SDP Vrgorac: Na sjednicu Gradskog vijeća doći ćemo samo kada se bude raspravljalo o smjeni gradonačelnika Matkovića!

utorak , 10.02.2015.



Gradski odbor Gradske organizacije SDP-a Vrgorac održao je večeras sjednicu i tom prilikom odaslao predsjedniku Gradskog vijeća Vrgorca Anti Praniću i medijima Zaključak toga odbora. Pritom je od Pranića zatraženo da isti pročita na Gradskom vijeću i kopiju preda svakom vijećniku. U nastavku prenosimo tekst Zaključka:

ZAKLJUČAK GRADSKOG ODBORA GO SDP-a Vrgorac
sa sjednice održane 10. veljače 2015. godine


Gradski odbor Gradske organizacije SDP-a Vrgorac raspravljao je na svojoj sjednici od 10. veljače o stavu stranke po pitanju sudjelovanja naših vijećnika na sjednicama Gradskog vijeća Vrgorca u trenutnom sazivu. Gradski odbor je tom prilikom potvrdio raniji stav stranačkog vodstva da vijećnici SDP-a Rade Bobanac, Robert Rešetar i Davor Barbir ne sudjeluju u radu Gradskog vijeća.

Uz svo dužno poštovanje prema kolegama iz Gradskog vijeća i njihovim planovima vezanima za rad tih tijela, ističemo kako je SDP u izbornoj kampanji građanima Vrgorca obećao da će se do kraja zalagati za promjenu dosadašnje vladajuće politike u Vrgorcu, a koja je naš grad dovela na koljena. Prema tome, nećemo ni u kakvom kojem obliku djelovati u kohabitaciji s gradonačelnikom Borisom Matkovićem i tako glumiti demokraciju, već se zalagati za njegovu trenutnu smjenu neizglasavanjem Gradskog proračuna, koji će, ne sumnjamo, biti identičan onima od prošlih godina, a čije rezultate danas vidimo na terenu, a vidjeli smo ih i ranije.

Od naše odluke o nedolasku na Vijeće mogu postojati iznimke, odnosno, u radu Vijeća sudjelovati ćemo samo u slučaju rasprave o nekoj temi od vitalnog i hitnog značaja za naš grad, a da mi kao Gradsko vijeće možemo na nju utjecati svojim glasovima. Pojedine kolege se ponašanju kao da su izbori u prosincu bili početak četverogodišnjeg mandata, a ne tek prvi korak u uvođenju promjena u naš grad, a koje će se potvrditi tek održavanjem novih prijevremenih izbora. Kada do tih promjena dođe, onda ćemo o njima razgovarati, ali dok je Matković tu, nemamo o čemu pričati.

Iz dnevnog reda 1. sjednice Gradskog vijeća proistječe da su većina točaka gradonačelnikovi prijedlozi, pa se onda postavlja pitanje čemu su služili prijevremeni lokalni izbori ako ćemo opet raditi po starom?

Što se tiče prijedloga za smanjenjem naknada vijećnicima, Gradski odbor GO SDP-a Vrgorac jednoglasno je podržao taj prijedlog Predsjednika Gradskog vijeća, iako o njemu nećemo biti u prilici glasovati. Štoviše, u slijedećem mandatu ćemo predložiti da se novac od vijećničkih naknada direktno preusmjeri za potrebe socijalnih davanja materijalno najsiromašnijim građanima te Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama „Osmijeh“, a ne da novac od tih naknada završi u obliku plaća gradskih uhljeba čiji nas nerad već košta milijune. Zapravo, donošenje ove odluke u trenutku dok traje privremeno financiranje je kontraproduktivna i populistička mjera, jer novac od naknada ne možemo preusmjeriti u socijalna i druga davanja.

Također, u prošlom mandatu smo se protivili smanjivanju samo vijećničkih naknada, već smo zatražili da se u paketu smanje i plaće gradonačelnika i njegova zamjenika za 30 posto, da se ukine plaćeno radno mjesto gradonačelnikova savjetnika, te srazmjerno smanje plaće ostalima, i to 20 posto svima koji imaju plaću veću od 7000 kuna, 10 posto onima s plaćom između 5000 i 7000 kuna, te 5 posto onima koji imaju plaću ispod 5000 kuna. Također, tome mora prethoditi sistematizacija gradske uprave, spajanje određenih službi i drugi potezi koji će imati za cilj stavljanje gradske uprave u funkciju službe građana, posebno poduzetnika i poljoprivrednika. Ovako više ne može. Ili će doći do promjena, ili će Grad bankrotirati.

Koristimo priliku pozvati gradonačelnika Borisa Matkovića da konačno predloži Proračun Grada Vrgorca za 2015. godinu, da ne čeka zadnji rok 31. ožujka, te da konačno prekinemo ovu agoniju Grada i pokušamo spasiti financije naše lokalne samouprave dok je to još moguće.

Na sjednicu Gradskog odbora naše stranke bio je pozvan i predsjednik Gradskog vijeća Ante Pranić kako bi mu vodstvo stranke i članovi Glavnog odbora na licu mjesta prenijeli svoje stavove, te da bi se u konstruktivnoj raspravi istaknula i možebitna druga rješenja. Međutim, Pranić je svoj dolazak odbio, zbog čega nam je žao.

I na kraju pozivamo kolege da se ostavimo podjela funkcija i fotelja, već se pozabavimo budućnošću, borbom za promjenu politike koja nas je dovela u ovo stanje. Sustav moramo mijenjati iz temelja ako želimo spasiti Vrgorac od općeg rasula.

U ime Gradskog odbora GO SDP-a Vrgorac
Predsjednik Rade Bobanac, dipl. iur.

<< Arhiva >>