pogled priko prizide

četvrtak, 05.07.2007.

I urbani dečki kradu...

Jednom sam rekao da predsjednik Mesić mudro njeguje imidž šaljivdžije i vicmahera. S obzirom na skromne diplomatske dosege ništa mu drugo ne preostaje. I to sam rekao.




_____________piše: Obad Vojnich

Tako je predsjednik komentirajući rezultate akcije Maestro potegao figuru Tri tenora koja je munjevito ispunila hrvatski medijski prostor.

Mislio je trojicu potpredsjednika fonda za privatizaciju. Na ovu se dosjetku čitava ulizička svita u kadru kamere HTV-a rastopila (neš ti duhovitosti!!) a predsjednik je opetovano (vidi riječi) potvrdio da iako nije od velikih ideja, njegov urođeni refleks kafanskog zajebanta nepogrešivo pogađa ukus pozornih slušatelja.



Teško da bi se o Maestru mogla napisati i riječ koje već nije napisana. Lagano je asocijativni sklop Tri tenora izgubio debelog Pavarottija, arije, Veronu…..Sad Tri tenora asociraju na Ciglanu u Ninu, 50000 eura, rumenog Polančeca….

Akcija je stvarno za svaku pohvalu.

Baljić i Cvitan bi u nekoj poštenoj protestantskoj državi postali celebrity. To što su otkrili ono što svi znaju ne umanjuje njihov uspjeh.

Odgovori na pitanja o silnoj lovi se daju lako naslutiti samo što nitko nije pitao jednostavna pitanja.

Odakle dojučerašnjim službenicima imovina od teška devet života???





U sjeni je ostao istinski novi a nespomenuti doseg akcije Maestro. Povijesno otkriće. I fini dečki kradu!

Nijedan od ove trojice lopina nije HERCEGOVAC!!!!!!!!!!!!! Koja revolucija i revelacija.

Nadimak Tri tenora je na mjestu….otmjeno, agramerski i nimalo podrugljivo…kako drukčije o ljudima kroz čije se biografije nižu stereotipi o finim urbanim dečkima od kojih je oslikan mural u prostorima EPH. Biografije tako urbano zagrebačke kao o hipotetskom filmu o herojima otpora hercegovačkom lopovluku…..

Za jednog tenora kažu:

Rođen na Gornjem gradu, žena biolog, živi s majkom, otac slikar, majka kustos, seka piše, jede samo zelje….Prezime na ski a ne ona podrugljiva hercegovačka prezimenetina što ih je Gatalo jednom opisao
Pa onda drugi….

Ugledna bankarska obitelj Gotovac (operno zvuči), školice vani, Wells Fargo Bank, fina urbana lubanja, nije nosat ni klempav, supruga s prezimenom s glasovnim skupovima ..st…ei..koje se bez male mature iz njemačkog ne da pročitati…i u Globusu napisaše dobri dečko iz Travnog



Tako ja već petnestak dana čekam da netko od mudrijaša koji potpuno nezasluženo drže kolumne po vodećim hrvatskim tiskovinama (uz dužno poštovanje gospodi Dežuloviću i Kuljišu na koje se ovo nezasluženo ne odnosi) zagrize.

Prvi mi na pamet pada onaj B. Vlašić iz Jutarnjeg lista koji je nedavno u svojoj kolumni nadrobio hrpu stereotipa o Hrvatima iz BiH na prekrasnu temu sudjelovanja na izborima državljana RH.

Od takvih moralnih vertikala barem bi se moglo očekivati uočavanje ovog fenomena.

Par riječi o ovom simpatičnom otkriću ne bi umanjilo njihovu veličinu nego bi dodalo još koji gevikt težini njihove pisane riječi.

Naime, takva reakcija bi mogla postati dokaz objektivnosti i autorske etike koji bi im omogućio nesmetano održavanje postojećeg kursa.

Čak bi to bilo mudro i proračunato jer bi omogućavalo još godinu dana prduckanja rasističkih stereotipa o Hrvatima iz BiH.

Ovako je sve vjerojatnije da će na kraju morati reagirati Efraim Zuroff i Hrvate iz BiH staviti pod svoju zaštitu.





No vratimo se mi na predsjednička Tri tenora.

Onako po glavi vrtim koje su sve dosjetke na Tri mogle pasti predsjedniku na pamet. Recimo Trojica iz Yume! Klasik Alan Forda!!!!

Vrlo teško. Predsjednik raskrstio sa stripovima još u vrijeme Mirka i Slavka na zidnim novinama u Orahovici. On bi Trojicu iz Yume rusofilski pročitao kao Trojicu iz Dume.

Njemu Trojica iz Yume ne znače ništa. Tri kuma ne može zbog Thompsona. Tri mušketira je previše pohvalno

Tri praščića ne ide. Tenori izgledaju fino i njegovano. Tri praščića bi više odgovaralo Upravnom odboru Fonda: Polančec-Šuker-Čobanković

Vjerojatno je ono Tri tenora šaljivom predsjedniku izletjelo spontano kao asocijacija na tih sati često spominjani glazbeni pojam Maestro….

Ostat će vječna tajna koji bi pojam predsjednik upotrijebio da su trojica iz fonda slučajno bili u prvom ili drugom koljenu iz Hercegovine.

Bismo li onda javni prostor zaokupljali s Tri tenora. Možda bi se više koristio ratno-zločinački pojam Hercegovačka trojka (po ugledu na Vukovarsku).

