Nagrade "Tin i ja" za najbolje likovne i literarne radove ove godine odlaze u Donji Kraljevec, Pulu i Dugo Selo

petak , 30.06.2017.



U izložbenom prostoru Osnovne škole „Vrgorac“ jutros je svečano otvorena izložba literarnih i likovnih radova sa 17. natječaja „Tin i ja“. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je preko 300 likovnih i literarnih radova iz Hrvatske i škola u inozemstvu čiji se program izvodi na hrvatskom jeziku. Prvi put su se uključile ustanove koje rade s učenicima s posebnim potrebama poput Centra „Goljak“ iz Zagreba čiji su polaznici s autizmom također poslali svoje vrlo uspjele kreacije.

Izložbu radova postavile su profesorica hrvatskog jezika Miranda Vukšić i profesorica njemačkog jezika Dženi Mihaljević. Na otvaranju izložbe okupilo se nekoliko desetaka, uglavnom prosvjetnih djelatnika i ljubitelja kulture. U svome uvodnom govoru ravnatelj Krešimir Kuran istaknuo je veliki broj pristiglih radova, pohvalio je svoje djelatnice na vizualno vrlo stručno izvedenom postavu izložbe. Također je zahvalio Gradu Vrgorcu što je financijski pomogao njezino postavljanje. Otvarajući izložbu gradonačelnik Ante Pranić rekao je će gradska uprava ubuduće sustavno pomagati obrazovne programe i kulturne projekte vrgorskih osnovaca. Dodao je kako će slijedeće školske godine Splitsko-dalmatinska županija platiti udžbenike svim prvašićima, što je lani izvršila gradska uprava. Grad Vrgorac će u proračun 2018. godine uvrstiti stavku kupnje udžbenika svim učenicima područnih škola Vrgorske krajine, kao svojevrstan poticaj opstanku naših seoskih škola.



Inače, na samom natječaju prvu nagradu za literarni rad dobila je učenica 3. razreda Nina Kolarić iz Osnovne škole „Hodošan“ Donji Kraljevec u Međimurju za tekst na kajkavskom narječju „Kak ruža“ (mentorica Anastazija Anka Balent). Najbolji likovni rad u kategoriji od prvoga do četvrtoga razreda nacrtao je Karim Šuke, učenik 2. razreda Osnovne škole „Monte Zaro“ iz Pule (mentorica Svjetlana Vulin). Prvu nagradu za likovni rad u kategoriji od petoga do osmoga razreda dobio je učenik 6. razreda Osnovne škole „Ivan Benković“ Dugo Selo Matej Mavrić (mentorica Martina Gracin). Povjerenstvo za likovne radove također je istaknulo izvrstan rad Eugena Jerkovića, učenika 8. razreda Centra za odgoj i obrazovanje „Goljak“, i odlučilo ga nagraditi posebnom nagradom. Učenikova je mentorica profesorica Marica Matešić. Članice povjerenstva za literarne radove bile su: Tonka Jelavić, Antonija Galić i Miranda Vukšić, dok su članice povjerenstva za likovne radove bile Kornelija Bajalo-Roskam i Elena Klaričić.

ONI SU BILI PRVI Nekadašnji učenici prve generacije Gimnazije "Tin Ujević" Vrgorac proslavili 50. obljetnicu mature!

subota , 24.06.2017.



Učenici prve generacije Gimnazije „Tin Ujević“ proslavili su u subotu 24. lipnja 50. obljetnicu svoje mature. Okupili su se u Osnovnoj školi „Vrgorac“, na čijemu je drugome katu tada djelovala Gimnazija koja je u prvoj školskoj godini 1963./1964. upisala 84 učenika u dva odjeljenja, svaki po 42 učenika. Razrednik 1.A bio je Josip Velić, a 1.B Ivan Jakšić. Prvi ravnatelj Gimnazije bio je Josip Ožić-Bašić, rodom iz Rašćana. Nastavnički kadar dolazio je u početku iz raznih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

S vremenom, broj učenika prve upisane generacije gimnazijalaca se zbog opsežnosti gradiva smanjivao, pa je u trećemu razredu došlo do spajanja razreda kojima je razrednik od tada Ivan Jakšić. Do mature je stiglo njih 27, a maturi je izvanredno pristupilo još njih dvoje, pa je prva generacija maturanata Gimnazije „Tin Ujević“ školske godine 1966./1967. brojala ukupno 29 učenika. Šest ih je maturiralo odličnom ocjenom, četvero vrlo dobrom, a ostalih 19 dobrom ocjenom. Gotovo svi učenici su završili fakultete, a čak 16 ih je steklo visoku stručnu spremu te devetero višu stručnu spremu.

