PRIJEDLOG Autore diplomskih, doktorskih i drugih znanstvenih radova o Vrgorcu novčano nagradimo!

nedjelja , 08.02.2015.



Krajem prošle godine u našemu gradu je dosta nezapaženo prošla hvalevrijedna inicijativa omiškog gradonačelnika Ivana Kovačića o tome da će Grad Omiš s 1.500 kuna nagraditi autora svakoga diplomskog rada koji se tiče stanovništva, prostora, materijalnih dobara, događaja i drugih društveno-gospodarskih faktora vezanih za taj grad. Svaki doktorski rad koji se tiče Omiša Kovačić je odlučio nagraditi s 3.000 kuna.
Ova odluka je donesena uz već postojeću o stipendiranju studenata, čime je ona bila dodatna nadgradnja koja ima za cilj podržati znanstveni rad mladih Omišana čiji će rezultati gradu biti dostupni na vrlo jednostavan način.
Vrgorac bi trebao krenuti stopama Omiša po tome pitanju, pa sam odlučio omišku inicijativu nadopuniti svojim prijedlozima za koje smatram da su vrlo lako provedivi. Cilj vrgorske inicijative bio bi akumulacija znanstvenih znanja o našemu gradu iz pera domaćih autora, poticanje znanstvenoga rada koji je trenutno na vrlo niskoj razini, a sve sa ciljem da bude na korist gradskoj upravi i cijeloj javnosti. Neka ovi prijedlozi budu početak otvorene rasprave. Ne moraju svi biti prihvaćeni, mogu se korigirati i nadopuniti, ali odluku bi trebalo donijeti.

Dakle predlažem slijedeće:

1. Grad Vrgorac svaki će diplomski rad koji se u cijelosti tiče Vrgorca (geografski okvir: Vrgorska krajina) nagraditi s 2.000 kuna.

2. Grad Vrgorac će svaki doktorski rad koji se u cijelosti tiče Vrgorca (geografski okvir: Vrgorska krajina) nagraditi s 15.000 kuna.

3. Grad Vrgorac svaki će znanstveni rad objavljen u domaćem ili stranom znanstvenom časopisu ili zborniku, a koji se u cijelosti tiče Vrgorca (geografski okvir: Vrgorska krajina) veličine do 15 stranica nagraditi s 2.500 kuna, a rad s više od 15 stranica s 3.500 kuna. Domaći časopisi moraju biti s liste dostupnih na Portalu znanstvenih članaka Republike Hrvatske (HRČAK), a strani na sličnim listama u svojim državama.

4. Termin „rad koji se u cijelosti tiče Vrgorca“ znači da se u naslovu rada mora nalaziti Vrgorac ili neki drugi toponim iz ovoga kraja, a teme koje se tiče Vrgorca (geografski okvir: Vrgorska krajina) moraju se protezati kroz najmanje 80% poglavlja u radu. Dakle, termin se ne odnosi samo na spomen Vrgorca ili nekog drugog vrgorskog toponima, već znanstveno razmatranje procesa i pojava unutar geografskog okvira Vrgorska krajina.

5. Diplomski, doktorski i drugi znanstveni radovi mogu biti iz svih znanstvenih područja, od društvenih i humanističkih, preko prirodnih znanosti i drugih.

6. Novčane nagrade za radove isplaćivati će se i retroaktivno, i to svim autorima koji su ih objavili najranije od 1. siječnja 2010. godine naovamo.

7. Ova odluka neće se odnositi na objavljene knjige koje se tiču Vrgorca, jer u Gradskom proračunu već postoji stavka o novčanoj pomoći za izdavanje knjiga.

8. Ukoliko se objavi zbornik s radovima o Vrgorcu, nagradu u iznosu određenom za znanstveni rad s više od 15 stranica, dobiti će urednik izdanja.

9. Svaki zainteresirani diplomant, doktorant i drugi znanstvenik ispuniti će za to propisani formular (koji će prethodno izraditi gradske službe i postaviti na internetsku stranicu Grada Vrgorca) uz koji će dostaviti potvrdu o datumu obrane ili objave rada, kopiju diplome (ona ne mora biti ovjerena, radi uštede), te dva uvezana primjerka svoga rada ukoliko se radi o diplomskom ili doktorskom radu, odnosno dva separata ukoliko se radi o znanstvenom radu objavljenom u znanstvenom časopisu ili zborniku. Uz to, biti će potrebno dostaviti primjerak rada u elektronskom obliku na dva CD-a.

10. Novčanu nagradu može zatražiti svaki zainteresirani državljanin Republike Hrvatske, bez obzira ima li prebivalište na području Grada Vrgorca ili ne. Moguće je ovu odluku proširiti i na strane državljane.

