Kuterevo volonteri u Vrhovinama

09.01.2014.

Kuterevo volonteri u Vrhovinama
Objavljeno: 08-01-2014
Evo nas na kraju stare i na početku nove godine. Jedni su proslavili, a drugi tek sada slave blagdan Kristova rođenja. U Kuterevu, u međunarodnoj Volonterskoj postaji smo i jedni i drugi, i treći. Razlike u crkvenim kalendarima za nas, međunarodnu skupinu volontera, mještana i sudionika razmjene (Zimski mir) iz Kutereva nisu bile prepreka da u povodu pravoslavnog Badnjaka posjetimo susjednu općinu Vrhovine. Dapače, Kuterevo volonteri svake godine uoči Božića posjećuju susjede u Gorićima i Vrhovinama.

Osim dugoročnih Kuterevo volontera iz 7 zemalja (Francuska, Španjolska, Italija, Litva, Njemačka, Nizozemska, Srbija), ovogodišnji Badnjak obogatila je grupa od 25 mladih iz Latvije, Njemačke, Mađarske, Bugarske i Hrvatske) i nekoliko prijatelja Utočišta iz Poljske, USA i Bosne i Hercegovine. Na putu do Vrhovina voditelj Utočišta Ivan Crnković pokušao je upoznati goste iz inozemstva s događajima iz povijesti koji su utjecali na razilaženja naroda, nepoštivanja onih koji su druge vjeroispovjesti te tragovima koji nas trebaju držati budnima.

Raznoliku družinu u Domu za stare i nemoćne u Vrhovinama dočekali su načelnik općine Milorad Delić i njegovi suradnici i suradnice. Pravoslavne običaja obilježavanja Badnjaka i Božića, predstavili su i odglumili domaćini i njihova djeca. Predstavljeni su običaji unošenja slame i badnjaka, pijukanja, lomljenja česnice te različita jela koja se pripremaju tijekom ovog blagdana. Bogatstvo i jakost različitosti osjetilo se u prijatnoj atmosferi kojoj su doprinijeli i domaćini i gosti.

Nakon upoznavanja s običajima, družina se uputila ka pravoslavnoj crkvi gdje je prisustvovala božićnoj liturgiji i tradicionalnom osvještavanju i paljenju badnjaka. U skladu s običajima, ali i dogovorom o suživotu tijekom razmjene, za večeru je poslužen posni (veganski) pasulj prebranac, odnosno gravče na tavče.

Iako većina mladeži Volonterske postaje u Kuterevu dolazi iz ne-pravoslavnih europskih zemalja, suživot Kutereva s divljinom i medvjedima te dobri susjedski odnosi između katoličkog i pravoslavnog življa, prema njihovim dojmovima, predstavljaju jaku i inspirativnu priču kojom bi se trebali ponositi.

Glas Gacke

H.P./ I.C.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.