Maturanti prve generacije Gimnazije „Tin Ujević“ 1967. godine bili su: Senka Bulog, Albina Dropulić, Iva Dropulić, Milica Dropulić, Senka Galić, Josip Gašpar, Milka Granić, Danica Jelavić, Lena Jelavić, Stanko Jelavić, Ante Kalajžić, Ivo Klinac, Tonči Lendić, Ivica Pavlović, Marija Pervan, Milivoj Pervan, Rosanda Pervan, Tereza Pervan, Ante Radalj, Marija Radić, Milena Rakić, Mladen Rakić, Neven Rakušić, Neda Šalinović, Pero Šoljak, Jozo Tolić, Pobjeda Kežman, Miće Volarević i Mili Vuleta.

Nastavnici prve generacije maturanata bili su: Josip Ožić-Bašić (ravnatelj), Nada Gnječ, Ivan Jakšić, Marko Jelavić, Mirzo Krpo, Gašpar Malčić, Ivan Markotić, Dusja Martinac i Josip Velić.

Vrgorski ćupter proglašen nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske

utorak , 20.06.2017.



Ministarstvo kulture Republike Hrvatske donijelo je 8. lipnja Rješenje kojim se utvrđuje da umijeće pripreme ćuptera/kumpeta – tradicijske slastice od mošta iz Makarskog primorja, Imotske krajine i Vrgorske krajine od sada ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Predmetno kulturno dobro upisat će se u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-6954, a utvrđene su i mjere zaštite ćuptera, radi njegova budućeg čuvanja od nestajanja.

Ovo proglašenje rezultat je prijedloga grupe građana i ustanova s područja Makarskog primorja, Imotske krajine i Vrgorske krajine, a njih ukupno šesnaest sada postaju nositelji zaštite. Iz Vrgorca su to povjesničar Branko Radonić, domaćice Snježana Radonić i Anđelka Jukić koje su dale recepte i proizvode ćupter, profesorica Nataša Zmijarević, kao predstavnica smjera kuharstva Srednje škole Tina Ujevića iz Vrgorca i Turistička zajednica Grada Vrgorca na čelu sa Željkom Opačak.

Vrgorac se zaista može ponositi ovom zaštitom i ne sumnjamo da će to doprinijeti još boljoj ponudi ove starinske slastice od mošta na ovogodišnjoj Biklijadi, ali i kroz cijelu godinu. Neka to bude prvi korak zaštite od nestanka jednog važnog primjera naše baštine kojemu su se, često kao jedinoj slastici, veselile generacije naših predaka.

Ljubomir Erceg je novi predsjednik Gradskog vijeća Vrgorca

petak , 09.06.2017.



Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Vrgorca održanoj jutros, vijećnik Nezavisne liste mladih, stomatolog iz Vrgorca Ljubomir Erceg izabran je za predsjednika Gradskog vijeća Vrgorca. On je u Vijeće ušao kao zamjena izabranom vijećniku NLM-a Andreju Rakiću, a na čelno mjesto vrgorskog parlamenta izabran je rukama sedam vijećnika NLM-a i dva vijećnika SDP-a.
Za potpredsjednice Gradskog vijeća izabrane su vijećnice profesorica biologije i kemije Ivana Vujčić iz Dugih Njiva (SDP) i liječnica Nada Jelavić sa Velikog Prologa (HDZ).
Ljubomir Erceg bio je vijećnik NLM-a i u prošlom mandatu Gradskog vijeća, a na dužnost predsjednika Gradskog vijeća dolazi nakon završenog mandata Rade Bobanca (SDP). Izborom predsjednika Gradskog vijeća definirana je nova vladajuća većina, a nju će činiti ukupno devet vijećnika NLM-a i SDP-a, dok će HDZ biti oporba.

IN MEMORIAM Mila Pivac (1929.-2017.)

srijeda , 07.06.2017.



Noćas je u dobi od 88 godina preminula Vrgorka Mila Pivac. Rođena je 1929. godine u Kljenku u obitelji Mate i Marice Prnić. Nakon Drugog svjetskog rata udala se za Milenka Pivca, rođenog Zavojanca, s kojim je 1952. godine otvorila mesnicu u Vrgorcu. Taj je obrt osnova kasnije Mesne industrije „Braća Pivac“ koju su pokrenuli njihovi sinovi Tonči, Ivica i Neven. Uz sinove, bračni par Pivac imao je i kćer Milenu.

