Vrgorski ćupter proglašen nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske

utorak , 20.06.2017.



Ministarstvo kulture Republike Hrvatske donijelo je 8. lipnja Rješenje kojim se utvrđuje da umijeće pripreme ćuptera/kumpeta – tradicijske slastice od mošta iz Makarskog primorja, Imotske krajine i Vrgorske krajine od sada ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Predmetno kulturno dobro upisat će se u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-6954, a utvrđene su i mjere zaštite ćuptera, radi njegova budućeg čuvanja od nestajanja.

Ovo proglašenje rezultat je prijedloga grupe građana i ustanova s područja Makarskog primorja, Imotske krajine i Vrgorske krajine, a njih ukupno šesnaest sada postaju nositelji zaštite. Iz Vrgorca su to povjesničar Branko Radonić, domaćice Snježana Radonić i Anđelka Jukić koje su dale recepte i proizvode ćupter, profesorica Nataša Zmijarević, kao predstavnica smjera kuharstva Srednje škole Tina Ujevića iz Vrgorca i Turistička zajednica Grada Vrgorca na čelu sa Željkom Opačak.

Vrgorac se zaista može ponositi ovom zaštitom i ne sumnjamo da će to doprinijeti još boljoj ponudi ove starinske slastice od mošta na ovogodišnjoj Biklijadi, ali i kroz cijelu godinu. Neka to bude prvi korak zaštite od nestanka jednog važnog primjera naše baštine kojemu su se, često kao jedinoj slastici, veselile generacije naših predaka.

<< Arhiva >>