11. Sve zahtjeve za novčanom pomoći razmatrati će posebno Povjerenstvo za dodjelu novčanih nagrada za znanstvene radove sastavljeno od pet članova koje imenuje Gradsko vijeće na mandat od četiri godine. Gradsko vijeće može prije izbora članova objaviti Javni poziv mogućim kandidatima da se jave i dostave svoje biografije, kako bi lakše moglo donijeti odluku o sastavu povjerenstva. Uvjet za izbor njegovih članova mora biti visoka stručna sprema kandidata iz bilo kojega znanstvenog područja, a najmanje tri člana moraju imati prebivalište na području Grada Vrgorca, te pokazati društvenu aktivnost u našemu gradu. Dva člana ne moraju imati prebivalište na području Grada Vrgorca, ali bilo bi poželjno da su podrijetlom iz Vrgorske krajine, ukoliko je to moguće.

12. Gradsko vijeće donosi i Pravilnik o radu Povjerenstva za dodjelu novčanih nagrada za znanstvene radove.

13. Iako će Povjerenstvo za dodjelu novčanih nagrada za znanstvene radove biti osnovano od strane Gradskoga vijeća, ono nakon osnivanja mora biti autonomno tijelo, neovisno o odlukama gradonačelnika i Gradskog vijeća u poslovima koja su mu zadana Pravilnikom o radu.

14. Povjerenstvo za dodjelu novčanih nagrada za znanstvene radove donosi poseban pravilnik s kriterijima za ocjenu znanstvenih radova, a bilo bi poželjno da taj pravilnik ima što je više moguće matematički izmjerljivih elemenata (bodovanje).

15. Povjerenstvo za dodjelu novčanih nagrada za znanstvene radove izabrati će svoga predsjednika i njegova zamjenika koji će biti zaduženi za sazivanje sjednica Povjerenstva i tehničku organizaciju sjednica u suradnji s gradskim službama. Predsjednik i zamjenik mogu se mijenjati nakon pola mandata. Povjerenstvo će se sastajati po potrebi.

16. Kako djelovanje Povjerenstva za dodjelu novčanih sredstava za znanstvene radove iziskuje opsežan intelektualni rad, njegovi članovi će po sjednici biti nagrađeni s 500 kuna, za što će gradonačelnik i Gradsko vijeće osigurati sredstva u posebnoj stavci u Proračunu Grada Vrgorca.

17. Na jednoj sjednici Povjerenstva za dodjelu novčanih sredstava za znanstvene radove raspravlja se o svim radovima koji su pristigli u prethodnom razdoblju, a od pristizanja jednoga zahtjeva do održavanja sjednice može proteći najviše 60 dana.

18. Član Povjerenstva za dodjelu novčanih sredstava za znanstvene radove ne može biti osoba kojoj je odlukom bilo koje obrazovne institucije ili suda dokazano plagiranje znanstvenih radova, niti smije biti sudski kažnjavana.

19. Ukoliko je član Povjerenstva za dodjelu novčanih sredstava za znanstvene radove u obiteljskim odnosima s podnositeljem zahtjeva za novčanom nagradom za znanstveni rad, taj se član Povjerenstva isključuje iz rasprava i glasovanja o tom radu.

20. Povjerenstvo za dodjelu novčanih sredstava za znanstvene radove ima pravo staviti ad acta svaki zahtjev za novčanom nagradom podnositeljima koji su optuženi za plagiranje toga znanstvenoga rada, i to sve do okončanja postupka od strane obrazovnih institucija ili suda. Ukoliko se utvrdi plagiranje rada, o njemu Povjerenstvo neće raspravljati, a time ni dodjeljivati novčanu nagradu.

21. Svaki podnositelj zahtjeva ima pravo podnijeti žalbu na odluku Povjerenstva za dodjelu novčanih nagrada za znanstvene radove, o kojoj u roku 30 dana konačni sud donosi Odbor Gradskog vijeća za društvene djelatnosti.

22. Ista osoba ne može istovremeno biti član Povjerenstva za dodjelu novčanih nagrada za znanstvene radove i Odbora Gradskog vijeća za društvene djelatnosti.

23. Gradska knjižnica Vrgorac biti će posebnom odlukom Gradskog vijeća obvezna čuvati spomenute radove i stvoriti adekvatnu bazu podataka sa signaturama radova i primjercima u elektronskom obliku koji će članovima knjižnice biti dostupni biti za čitanje i pregledavanje. Ravnatelj Gradske knjižnice u svojemu godišnjem izvještaju o radu Gradskom vijeću morati će se referirati i o stanju toga dijela fundusa.

24. Svaki autor koji je objavio rad prije 1. siječnja 2010. godine ima ga pravo besplatno dostaviti Gradskoj knjižnici, te će isti postati dio spomenutog fundusa i baze podataka znanstvenih radova.

25. Odluku o novčanom nagrađivanju autora, Gradsko vijeće će nakon donošenja dostaviti svim visokoobrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

<< Arhiva >>