Možda Tri vola po onoj basni Nije vjera tvrda u jačega ili bi predsjednik već smislio nešto tako nevjerojatno duhovito i antihercegovački što bi strelovito ušlo u govorni jezik zagrebačkih placeva…

Nisam zaboravio da se u priči našao i jedan bosanac u liku Svjetlana Stanića. No teško je ne primijetiti da je bosančina ovdje bila samo korisnik usluga ekspertskog financijsko-pravnog gremija.

Onaj koji je donosio kuvertu. Živi dokaz jedne teorije da iza svakog BH tajkuna koji se namlatio para devedesetih godina stoji zagrebački sponzor i mentor. Zar mislite da su neke od lokalnih glavurdi koje srećete u blagdansko vrijeme bile same sposobne osmisliti prekogranične trgovinske akcije….

O ovom drugom prilikom…



I dalje će se u medijima posebno naglašavati BH porijeklo hrvatskog državljanina ako nekakva lokalna baraba na Jadranu izmlati nekog drugu lokalnu barabu.

Ako pomahnitali narkoman nabode odvijačem djevojku.

Ako neki tupavi građevinski radnik nalije benu i plesne šamarčinu kuharici u menzi.

Hercegovačko porijeklo i dalje će biti jedini izvor kojim je moguće objasniti pizdarije koje su radili ljudi bliski krugu Šušak-Rojs.

Živo me zanima kad uhvate neke hercegovačke lopove kakav će im biti nadimak.



Kad biografije lopova budu sazidana od jasnijih i uhu milijih stereotipa. Bilo ih desetero djece, did ustaša, pola ih u Njemačkoj po bauštelama, bio bos do desete godine, njega ko pametnijeg poslali u Srednju prometnu-smjer Željeznica, okreno se u Zagrebu, svu rodbinu dovuko u Zagreb i slično..



Možda će ih nazvati Zagrebački solisti…Vidiš ovaj bi nadimak možda bolje odgovarao ovoj ekipi iz Fonda……


--------------------------------------------------------------------------------



Prilog: Izvor Globus

Igor Petlevski
Igor Petlevski rođen je 1957. u Zagrebu, sin je slikara Ordana Petlevskog, koji se rastao od njegove majke Zore, umirovljene kustosice u Etnološkom muzeju. Njegov otac iz drugog braka ima kćer Sibilu, književnicu i bivšu predsjednicu hrvatskog PEN-a. Rođen je na Gornjem gradu, na Ilirskom trgu, a prvi susjedi su mu roditelji odvjetnika Krešimira Krsnika, s kojim je prijatelj iz djetinjstva. I on je studirao pravo, a njegovi prijatelji ističu kako je već niz godina vegetarijanac i to striktni. Skroman način života nije promijenio ni od kada je na visokoj funkciji u HFP-u, pa je sa ženom Robertom, koja je po struci biolog, i njihovim djetetom, nastavio živjeti s majkom u njezinom stanu na Gornjem gradu. Osim zbog traženja mita od 350 tisuća eura od pouzdanika/investitora u slučaju "Ciglane Nin", Petlevski je s odvjetnicom Asjom Piplović optužen i za prodavanje povjerljivih informacija.

BANKAREV SIN U KRIM-MREŽI


Ivan Gotovac
Mutni poslovi dobrog dečka iz Travnog
Osumnjičeni potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac (34), iz ugledne je zagrebačke bankarsko-poduzetničke obitelji, oženjen za Ivanu Stigleitner, odvjetnicu umirovljenog generala Vladimira Zagorca. Njegov otac, Jure Gotovac, 80-ih je bio viceguverner Narodne banke Hrvatske (NBH), a početkom 90-ih osnovao je tvrtku Cibona trucks. Njegov sin, uhičeni potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac, nije toliko vezan na oca, koliko na majku, budući da su mu se roditelji razveli dok je išao u osnovnu školu. Već u srednjoj školi otišao je na školovanje u SAD, gdje je zatim studirao komparativnu politiku i međunarodne financije. Dvije godine nakon završetka studija dobio je posao u najjačoj banci u Kaliforniji, Wells Fargo Bank.
Početkom 1998. vratio se iz Amerike, te se zaposlio u investicijskoj tvrtki CAIB, gdje je radio na svim najvažnijim projektima, poput Leka Ljubljane i VIP neta. Poslovni uspjeh ostvario je nakon što je u brak ušao sa svojom vršnjakinjom iz susjednog kvarta - Dugava, ambicioznom i sposobnom mladom odvjetnicom Ivanom Stigleitner. Tokom 2003., dok je još radio za CAIB, kupio je poslovni prostor, ured, kojega je prije dolaska u HFP uredio kreditom.
Nakon dolaska HDZ-a na vlast, početkom 2004., imenovan je potpredsjednikom HFP-a, zatim je postavljen za člana Nadzornih odbora Valjaonice cijevi Sisak i HTP Korčula, te je sa ženom kupio veliki stan u novogradnji u Medvedgradskoj ulici (u istoj zgradi gdje živi nedavno uhičeni kriminalac Vlado Brkić). Bliskim prijateljima povjerio je kako od prvog dana u HFP-u prezire dvojicu svojih također uhičenih suradnika, Josipa Matanovića i Roberta Pešu, s kojim se nikako nije slagao i to nije ni skrivao.

poskok.info

- 23:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>