HRVATSKO VIJEĆE ZA MEDIJE: Vrgoračkim novinama dozvoliti snimanje sjednica Gradskog vijeća!

srijeda , 18.06.2014.



Zbog zabrane videosnimanja sjednica Gradskog vijeća od strane Predsjednika Gradskog vijeća, Vrgoračke novine su uputile prijavu Hrvatskom vijeću za medije kojom smo zatražili zaštitu našeg prava na rad, a u cilju informiranja građana. Hrvatsko vijeće za medije je na svojoj sjednici od 17. lipnja raspravljalo o našoj pritužbi i donijelo priopćenje u kojem se navodi kako Gradsko vijeće mora promijeniti svoju odluku o zabrani videosnimanja sjednica. Priopćenje je odaslano Gradu Vrgorcu, Vrgoračkim novinama i objavljeno na internetskoj stranici Hrvatskog vijeća za medije.
U priopćenju se tako navodi:

REAGIRANJE HRVATSKOG VIJEĆA ZA MEDIJE
“Vrgoračkim novinama” dozvoliti snimanje javnih sjednica gradskog vijeća Vrgorca

Hrvatsko vijeće za medije neugodno je iznenađeno odlukom Gradskog vijeća Grada Vrgorca da tjedniku (dvomjesečniku, op. a.) “Vrgoračke novine” zabrani video snimanje sjednice gradskog vijeća koja nije zatvorena za javnost.
Ta odluka nije u skladu s Publicističkim načelima hrvatskih medija prema kojima novinari imaju pravo slobodnog istraživanja svih činjenica od javnog interesa, kao i pravo pristupa svim s njima povezanim izvorima informacija.
Stoga HVZM poziva Gradsko vijeće Grada Vrgorca da promijeni svoju odluku i omogući javnost svog rada bez iznimke.

za Hrvatsko vijeće za medije
Zdravko Milinović

Zagreb, 18. lipanj 2014.


Inače, Hrvatsko vijeće za medije (HVM) je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenje novinarske etike. HVM čini osam predstavnika Hrvatskog novinarskog društva (HND) i osam predstavnika nakladnika svih glavnih hrvatskih medija. Vijeće za medije osnovano je uz potporu Ministarstva kulture, Vijeća za elektroničke medije, Hrvatske gospodarske komore i Zaklade Konrad Adenauer.

<< Arhiva >>