Hrvatske vode kreću u realizaciju projekata odvodnje i navodnjavanja Vrgorskog polja i Bunine, te dovršetak biopročistača Vrgorac i izgradnju mikrokanalizacije kod izvora Butina

petak , 03.07.2015.



U Vrgorskoj krajini boravio je u petak 3. srpnja generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Ivica Plišić, sa suradnicima, svojim zamjenikom dr.sc. Dankom Holjevićem, te direktorom VGO Split Mirkom Duhovićem. Domaćin posjeta bio je Duhovićev zamjenik, Vrgorčanin Rade Bobanac, i to s ciljem upoznavanja uprave Hrvatskih voda s problematikom gospodarenja voda, te projektima na terenu koje ta državna tvrtka trenutno planira ili već provodi, i to ukupnom u iznosu od oko 200 milijuna kuna.
Obilazak Vrgorca započeo je u vrgorskoj ispostavi Hrvatskih voda 'Matica' gdje je visoke goste dočekala voditeljica Iva Kuzmanić i ukratko provela kroz trenutne djelatnosti ove institucije. Potom su Plišić i suradnici otišli u Podprolog kako bi se upoznali sa stanjem i osnovnim podacima o tunelu Rastok, izgrađenom 1985. godine za potrebe odvodnje viška voda iz Rastoka u Vrgorsko polje (Jezero), a koji nije moguće pustiti u rad prije rješenja problema plavljenja Vrgorskog polja. Sa stanjem poplava u Rastoku delegaciju je informirao mještanin Tomislav Jelavić.



Mijenja se studija budućeg sustava odvodnje u Vrgorskom polju

Potom su okupljeni produžili u Vrgorsko polje, na most u Podvinju gdje ih je dočekalo nekoliko mještana okolnih naselja kako bi ih na licu mjesta upoznalo s problemima plavljenja toga polja. Iskoristili su priliku za nastavak rasprave od prethodnoga dana u Vrgorcu vezane za projekt odvodnje viška voda iz Vrgorskoga polja. Radi se o projektu iz 1999. godine vrijednome preko 170 milijuna kuna kojemu su poljoprivrednici Vrgorske krajine pronašli nekoliko mana. Naime, ističu kako najveće probleme s poplavama na ovome području čine vode koje stižu u polje s jugozapadne strane, iz smjera sela Kutac. Protive se izgradnji kanala i tunela od Lukavca do Birine koji bi prikupljao i vode iz Rastoka, jer se time ne rješava problem Kutca. Poljoprivrednici predlažu izgradnju odvodnog tunela nedaleko Kutca, na lokalitetu Striševa kroz brdo Rilić prema moru. Poljoprivrednici Neven Šalinović, Davor Barbir i Ivica Franić istaknuli su kako su vode koje pristižu od Kutca jedini uzročnik poplava svake godine u gornjem dijelu polja, a koje čine velike materijalne štete na intenzivno obrađenim površinama toga područja. Direktor Plišić i zamjenik Holjević istaknuli su kako će se ići u novelaciju studije ovoga projekta, posebno imajući na umu kritike o tome da se Kutac dosad nije dovoljno uzeo u obzir kao mjesto od kojega u polje ulaze najveće količine vode zimi. Očekuju se stoga nova mjerenja na ovom području.



Gradit će se mikro-kanalizacijski sustav oko izvorišta Butina

Nakon Jezera delegacija se uputila na izvorište Butina u Dusini gdje su ju dočekali direktor Komunalnog Vrgorac Alen Govorko i tehnički direktor tvrtke Snježan Trlin. Tijekom kratkog susreta predstavnici Hrvatskih voda dogovorili su s Govorkom i Trlinom izgradnju mini-kanalizacijskog sustava s mikropročišćivačem za okolne stambene i poljoprivredne objekte s ciljem zaštite izvorišta Butina od daljnjeg onečišćenja. Dogovorena je i ugradnja novih plinskih klorinatora vrijednih oko pola milijuna kuna. Potom su se delegacije Hrvatskih voda i Komunalnog zaputile do biopročistača Vrgorac u Planoj u kojega su dosada Grad Vrgorac i Hrvatske vode uložile preko 20 milijuna kuna. Dogovoreno je da će se privesti kraju radovi na stanici na prihvat septičkih jama i ostali nedovršeni radovi, te cjelokupni biopročistač staviti u funkciju. Radi se o zajedničkoj investiciji dvije strane, a sam uređaj će po završetku biti predan u ruke Komunalnog Vrgorac.



Bunina dobiva sustav navodnjavanja

Direktor Plišić i suradnici potom su se zaputili u Kokoriće gdje su ih primili predstavnici Udruge 'Betina' Srećko Pervan i Zvonimir Pervan, te predsjednik Mjesnog odbora Kokorići Tomislav Pervan. Delegaciju su otpratili do izvora estavele Betina gdje su direktor Plišić i zamjenik Holjević naglasili da dosad nisu bili u cijelosti upoznati s mogućnostima sustava navodnjavanja polja Bunina, ali da će sada u suradnji s Udrugom Betina raditi na realizaciji ovoga projekta za kojega ističu da je itekako izvediv i to putem europskih fondova za ruralni razvoj u iznosu od 15 milijuna kuna. Realizacijom ovoga projekta poljoprivrednicima će na raspolaganju biti 127 hektara vrlo kvalitetne buninske zemlje s ugrađenim sustavom navodnjavanja kap na kap i mikro-raspršivačem.

<< Arhiva >>