople vode, i Vrnjačko vrelo. Prve četiri nabrojane se koriste u ljekovite terapijske svrhe za liječenje: šećerne bolesti, bolesti bubrega, mokraćnih puteva, žučne kese I žučnih puteva, hroničnog zapaljenja crijeva I želuca, zatim bolesti čira u želucu I dvanaestopalačnom crijevu, kao I saniranjem stanja poslije preležane zarazne žutice. Mnoge druge bolesti su izlječive pomoću različitih terapija ili jednostvno konzumiranja flaširanih voda. Ove terapije I liječenja moguće su u Specijalnom centru za liječenje I rehabilitaciju koje se nalazi u vrnjačkoj banji, u bolnici Merkur .

Pored pogodnosti liječenja u mjesecu julu ovdje se oržava karneval. U sklopu ovog događaja organizuju se razni koncerti zabavne, narodne, klasične, rok ili neke druge vrste muzike. Tu možete prisustvovati koncertima raznih muzičkih popularnih zvijezda. Ni noćni provod ne nedostaje ovom čarobnom mjestu jer ono obiluje mnogim interesantnim kafićima. Karneval koji se ljeti ovdje organizuje ravan je Exitu i Guči, tako da je on jedan od važnih I dosta posjećenih muzičkih događanja u Srbiji. Kulturnoj i storijskoj baštini koju svakako vrijedi obići pripada i Zamak Belimarković kao i Most ljubavi. Legenda o Mostu ljubavi bila je inspiracija pjesnikinji Desanki Maksimović pri pisanju pjesme Molitva za ljubav. Zbog ove legende interesantna je tradicija bacanja kključeva u vodu i puštanja da p ove papirići sa imenima zaljubljenih parova.

Smještaj u Vrnjačkoj banji je veoma ugodan jer se tu turistima nude razni hoteli, pansioni, privatnni smještaji, sobe, vile ili čak etmno sela u okolini. Ovo je veoma razvijeno turističko mjesto na kojem ćete veoma lako pronaći različite vrste smještaja. Ukoliko dolazite zbog terapija svakoa se smjestite negdje u blizini bolnice, a ukoliko ste tu samo radi odmora, onda vam veoma ugodno može biti i u nekom od obližnjih prelijepo uređenih etno sela. Mnogobrojni sadržaji privući će mnoge turiste, tako da je veoma vjerovatno da obilazak Vrnjačke banje može biti prekrasan izbor za vaše ljetovanje ili zimovanje.

- 11:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

  veljača, 2013  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Veljača 2013 (1)