Zaštita novinarskih autorskih prava- tribina u Vrgorcu

nedjelja , 24.04.2022.




U gradskoj knjižnici Vrgorac sinoć je održano predavanje o zaštiti novinarskih autorskih prava.

Na svjetski dan knjige i autorskih prava u Vrgorcu su gostovali članovi Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava Valentina Wiesner, Mario Čužić i Jure Divić koji su govorili na temu „Autorska prava u lokalnim i nacionalnim novinama i portalima“.
O djelovanju DZNAP-a govorila je Valentina Wiesner koja je predstavnicima lokalnih medija predočila funkcioniranje autorskih prava nakon što se novinski tekstovi i fotografije prenose putem Press clipinga, način na koje Društvo štiti članove i pomaže im da ostvare naknade za svoje autorstvo i poziciju hrvatskih novinara i autora unutar europskih zakona koje se odnose na novinarsko autorstvo.
Mario Čužić je na par primjera koji su s dogodili u zadnje vrijeme pojasnio prava fotoreportera čija se fotografija neovlašteno preuzme s interneta, kao što se dogodilo s neovlaštenim preuzimanjem fotografije kune od britanskog fotoreportera i slučaj s fotografijom Renata Branđolice kojemu su povrijeđena autorska prava na fotografiju sukoba Zvonimira Bobana i milicajca 1990. na utakmici Dinamo – Crvena Zvezda.
Na izlaganje Čužića nadovezao se Jure Divić koji objasnio koje su mogućnosti digitalne tehnologije u označavanju autora na fotografijama koje se snimaju fotoaparatima novije generacije.
Predavanje u Vrgorcu privuklo je neočekivano dobar interes mladih ljudi koji su došli na predavanja i iskazali interes za autorska prava na društvenim mrežama i sličnim digitalnim platformama.


Oznake: dznap, autorska prava, Valentina Wiesner, jure divić, Mario Čužić

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.