Vrgorska granična policija pronašla 209 kornjača u autobusu talijanskih hodočasnika!

srijeda , 18.09.2013.



Dubinska kontrola Postaje granične postaje Vrgorac zaustavila je na ulazu na autocestu na Ravči 16. rujna autobus talijanskih registarskih oznaka koji se vraćao sa hodočašća u Međugorju i prilikom pretresa unutrašnjeg prostora (bunkera) autobusa pronašla 209 kornjača čančara ukupne težine 150 kilograma, koje su bile žive zapakirane u šest kartonskih kutija za banane.

Kornjače je nakon hodočašća u Međugorju u autobus skrio 46-godišnji talijanski državljanin s namjerom da ih proda u Italiji, a sumnja se da ih je kupio negdje na potezu od Međugorja do hrvatske granice. Kornjače su oduzete, te predane nadležnoj inspekciji zaštite okoliša. 46-godišnji talijanski državljanin je uz kaznenu prijavu za kazneno djelo uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske.

U Republici Hrvatskoj kornjača čančara je zakonom zaštićena životinja čije je prikrivanje, prodaja, kupnja, otuđivanje, prepariranje i ozljeđivanje strogo zabranjeno i kažnjivo.

Koristimo priliku da pohvalimo vrgorske plavce zbog ove velike zapljene, pogotovo jer se radi o švercu živih bića, te izuzetno bezobraznom kaznenom djelu talijanskog švercera koji je bio toliko bahat da je pomislio da će preko više državnih granica moći neometano prenijeti 209 kornjača u šest kutija.

<< Arhiva >>