Vrgorčanin Mate Kapović na čelu Radničke fronte

utorak , 17.02.2015.



U dva i pol desetljeća hrvatske neovisnosti nijedan Vrgorčanin nije bio u najužem vodstvu neke političke stranke koja djeluje na razini cijele države. Sve do sada. Mate Kapović, podrijetlom iz Prapatnica, dio je najužeg vodstva, a po mnogima i čelna osoba nedavno osnovane političke stranke Radnička Fronta.

Radnička fronta predstavlja se politička organizacija radnika, nezaposlenih, umirovljenika i studenata koja se bori za korjenitu promjenu političkih i ekonomskih odnosa u korist svih potlačenih i onih koji žive od svojega rada, za ostvarivanje njihovih socijalnih zahtjeva te zaštitu i proširivanje njihovih prava. Radnička fronta ne teži se izgraditi kao politička stranka u tradicionalnom smislu.

Kako je Kapović Vrgorčanin, bio bi red da kažemo nekoliko riječi o njegovoj biografiji.



Dr. sc. Mate Kapović izvanredni je profesor na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rođen je 5. kolovoza 1981. u Zagrebu. Godine 1999. je završio Klasičnu gimnaziju, a 2003. godine studij lingvistike i kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Od 2004. radi i predaje na Odsjeku za lingvistiku. Doktorirao je 2007. na Sveučilištu u Zadru disertacijom Rekonstrukcija baltoslavenskih osobnih zamjenica s posebnim osvrtom na naglasak. Studirao je i japanologiju, sinologiju i skandinavistiku. Trenutno je docent i predaje/predavao je poredbenopovijesnu indoeuropsku fonologiju i morfologiju, akcentologiju, sociolingvistiku i svahili.

Osim toga se bavi i dijalektologijom i jezičnom politikom. Za vrijeme i nakon studija se stručno usavršavao na stipendijama u Istanbulu, Beču i Osaki. Objavio je knjige Uvod u indoeuropsku lingvistiku. Pregled jezikâ i poredbena fonologija (2008) i Čiji je jezik? (2011), a u tisku mu je monografija Povijest hrvatske akcentuacije. Fonetika (2014).

Također je napisao i 37 članaka objavljenih u domaćim i inozemnim časopisima, a pokretač je redovite godišnje međunarodne konferencije International Workshop on Balto-Slavic Accentology (IWoBA). Član je Odbora za dijalektologiju Razreda za filološke znanosti HAZU.

Redovno sudjeluje u javnim raspravama o jeziku i politici. Aktivan u brojnim antikapitalističkim skupinama i grupama koje se bore za radnička prava.

<< Arhiva >>