Tijekom Drugog svjetskog rata, Mila je zajedno s majkom Maricom, sestrama Danicom i Anđelkom te drugim mještanima Kljenka prošla golgotu evakuacije dalmatinskog zbjega pred njemačkim okupatorom preko Biokova i punkta u Baćini na slobodni teritorij partizanskog Visa, a odatle u Italiju i na koncu u Egipat, gdje je u izbjegličkim logorima El Khatatba i El Shatt na Sueskom kanalu dočekala kraj rata. Dva brata su joj poginula na Sutjesci.

Počivala u miru Božjem.

Vrgorac dobio Teslin supercharger!

utorak , 06.06.2017.



U petak 2. lipnja je u Vrgorcu krenula s radom super-punionica za električne automobile, tzv. supercharger američke tvrtke Tesla. Smještena je na parkiralištu hotela Prvan, a investicija je vrijedna oko 2,5 milijuna kuna. Projekt je izveden u rekordnom roku uz značajan angažman ne samo tvrtke Tesla, već i poduzetnika Zvonimira Pervan i gradske uprave koja je svoj dio odradila po hitnom postupku. U nedjelju 4. lipnja Tesla je na svojoj internetskoj stranici tesla.com i službeno uvrstila Vrgorac na popis svjetskih gradova sa ovakvim punionicama. Izgradnjom ove punionice, u srednjoj Dalmaciji će superchargere imati samo Dugopolje i Vrgorac, a južnije od Vrgorca nitko. Svaki automobil tvrtke Tesla imat će na svojim kartama ucrtan i Vrgorac i upute kako doći do njega za sve one koji trebaju punjenje svoga vozila.

Gradnja punionice u Vrgorcu dio je plana tvrtke Tesla da se duž prometnih pravaca u Slavoniji i Dalmaciji podignu ovakvi objekti, a koji je tvrtka otkrila medijima prije još dvije godine. Izgradnjom ove punionice tik do autoceste A1 Zagreb-Ploče, Vrgorac će dospjeti na kartu svih Teslinih automobila u Europi, što će biti od velikog značenja za ovaj grad. Posebno kada se zna da južnije od Dugopolja ne postoji niti jedna punionica za električne automobile. U Gradu Vrgorcu tajnoviti su o detaljima projekta, ali usklađuju prostorno-plansku dokumentaciju kako bi Tinov grad što prije dobio punionicu, a samim time i svoju markicu na mapi svakog Teslinog automobila u Europi. A dok se automobili pune, njihovi vlasnici će moći uživati u turističkoj ponudi i gastronomiji vrgorskog kraja kraja, kako je običaj u nekim drugim krajevima.

Prošao projekt energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića „Pčelica“ u Vrgorcu

petak , 02.06.2017.



Projektni prijedlog Grada Vrgorca „Energetska obnova Dječjeg vrtića Pčelica Vrgorac“ za zgradu vrtića udovoljava svim uputama za prijavitelje. Dakle, Vrgorac je prošao drugu fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu vrtića, sakupivši ukupno 87 bodova. Ukupna predviđena vrijednost kompletne obnove iznosi 2.389.175,15 kuna. Prihvatljivi izdaci iznose 1.550.698,13 kuna, od čega je Gradu Vrgorcu bespovratno dodijeljeno 670.703,15 kuna. Razliku od 1.718.472 kuna Grad prijavljuje na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, sufinanciranje provedbe EU projekata, a taj poziv omogućava sufinanciranje razlike u vrijednosti 70% i na njega će se lokalna samouprava prijaviti čim potpiše ugovor sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Time bi dobili 1.202.930,40 kuna. Konačnu razliku od 515.541,60 kuna Grad namjerava platiti iz vlastitih sredstava, tj. iz komunalnog doprinosa građevinskih dozvola investitora iz Gospodarske zone Ravča.

Prolazak ovog projekta rezultat je djelovanja gradske uprave kroz posljednjih 11 mjeseci, a počelo se od nule. Ishođene su uporabne dozvole, riješeni imovinsko-pravni odnosi, uplanjena zgrada, pripremljen i plaćen projekt energetske obnove i energetskog certificiranja. Nakon svega projekt je prijavljen u roku.
- Ovo je početak realizacije našeg predizbornog Programa „Vrgorački preporod“. Iako su neki vijećnici na Gradskom vijeću govorili da ovaj projekt neće proći, sve je uredno. Žao mi je što naši mališani čekaju tridesetak godina obnovu zgrade vrtića. Ovo je jako dobra priča, a tek smo počeli, kaže nam gradonačelnik Ante Pranić.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>