Biti „vaga“ u Gradskom vijeću

utorak , 10.06.2014.



Svaki drugi dan u Slobodnoj Dalmaciji izađe članak u kojemu je glavni akter i izjavnik predsjednik HSP-a Ante Starčević i gradski vijećnik te stranke Slobodan Granić. HSP AS je marginalna stranka u Vrgorcu, posebno nakon njezinog raspuštanja krajem 2012. godine kada je jezgra pravaštva u Vrgorcu izišla iz podružnice zbog koalicije s HDZ-om na državnoj razini. Pred lokalne izbore 2013. godine lokalni HDZ je preuzeo stvari u svoje ruke i u roku od petnaest dana dvaput mentorirao ponovno osnivanje vrgorske podružnice HSP-a Ante Starčević. Prvo ju je preuzeo Denis Ćulav, a potom ga je na mjestu predsjednika zamijenio Slobodan Granić, inače gradski koordinator za sport. Kada je stranka ponovno osnovana, HDZ je s njom, te vrgorskim HSS-om sklopio koaliciju čija je namjera bio izlazak na izbore pokrivanjem desnice i centra. Pobjeda je na koncu i ostvarena, a osma, prevladavajuća ruka u Gradskom vijeću postao upravo izabrani vijećnik HSP-a AS Slobodan Granić. A biti „vaga“ u Vijeću znači odlučivati hoće li i koliko dugo izabrana vlast opstati.

Od dana kada je postao vijećnik, Granić ima isti diskurs i način političkog djelovanja. Zahvaljujući poznanstvu s dopisnikom Slobodne Dalmacije dobiva neograničen prostor u toj tiskovini, a koji iskorištava za navodnu kritiku HDZ-a i Borisa Matkovića, dok u isto vrijeme taj vijećnik svojom rukom u Gradskom vijeću održava vladajuću koaliciju na vlasti!

Praksa je uvijek ista. Ujutro na Gradskom vijeću Granić šutke digne ruku za svaki prijedlog koji dođe od HDZ-a i gradonačelnika Borisa Matkovića, a drugi dan daje izjavu dopisniku Mati Primorcu u kojoj kritizira rad gradonačelnika Matkovića i njegove vlasti. A da je pritom sasvim svejedno koja je tema u pitanju – bile to studentske stipendije, Matkovićevo podržavanje antifašističke proslave ili na koncu Matkovićevo navodno petljanje oko dobitnika Nagrade grada (što je prvoklasna glupost jer je predložena samo jedna osoba). U svim tim izjavama Granić optužuje Matkovića za lošu situaciju u koaliciji i navodnu suradnju sa SDP-om Vrgorac, iako je i slijepcu jasno da odnosi Matkovića i lokalnog SDP-a nisu nikad bili gori i zategnutiji. Na koncu, Matković i prvi SDP-ovac Vrgorca Rade Bobanac su još uvijek na sudu zbog predizbornih izjava potonjeg u kojima se gradonačelnik prepoznao, a na Vijeću i izvan njega se „vole“ kao miš i mačka.

Znači, ujutro Granić podržava Matkovića, a popodne ga kritizira. A takvo političko ponašanje nužno navodi na pitanje koji je Granić pravi – Granić ZA ili Granić PROTIV? Bilo koja osoba u našemu gradu koja gleda negativno na rad gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Matkovićem sigurno će podržati kritike uvaženog vijećnika koje idu u tome smjeru, ali što sa činjenicom da Matković vlada isključivo zahvaljujući podršci koju mu Granić daje svojom rukom na sjednicama Gradskog vijeća?

Zamislimo načas hipotetski da su stavovi Slobodana Granića prikazani u Slobodnoj Dalmaciji pravi i u skladu s njegovim stvarnim razmišljanjem. Ako je to zaista tako, postavlja se pitanje što ga to sprječava da već danas izazove krizu vlasti i sruši Gradsko vijeće? Jer zašto podržavati nešto što ne valja? A pritom ne sumnjamo da bi njegovu namjeru rušenja Gradskog vijeća podržale i oporbene grupacije SDP-a i Nezavisne liste mladih. I u tom slučaju, što se čeka? Što to navodnog buntovnika Granića još uvijek zadržava u koaliciji koja je, kako se može iščitati iz njegovih izjava, izdala svoja načela?

I zato, poštovani građani Vrgorca, trebate znati da vrgorska gradska vlast trenutno egzistira samo na temelju podrške koju joj daje HSP Ante Starčević, a tako će biti i ubuduće. Imajte to na umu dok budete u budućnosti u Slobodnoj Dalmaciji čitali neku od tko zna koliko izjava vijećnika Granića o bilo kojoj temi. Jer, za razliku od svih nas – on je u poziciji da po pitanju loše vlasti nešto konkretno i napravi. Naravno, ako to želi, a dosad za to nije pokazao nikakvu namjeru.

<< Arhiva >>